ג'ון דיר ניטרלה מרחוק טרקטורים שרוסים גנבו מאוקראינה, אבל זה רק הדגיש כמה בעיות
ענקית הטרקטורים האמריקאית תקעה מקל בגלגלים של בוזזים רוסיים, והפכה לגיבורת הרגע. בפועל, מדובר בחברה ששולטת במוצרים שלה ובתנאי השימוש בצורה שהיתה גורמת לאפל להחוויר
לפני כשבוע פרסמו כלי תקשורת בעולם שחברת הטרקטורים והציוד המכני האמריקאית ג'ון דיר הצליחה להשבית מרחוק 27 טרקטורים שלה שנבזזו על ידי חיילים רוסיים באוקראינה. הציוד החקלאי, בשווי כ-5 מיליון דולר, הועבר על ידי החיילים הרוסים מהעיר האוקראינית מליטופול לצ'צ'ניה.
לכאורה, מדובר בסיפור עם סוף טוב על כך שהפולשים הרוסים לא ייהנו מהציוד הגנוב. אבל בפועל, הסיפור הדגיש שוב את הכח האדיר שמחזיקה בידיה יצרנית הטרקטורים אל מול הלקוחות והמשתמשים שלה.
שילמו מאות אלפי דולרים על טרקטורים "עם פרסומות"
הבלוגר והעיתונאי קורי דוקטורוב, כמו לא מעט אחרים ברחבי העולם, קרא על "המעשה האצילי" של ג'ון דיר ברוסיה. הוא פחות התרשם, והחליט לפרסם פוסט ארוך (מאוד) ב-Medium ובו הוא מציג צד שונה לחלוטין לצעדים של היצרנית האמריקאית.
זה מתחיל בדאטה. לאורך השנים ג'ון דיר הפכה את הטרקטורים שלה מ"טיפשים" לכאלו שיכולים לייצר ערך מוסף ללקוחות שלה – החקלאים. היא עשתה זאת על ידי התקנת חיישנים רבים בטרקטורים שמנטרים תחומים ודפוסי שימוש שונים. כך למשל, בגלגלי הטרקטורים ישנם חיישנים המודדים את דחיסות האדמה, בתחתית הטרקטור ישנם חיישנים המודדים את לחות האדמה, ועל ידי שילוב עם חיישני מיקום בגג הטרקטור – ג'ון דיר יכלה ממש לייצר רשת שתציג את הנתונים הללו בנוגע לדחיסות ולחות האדמה ברמת הסנטימטר.
לכאורה – החקלאים יוכלו ליהנות מהמידע הזה – שנאסף ישירות מהטרקטורים היקרים אותם רכשו – וכך הם יוכלו לשפר את דרכי העבודה ולמקסם את התוצרת שלהם. אבל ג'ון דיר התנתה את קבלת המידע הזה בכך שהחקלאים ירכשו את הזרעים שלהם מחברה ספציפית אחת, שחתמה על חוזה עם היצרנית. כלומר, רוצים את הדאטה? תוכלו לרכוש אותו רק מחברת הזרעים הזו, ובתנאי שתרכשו ממנה זרעים.
אם זה לא הכל, מוסיף דוקטורוב, ג'ון דיר גם אוספת את כל הטלמטריה מהחיישנים על הטרקטורים של חקלאים ברחבי העולם, מייצרת ממנו תובנות ומוכרת את התובנות הללו לחברות Private Equity ברחבי העולם. אותן חברות בוחנות את המידע הזה כדי לדעת כיצד להשקיע, כולל הימור נגד החקלאים בבורסה. ומכאן, טוען הבלוגר הקנדי, מכניסה ג'ון דיר את הכסף הגדול האמיתי.
חלק מעניין נוסף שמציג דוקטורוב נע סביב הבעלות על הטרקטורים של ג'ון דיר. כדי לקנות טרקטור כזה, החלקאים צריכים להוציא מאות אלפי דולרים. וזה אומר שהם הבעלים של אותו טרקטור, נכון? לא ולא אומרת ג'ון דיר. בתצהיר שהגישה ב-2017 במסגרת דיון במשרד זכויות היוצרים האמריקאי, טענה ג'ון דיר כי רק תאגידים יכולים להיות בעלים של ציוד פיזי, ולא אנשים יחידים – עמדה שהשמיעה גם שנתיים קודם לכן. משמע אם חקלאי רכש במאות אלפי דולרים טרקטור מג'ון דיר, הוא רק "קנה רישיון" לשימוש בו – מה שנכון בהתחשב בהסכם המשתמש של החברה לפיו החלקאים קונים רישיון לקוד שמפעיל את הטרקטורים, ובלעדיו הם רק גושי מתכת ענקיים.
