הכירו את מרושתים: רשת חברתית דמויית פייסבוק שפיתח צה"ל
צה"ל פיתח רשת חברתית שתאפשר לחיילים מזרועות ומיחידות שונות לשתף פעולה ולשתף מידע; שוחחנו עם המפתחים, כדי להבין איך בונים פלטפורמה כזו לחיילים, שהיו בני 5 כשפייסבוק החלה לפעול
הצעירים שמתגייסים בימים אלו לצה"ל גדלו לתוך עולם מחובר, והם מרגישים מאוד בנוח עם סמארטפונים, אפליקציות, גאדג'טים, שירותי רשת ורשתות חברתיות. אחרי הכל, הם היו בסך הכל בני 5 כשפייסבוק החלה לפעול. זו גם הסיבה שהגיוס של בני דור ה-Z מציב לא מעט אתגרים בפני צה"ל, ודורש ממפקדיו לחשוב כיצד לספק את צורכי התקשורת שלהם, תוך כדי התחשבות בצורכי הצבא. עתה אנחנו מקבלים הצצה ראשונה ל"מרושתים", הרשת החברתית הראשונה שפותחה על ידי צה"ל ותושק בתחילת השנה הבאה.
המטרה: שיתוף מידע בין יחידות צה"ל השונות
מרושתים היא פלטפורמה טכנולוגית שפותחה בצה"ל ומיועדת לשימוש חיילים וקצינים בסדיר ובקבע. תהליך הפיתוח שלה ארך כשנה, וההשקה מתוכננת למחצית הראשונה של 2018. בדומה לפייסבוק, היא מתבססת על פרופילים של המשתמשים, כלומר החיילים. עם זאת, בניגוד לפייסבוק, ובדומה לשירותים כמו סלאק, מרושתים מיועדת לסביבת עבודה ארגונית. המשתמשים ברשת יכולים לפרסם פוסטים שכוללים טקסט בלבד, תמונות, סרטוני וידאו, מצגות, סקרים, מסמכים, אירועים ומפות, והדגש הוא על השיתוף ועל העבודה המשותפת. המתחמים השונים יהיו כמובן ממודרים כך שרק בעלי הרשאות יוכלו להוסיף תכנים, לצפות בהם או להגיב עליהם.
הרשת גם תמליץ על קבוצות ואנשים שיכולים לעניין את המשתמש, תעניק חיוויים על תחומי עיסוק משותפים עם משתמשים אחרים במרושתים ותאפשר איתור מומחים בתחומים השונים ומוקדי ידע. הרעיון הוא שבתוך הרשת ייווצרו קבוצות פתוחות סביב נושאי רוחב, קבוצות עבודה סגורות, שיח של נושאי תפקידים מקבילים ועוד. כדי לאפשר איתור מדויק ומהיר יותר של פרטי המידע השונים, פותח במיוחד עבור המערכת מנוע חיפוש מתקדם, שיעמוד לטובת המשתמשים.
בשיחה עם גיקטיים מספרת רס"ן שחר טקו, שעמדה בראש צוות הפיתוח של מרושתים, כי הרשת הוקמה מתוך מטרה לחזק את שיתוף הפעולה והמידע בין יחידות הצבא השונות. "הרעיון הוא להפוך את סביבת העבודה הצה"לית למתקדמת ויעילה יותר, כפי שקורה גם באזרחות. כזו שתאפשר ותעודד ניהול ושיתוף ידע עם כלל צה"ל", אומרת טקו.
האם מתבצע פיקוח על התכנים שמועלים לרשת?
טקו: "בוודאי, הן בהיבטי אבטחת המידע והן בהיבט שמירה על ערכי צה"ל. לשם כך אנו משתמשים בטכנולוגיות מתקדמות".
מה לגבי אבטחת המידע של יישום כזה?
טקו: "יחידת ממר"ם מאבטחת את הרשת הצה"לית בשגרה. אפליקציית מרושתים יושבת על הרשת הצה"לית, ומתוקף כך מאובטחת באופן תמידי. בראש תפיסת הפיתוח שלנו עומדת אבטחת המידע, ואנחנו נותנים לאתגר הזה מענה כבר מהשלב הראשוני".
מה השוני בפיתוח רשת חברתית לצה"ל מול פרויקט דומה באזרחות?
טקו: "השוני העיקרי הוא בתהליך האפיון. יש להבין כי מדובר בשינוי תרבותי משמעותי מאוד בצה"ל; לעבור מעבודה היררכית לעבודה רוחבית – מהחייל ועד למפקד הבכיר, כולם יכולים להגיב, לשתף את הידע והניסיון שלהם בקבוצות השונות. כמובן שכל זה חייב להיות מבוקר בצורה הטובה ביותר, כזו שלא תאפשר מעבר של תכנים מסווגים. מטרתנו היא להביא מערכת שתעודד מצד אחד פתיחות, יצירתיות ושיתופיות, ומצד שני לא תאפשר פגיעה בערכי צה"ל ובביטחון המידע. זה היה אתגר, ולדעתי הצלחנו להביא אפיון שעומד על כלל הדרישות".
הגב
8 תגובות על "הכירו את מרושתים: רשת חברתית דמויית פייסבוק שפיתח צה"ל"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
לא יותר פשוט להשתמש במשהו כמו Slack שרץ ב – on-premise? יש למשל את mattermost ו/או את gitlab שמגיעים מוכנים ובחינם. אז נכון שזה לא בדיוק פייסבוק, אבל למה להמציא את הגלגל?
כשיש עודף כוח אדם ומשאבים צריך להמציא עבודה
כי החיילים לא עולים כסף, אז מנגנון המחירים נשבר וצבא של עבדים מוצא לעצמו עבודה על דעת עצמו ללא שום הגיון כלכלי.
שום התחשבות בעלות האלטרנטיבית שהיו יכולים לבצע עם המתכנתים (המוכשרים, יש לומר) בפרויקטים אחרים בצבא או חלילה באזרחות.
יותר מזה אפילו יש כלי שנקרא phabricator שעונה על כל הצרכים שעלו בכתבה אפילו אפשר לנהל ספרינטים ולהתממשק עם גיט
מה אם מילואים? בלעדינו זה חצי עבודה….
ההשמצות לא במקומן. כל הפיתוחים החדשים נעשים על בסיס כלי קוד פתוח קיימים והתאמתם לצרכי הצבא. הם אפילו תורמים קוד במידת הצורך !!!
במקום לבנות צבא חזק הם מתעסקים בשטות הזאת, עלק רשת חברתית לחיילים, עוד מעט יהיה שירה בציבור 3 פעמים בשבוע, שיש יותר מידי כוח אדם שלא עושה כלום אז משעמם להם וככה הם מבזבזים את הכסף
הזוי .
עכשיו תהיו בטוחים שהמידע על הקצינים ידלוף