תביעה ייצוגית בישראל נגד גוגל: החזירי עשרות מיליוני דולרים למשתמשי אנדרואיד
על פי התובעים גוגל משתמשת לכאורה במהלכים אנטי-תחרותיים ולא חוקיים, כדי למנוע תחרות בשוק חנויות האפליקציות לאנדרואיד. גוגל: ”נגיב במסגרת ההליך המשפטי”
אחרי שמשרד המשפטים האמריקאי החליט לתבוע את גוגל, והקונגרס האמריקאי פרסם את מסקנות החקירה שלו כנגד גוגל (ושאר ענקיות הטכנולוגיה), מגיעים גם ישראלים שרוצים לקחת חלק בחגיגה: בשבוע שעבר הוגשה בישראל בקשה לאישור תביעה ייצוגית כנגד גוגל. על הפרק: Google Play, חנות האפליקציות של גוגל, מהלכים אנטי-תחרותיים לכאורה ותביעה להחזיר עשרות מיליוני שקלים למשתמשי אנדרואיד בישראל.
התובעת לא ידעה שיש דרכי הורדה חלופיות לאפליקציות
התביעה הוגשה על ידי אזרחית שביקשה להישאר בעילום שם באמצעות עורכי הדין רן שפרינצק, מיכל רוטשילד, אלמוג גיל-אור, שלי וקסלמן ושירה פלטי ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות’. מכתב התביעה שהגיע לידי גיקטיים עולה כי התובעת, שמחזיקה במכשיר Galaxy S10 של סמסונג ובעבר הייתה הבעלים של מכשיר Mi 5X של שיאומי, טוענת כי היא השתמשה אך ורק בגוגל פליי “מבלי להיות מודעת לדרכי הורדה חלופיות”.
על פי כתב התביעה, גוגל נוקטת באמצעים אנטי-תחרותיים פסולים ולא חוקיים לכאורה כדי לשמר את נתח השוק שלה בשוק חנויות האפליקציות למכשירי האנדרואיד “תוך ניצול לרעה של מעמדה ותוך דחיקת מתחרים”. לפי כתב התביעה, גוגל פועלת באופן סיסטמטי לכאורה כדי “למנוע כליל תחרות, לחסל ולדחוק כל מתחרה קיים או פוטנציאלי בשוק חנויות האפליקציות לאנדרואיד, תוך הפרת הדין…”
בין היתר נכתב בכתב התביעה כי גוגל פועלת מול יצרניות מכשירים כדי להגביל התקנה מראש של אפליקציות צד-שלישי וחנויות אפליקציות אחרות. כמו כן, נכתב כי גוגל לא מאפשרת לחנויות אפליקציות אחרות להציג את עצמן בגוגל פליי, ובכך גם לא מתאפשר למפתחים להתקין את האפליקציות שלהם מבעוד מועד על מכשירים “וגם אין בנמצא חנות אפליקציות חלופית רצינית בה יוכלו להציע את מרכולתם למשתמשים”.
לטענת התובעים, המפתחים מובלים בעקבות צעדים אלו לחנות של גוגל בה נגבות, לטענת התובעים, עמלות מופקעות ותנאים דומים על רכישות פנימיות באפליקציות (In-App Purchase) שמשליכות על המחיר הסופי שהמשתמשים משלמים.
עורך הדין: אנדרואיד נותנת אשליה שהיא מערכת פתוחה
בראיון לגיקטיים טוען עו”ד רן שפרינצק, שמייצג את התובעת, כי התביעה מחפשת להחזיר את “הנזק שנגרם למשתמשים בעקבות העמלות המופרזות לדעתנו שהן מונופוליסטיות… ה-30% הזה, איך שאתה לא מסתכל עליו, הוא עמלה גבוהה. אין בידול בין אפליקציות גדולות לקטנות, העמלה נשארה זהה שנים. אנחנו תובעים את ההפרש בין העמלה המופרזת שגוגל גובה לבין העמלה שהייתה נגבית בשוק תחרותי”. לפי ניתוח המצורף לכתב התביעה, אותו הפרש עמד ב-2019 על יותר מ-26 מיליון דולר.