הזכות לתקן לא עוצרת רק באייפון שלכם
בנוסף, ג'ון דיר נחשבת לאחת מהחברות הנוקשות ביותר בכל הנוגע לתיקון עצמי או "הזכות לתקן" (Right to Repair). אנחנו מכירים את הנושא בעיקר מעולמות הטכנולוגיה הצרכנית של סמארטפונים או לפטופים – תחום שעובר תנועה מסוימת עם שירות התיקונים העצמי של אפל, והחבירה של גוגל וסמסונג ל-ifixit כדי לספק שירות דומה על הנייר.
אבל ג'ון דיר – כמו אפל בעבר – נלחמת בשיניים בכל שינוי אפשרי למדיניות הנוכחית שלה והיא מחייבת את כל בעלי הטרקטורים שלה לתקן אותם רק במוסכים בהסדר עימה. ג'ון דיר עשתה זאת, בין השאר, כששלחה טכנאים לפני עשרות שנים לחקלאים ברחבי ארה"ב וראתה איך הם מתקנים את הטרקטורים שלהם באופן עצמאי – ושינתה את הטרקטורים שלה בהתאם בדגמים הבאים. לפחות כרגע, לא ניצבת ג'ון דיר, בניגוד לחברות הטכנולוגיה הגדולות, מול רשויות כמו ה-FTC ורגולציה הדוקה, שדורשות ממנה לאפשר תיקונים חופשיים או שליטה טובה יותר של המשתמשים במכונות היקרות שרכשו.
הגב
23 תגובות על "ג'ון דיר ניטרלה מרחוק טרקטורים שרוסים גנבו מאוקראינה, אבל זה רק הדגיש כמה בעיות"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
wow לא ידעתי שזה ככה..
מה קרה לימים שטרקטור היה פשוט טרקטור?.. שאוטו היה פשוט אוטו..
שים דלק וסע.. עכשיו זה מחובר לענן ביחד עם חיבור ישיר ליצרן?.. מוגזם.
אוטו היה אוטו? בלי טיפולי 15 אלף, בלי רשיונות, בלי חוקי תנועה לגבי איפה מותר ואסור לנסוע בו…
אולי לפני 100 שנה. בזמן חיי אני לא זוכרת דבר כזה – עלות התחזוקה החודשית לרכב המשפחתי הגיעה במצטבר ליותר משווי הרכב לפעמים.
קוראים לזה טוטאלוס אחותי
מישהו מונע מדוקטורוב להקים חברת טרקטורים מתחרה ולמכור לחקלאים? אם החקלאים רוצים לקנות את הטרקטור של דיר, אז אלה תנאי השימוש, אם לא, שייקנו טרקטור אחר.
אותו דבר אפשר להגיד על האייפון או כל מוצר אחר.
זה לא עובד ככה, אתה מוכר מוצרים או שירות? יש לך מחוייבות ללקוחות גם אם לא ממש בא לך
במדינה חופשית ומתוקנת זה עובד בדיוק ככה.
אני מוכר מה שאני מוכר ושם על זה איזה תג מחיר שאני רוצה. מתפקידך כצרכן להבין מה אתה קונה ולהחליט לבד. מי שקונה משהו ואז מתפלא שהמוצר לא מתנהג כמו ש*הוא רוצה* אלא כמו ש*היצרנית החליטה*, זו כבר בעיה שלו.
מה שאתה אומר נכון לעולם מושלם והוגן. ברגע שחברה יצרה מונופול, תרצה או לא, אתה תקנה ממנה. ועכשיו תנסה לבוא בטענות. קח את תרמית הפיקנטי כדוגמה. תחליש את המתחרים (בכול מיני דרכים) ותזכה בשוק. ואחר כך, תדרוש את הזכות לעשות מה שבא לך.
בקיצור, הזדמנות לסטרטאפ.
להקים להם חברה מתחרה.
איך? לחבר קורקינט למיקסר בייתי ולמסור בחינם לשני לקוחות ראשונים?
