האם, למה, איך: השאלות שמעלה "האח התאום" אשר גילתה נאס"א לכדור הארץ
מרחק 500 שנות אור ממערכת השמש שלנו, נמצאת מערכת שמש נוספת, קטנה הרבה יותר משלנו, שאחד מכוכבי הלכת בה מזכיר מאוד בתנאים שחלים בו את כדור הארץ. בנאס"א מאמינים כי הוא מסוגל לאפשר התפתחות תקינה של חיים, אבל איך מגיעים לשם?
הפוסט נכתב על ידי אלכס נאפ.
במצוד אחר כוכבי-חוץ (הכוונה היא לכוכבי לכת מחוץ למערכת השמש שלנו), אחד הדברים שאסטרונומים מחפשים אחריו נואשות הוא עוד כוכב לכת כמו כדור הארץ, שמסוגל לתמוך בחיים. עד עכשיו הגענו תמיד כמעט – אסטרונומים מצאו כוכבי לכת בגודלו של כדור הארץ במערכות שמש אחרות. כמו כן, הם מצאו כוכבי לכת ש"מאפשרים חיים" (הכוונה לכוכב שחג סביב עצמו וסביב שמש כלשהי בדומה לכדור הארץ, עם טמפרטורות שעשויות לאפשר יצירת חיים) במערכות רחוקות. אולם, הם מעולם לא מצאו כוכב בגודל של כדור הארץ שמאפשר חיים. עד עכשיו, זאת אומרת.
הכי קרוב לכדור הארץ
בשבוע שעבר, נאס"א הכריזה שטלסקופ קפלר חשף מערכת שמש חדשה, כ-500 שנות אור מכאן, שכרגע מכונה קפלר 186. את השמש הזו מקיפים חמישה כוכבי לכת, והכוכב החיצוני ביותר מהם, קפלר 186f, הוא בערך בגודלו של כדור הארץ וקרוב מספיק לשמש כדי לאפשר חיים על פניו. "התגלית של קפלר 186f היא צעד משמעותי קדימה בדרך למציאת עולמות כמו שלנו", אמר פול הרץ מנאס"א בהצהרה ששוחררה.
שמש קפלר 186 היא "גמד אדום" – כמחצית מהגודל והמסה של השמש שלנו. כאמור, המערכת ממוקמת כ-500 שנות אור מכדור הארץ, ליד קבוצת הכוכבים סיגנס (Cygnus) שניתן לראות בשמי הלילה. הכוכב "האח" עצמו, מקיף את הגמד אדום פעם ב-130 ימים.
הבדל מרכזי הוא שאם אכן ישנם חיים על הכוכב, הם מתקיימים במקום חשוך הרבה יותר מכדור הארץ. כמות האנרגיה שהכוכב מקבל מהשמש שלו היא רק כשליש מכמות האנרגיה שאנו מקבלים מהשמש שלנו, ובשעות הצהריים הראות בו דומה לזו שבשעת השקיעה אצלנו. השוני הזה מעלה כמובן את השאלה – האם בכוכב יכלו או יכולים להתפתח חיים בדומה לאיך שהתפתחו בכדור הארץ?
"העובדה שאנו אומרים שהכוכב מסוגל לתמוך בחיים ממש לא אומרת שניתן ליישבו. הטמפרטורה על הכוכב תלויה בסוג האטמוספרה שיש בכוכב", אומר החוקר תומס ברקלי בהודעה לעיתונות. "אפשר לחשוב על קפלר 186f כמעין בן דוד של כדור הארץ יותר מאשר תאום שלו. יש לו תכונות רבות שמזכירות אותו".
אבל, גם אם אין חיים על קפלר 186f, זה ממש לא אומר שאנחנו צריכים להפסיק לקוות למצוא חיים על כוכבים אחרים – עצם התגלית מראה שכוכבים בעלי מאפיינים דומים לכדור הארץ, שמסוגלים לאפשר חיים, אכן קיימים מחוץ למערכת השמש שלנו, מחכים לנו שנגלה אותם.
הפוסט פורסם לראשונה בפורבס ישראל.
לקריאה נוספת:
הכירו את שכונת המילארדרים בהוואי
איתן ורטהיימר: ״המוחות המבריקים עוזבים, יש הרגשה שאסור להרוויח״
קרדיט תמונה: earth via shutterstock
הגב
5 תגובות על "האם, למה, איך: השאלות שמעלה "האח התאום" אשר גילתה נאס"א לכדור הארץ"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
וזה רק אחד מתוך לפחות 2 מיליארד (לפי ההערכות) כוכבי לכת שמאפשרים חיים בגלקסיה שלנו. קשה מאוד למצוא כוכבי לכת קטנים מהסוג הזה.
זה רק עניין של זמן עד שנמצא חיים.
או שהם ימצאו אותנו קודם….
למעשה, רוב הסיכויים שאמנם יש שם פחות אור מאשר על כדור הארץ, אבל מידת החום היא זהה או אפילו גבוהה יותר.
גמדים אדומים פולטים בערך 80% מהאנרגיה שלהם כקרינת אינפרא אדום(אותו הדבר שמחמם את הבשר בתנור).
האם זו התמונה של קפלר 186f ?
וחוץ מזה, המגיב של 21 באפריל 2014 בשעה 16:57, צודק לגמרי.