אתם כותבים שאין אפשרות מעשית להתקין את האפליקציות מבעוד מועד מכשירי אנדרואיד, אבל סמסונג, LG, וואווי ועוד מתקינות אפליקציות שלהן ושל שותפות עסקיות שלהן מבעוד מועד.
שפרינצק: “הכוונה היא לחנויות אפליקציות מתחרות. לפי הסכמים של גוגל, היא לא מתירה את זה למי שרוכש ממנה רישיון אנדרואיד”.
ומה בנוגע לסמסונג ומכשירי הגלקסי שלה שאתם מציינים בכתב התביעה? לה יש את ה-Galaxy Store שעושה בדיוק את זה
שפרינצק: ” זה נכון שבגלקסי יש חריג לעניין הזה. אנחנו מתייחסים לזה בתביעה, אבל חוץ מזה שיש שם מגבלות, זה יוצא מן הכלל שמעיד על הכלל.”
ובכל זאת, אנדרואיד היא מערכת הפעלה פתוחה שאפשר להתקין עליה חנויות אפליקציות אחרות כמו אלו של סמסונג או אמזון למשל…
שפרינצק: “זה נכון שאנדרואיד היא מערכת הפעלה כביכול פתוחה. אם יצרן רוצה לקנות את אנדרואיד בנוסף לחבילת האפליקציות של גוגל שכוללת את יוטיוב וכרום וכו’, הוא צריך רישיון. בפועל, מכיוון שאף יצרן לא ימכור את הטלפון שלו בלי האפליקציות הללו, היצרניות כמעט כולן רוכשות רישיון מגוגל ויש לו תנאים. הם לא משתמשים במערכת הפתוחה אלא במערכת שניתנה לה רישיון. זה שהמערכת פתוחה זו אשליה.
תמיד אפשר לעשות Sideload ולהתקין אפלקיציות עם קובצי APK ממקורות חיצוניים
שפרינצק: “Sideloading זו דרך הורדה שהיא מאוד מסורבלת. מי שרוצה לעשות את זה מקבל אזהרות שזה מסוכן וככה וככה. זה מאוד מרתיע משתמשים. אין עדכון של האפליקציות. זו דרך שהיא לא באמת תחליפית להורדת אפליקציות. הטענה שלנו היא שלפי דיני הגבלים עסקיים, היא לא יכולה לפעול כדי לדחוק מתחרות בתחום חנויות האפליקציות”.
גוגל: “נגיב במסגרת ההליך המשפטי”
שפרינצק משיב כי הוא מאמין שסיכויי ההצלחה של התביעה הם טובים, ובאם תימצא אשמה, גוגל לא רק תחויב לשלם את הסכומים העודפים שהוא טוען שהיא גבתה בחזרה למשתמשים, אלא שגם יינתן צו מניעה שימנע ממנה להמשיך באותן פרקטיקות פסולות לכאורה.שפרינצק מאשר שדוח הקונגרס שנחשף בחודש אוקטובר הכיל מתוכו לא מעט עדויות לפרקטיקות הללו והן סייעו להגשת התביעה הנוכחית. “הם אספו מסמכים וראיות שבאופן רגיל קשה לאדם מן השורה לאסוף לבד. זה היה הטריגר העיקרי”.
מגוגל ישראל נמסר לגיקטיים: “טרם קיבלנו את כתב התביעה. לכשנקבלו, נגיב במסגרת ההליך המשפטי”
הגב
20 תגובות על "תביעה ייצוגית בישראל נגד גוגל: החזירי עשרות מיליוני דולרים למשתמשי אנדרואיד"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
איזה שטויות. לא יאומן
תאגיד ענק שמחזיק בחנות אפליקציות עושה הכל בשביל לקדם את המוצרים שלו? אין מצב! האיתי בטוח שגוגל חולקת עם כולם מערכת הפעלה ועשרות אפליקציות סתם כי הם כאלה נחמדים.