אוטו סיפור קיים עים מחסניות דיו למדפסת, יש שם צ'יפ אלקטרוני שסופר עמודים ולאחר מספר מסוים מודיע שנגמר הדיו, אים ממשיכים להדפיס היא מפסיקה לאחר כמה עשרות עמודים וחייבים להחליף מחסנית,היתה תקופה שניתן היה להזמין ברשת צ'יפ פרוץ ולנצל את המחסנית במלואה
אגב במחסנית החליפית היה נמצא צ'יפ משודרג וכך היה ניתן לבצע יותר שימוש במחסנית חליפית
מן הסתם הרוסים יבנו כאן מחשב חליפי או ימצאו דרך לפרוץ אותו ולמכור את הפטנט בכל העולם
אז מה הבעיה? שיקנו טרקטורים אחרים. בטוח יש עוד טרקטורים מוצלחים שלא מכריחים אותך לקנות זרעים שאתה לא רוצה (אגב איך הם אוכפים את זה? הטרקטור לא עובד בלי זרעים עם צ׳יפ? ואם אני רוצה לחרוש?) ולא מחוברים לאינטרנט. ואם הטרקטורים שלהם טובים בפער מהאחרים ושירות מדידת הלחות באדמה או מה שזה לא יהיה הוא גיים ציינג׳ר לחקלאי – אז וואללה כל הכבוד להם
בתור חקלאי אני יכול לומר לך שהיום אין מתחרים לטרקטורים של גון דיר מבחינת אמינות ועוצמה הטרקטור הכי טוב שקיים בשוק
לדעתי גון דיר עשו טעות כי עכשיו לרוסים יש מוטיבציה ויכולת לעשות הנדסה לאחור לטרקטורים האלו, לא רחוק היום שיהיו שכפולים שלהם במחיר נמוך עם טכנולוגיות דומות.
לרוסים אין גישה לטכנולוגיה יותר. אף אחד לא מוכר להם כלום והיכולת שלהם לבנות לבדם מערך טכנולוגי מקביל למערב בעשור הקרוב שואף לאפס. אז שיהנדסו לארוך כמה שהם רוצים.
Cat,Massy fergenson,fiat,ford יש מלא
לא לשכוח שהעיתונאי הזה הוא מרוסיה, כלומר לא מבין איך עובד עולם של 'שוק חופשי'…
הלוואי על כל הרכבים.
מי ישמע טכנולוגיה חכמה
הלוואי היה אפשר להשבית כל רכב גנוב
ולדפוק את הגנבים.
גניבה של רכוש חקלאי "never again"
הכתב לא מבין כלום.
דאטה זה העתיד
יש הבדל גדול בין היכולת השבתה כי גנבו לך את הרכב לבין להחליט שתקנה זרעים מחברה ספציפית. זה כמו שתקנה רכב ותהיה מחוייב לשים בתא המטען רק מזוודות של Samsonitex אחרת הרכב לא ייסע לאף מקום.
קוראים לזה "רכב כשירות" במקום "רכב כמוצר" וזה משהו שאנחנו מייחלים לו בעולם הרכב. מסתבר שבעולם המיכון החקלאי הוא כבר קרה. אתה זה שתקוע בעבר, תתקדם.
מעבר לעובדה הפשוטה שאף אחד לא חייב לקנות דווקא של ג'ון דיר, יש עוד הרבה יצרנים, החקלאים מודעים למה הם קונים ובכל זאת קונים סימן שזה משתלם להם.
סוף סוף מישהי שמצליחה לחשוב באופן יותר חופשי ורואה תמונה רחבה יותר
עוד חברה שמצטרפת לטרנד השכרת שירות על פני מכירת טובין. אם הם יזרקו עדכון חומרה לעסקה כל 3 שנים, אני מוכנה לקנות. אני גם אשלם קצת יותר עבור שירות תיקונים ותחזוקה שיבוא לטפל בטרקטור. הקטע של הזרעים הבלעדיים זה הדבר היחיד שממש מעצבן אותי.
כמובן, זה תלוי בכך שתהיה חברה מתחרה שמספקת מכירה מלאה עבור כאלה שזה לא מוצא חן בעיניהם, לא שכל החברות יחליטו שזה אחלה מודל עסקי ויפסיקו למכור.