לא כי אפל נותנת לפתוח חנות לכל מי שרוצה
Whataboutism
דווקא נגד גוגל בנושא כזה? עוד במדיניות יחסית פתוחה של אנדרואיד….
שתנסה את מזלה מול אפל…
איזה שטויות, איך מישהי שהיא לא מפתחת ועד עכשיו אפילו לא יודע שאפשר אפילו להתקין אפליקציה שלא דרך החנות של Google מחליטה לתבוע את Google?
אני גם לא חושב שאף חנות אפליקציות שמכבדת את עצמה הייתה מפורסמת חנויות האפליקציות מתחרות שלה.
תבטלו את התביעה, אתם סתם מביישים את עצמכם…
אף חנות אינטרנטית או פיזית לא תפרסם את המתחרים העניין הוא שגוגל הם מונפול והם מנצלים את זה כדי לדחוק את כל המתחרות בדיוק כמו שהם עושים עם מנוע החיפוש שלהם רק כדי למנוע תחרות ולגבות עמלות מופרזות… 30%!!! זה באמת נשמע לך הגיוני לשלם לגוגל מס של 30% מבלי אפשרות ללכת למתחרים שקיימים אבל גוגל דוחקת אותם ועושה חיים קשים למי שרוצה ללכת אליהם
אף חנות אינטרנטית או פיזית לא תפרסם את המתחרים העניין הוא שגוגל הם מונפול והם מנצלים את זה כדי לדחוק את כל המתחרות בדיוק כמו שהם עושים עם מנוע החיפוש שלהם רק כדי למנוע תחרות ולגבות עמלות מופרזות… 30%!!! זה באמת נשמע לך הגיוני לשלם לגוגל מס של 30% מבלי אפשרות ללכת למתחרים שקיימים אבל גוגל דוחקת אותם ועושה חיים קשים למי שרוצה ללכת אליהם)
זה כמו שתגיד שאי אפשר לחפש בינג בגוגל
או שאי אפשר להשתמש בספוטיפיי באפל
כולן מתחרות אבל אתה לא יכול לדחוק אותן, במיוחד כשאתה מונופול.
לא מתאים לכם? תעברו לאפל. נראה מה תגידו.
“עורכי הדין רן שפרינצק, מיכל רוטשילד, אלמוג גיל-אור, שלי וקסלמן ושירה פלטי ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות’.”
עוד מישהו רוצה להוסיף את השם שלו לרשימה?
החוק במדינת ישראל מחייב לקרוא למשרד עו”ד בשם של כל הבעלים ולא בשום שם אחר (לא יודע אם החוק של לשכת עורכי הדין או של המדינה עצמה)
זאת הכתבה הכי אשכנזית שקראתי ב30 שנות חיי
אכלו לי, שתו לי.
כזה קשקוש על הבוקר לא קראתי הרבה מאד זמן
מזה הגיבוב הזה?? אלה עורכי דין? אם הם רואים שקל מהתביעה הזאת אני חותך את הקטן…
“אזרחית שביקשה להישאר בעילום שם”. פה חשדתי
לי גוגל חסמו אפליקציה בטענה שאני צריך מחקר אקדמאי. ובמקביל פיתחו אחת מתחרה
עוד הוכחה שאפל זה חברה פח ומי שקונה אייפון נמצא בכת
בתור משתמש אנדרואיד אני מקווה שגוגל ינצחו. כי אם הרווחים שלהם קטנים, הם יגבו כסף מהמשתמשים… כל הרעיון של גוגל זה לתת את הבסיס בחינם, ולשלם על ה”אקסטרות”.