הדלפה חדשה חושפת כמה פייסבוק מפקחת על מה שקורה בישראל
ההדלפה של פרנסס האוגן, המתנה שלא נגמרת, חושפת את שיטת הדירוג הסודית של פייסבוק למדינות "בעייתיות" המצריכות פיקוח תוכן מחמיר יותר. וברור שישראל מככבת
שערי הסכר שפרצה פרנסס האוגן, המדליפה מפייסבוק, עדיין פתוחים – והיום (ב') מתפרסמים כמה סיפורים חדשים שמאירים באור בעייתי הענקית האמריקאית. אחד מהם עוסק, בין השאר, בישראל ובמאמצי פיקוח התכנים שמשקיעה פייסבוק במדינות מסוימות – בזמן שהשאר נשכחות לצד הדרך.
ישראל בין "הבכירות" בעולם
דיווח חדש מבית The Verge על סמך מסמכים שהודלפו מפייסבוק, הגיעו לידי הקונגרס האמריקאי והעוברו כשהם מושחרים חלקית לכלי התקשורת – חושפים כי פייסבוק יצרה מערכת דירוג פנימית לפיקוח על תכנים – בעיקר סביב תקופות בחירות.
מערכת הדירוג הפנימי כללו ארבע דרגות – דרגה 0, דרגה 1, דרגה 2 ו"כל השאר" – כשמאמצי פיקוח התכנים והמשאבים שפייסבוק מקדישה לכל מדינה נעים בסדר יורד מרמה 0 ואילך. מהמסמכים שהגיעו לידי The Verge עולה כי בדרגה העליונה ביותר יש 3 מדינות – ארה"ב, הודו וברזיל – אלו המדינות שזכו להכי הרבה משאבים, שכללו בין היתר "חדרי מלחמה" לניהול הפלטפורמות בזמן אמת, עם Dashboards לניהול הפעילות ברשת וכדי להיות בקשר עם גורמים מקומיים במקרה שבו זיהו בעיות כלשהן.
בדרגה השנייה – הכוללת 5 מדינות – נמצאות ישראל, איראן, אינדונזיה, גרמניה ואיטליה. מדינות אלו נחשבות למעט פחות נפיצות מאלו בדרגה 0 ומקבלות כמעט את כל אותם המשאבים – כולל "חדרי המלחמה" (או "מרכזי המבצעים המשופרים", כפי שקראו להם בפייסבוק) – מלבד כמה משאבים פנימיים שהוקצו רק ל-3 המדינות "הבכירות".
בדרגה 2 נמצאו 22 מדינות, שזכו למאמצי ניטור תכנים מוגברים – אך לא ל"מרכזי מבצעים משופרים" שהגיעו לשמונה המדינות הקודמות. בדרגה הבאה נמצאו שאר מדינות העולם, שלא זכו למאמצי פיקוח תכנים מינימליים מצד פייסבוק, מלבד במקרים של תכנים הקשורים לבחירות במדינות אלו – אם המצב בהן מסלים. חשוב לציין כי גם אז אותה בחינה בוצעה על ידי מפקחי תכנים בלבד, בלי השקעה של מאמצים משמעותיים.
פייסבוק לא חשפה בשום שלב מה הקריטריונים לקביעת הדירוג של המדינות, והם כמובן לא חשופים לבחינה חיצונית. מה שבטוח הוא שבפייסבוק דאגו לפקח על התכנים בפינצטה במדינהת האם ארה"ב ובשתי מדינות נוספות שבהן יש סיכוי משמעותי לאלימות וחוסר יציבות בעקבות שיח מתלהם סביב הבחירות. בפועל, כל המשאבים הללו לא עזרו כנראה כשאלפים צבאו על בניין הקפיטול בינואר האחרון – בין השאר בעקבות תכנים שפורסמו בפייסבוק.
מהמסמכים שהודלפו עולה כי המשאבים המשודרגים שהקצתה פייסבוק למדינות הבעייתיות ביותר, בהן גם ישראל, כללו תרגום של ממשק המשתמש לכל השפות הרלוונטיות במדינות הללו, תרגום תנאי הקהילה בניסיון לצמצם חריגה מהם; בניית מערכות הכוללות סיווג תכנים מבוסס בינה מלאכותית, שיכול לזהות תכנים בעייתים ומידע מטעה בשפות המקור השונות בכל מדינה, ויצירת צוותים הפועלים 24/7 לניתוח תכנים ויראליים ולנקיטת פעולה מהירה במקרים של הפצת קריאות לאלימות או תכנים מטעים.
שכחו כמה מדינות שהיו צריכות את הפיקוח
מההדלפה עולה כי למרות שתייגה מדינות מסוימות ככאלו בדרגות הגבוהות יותר, פייסבוק השאירה בצד כמה מדינות שבהן המצב החברתי היה בעייתי במיוחד – והפלטפורמה שלה לא סייעה בפתרון המצב, אלא להיפך. אחת מהמדינות הללו היא אתיופיה, מדינה הנמצאת בסכסוך דמים בשנים האחרונות, שבה מאמצי פיקוח התכנים לא היו קיימים מכיוון שהיא לא נמצאה בדרגות הגבוהות בדירוג של פייסבוק.
עוד עולה מהמסכים כי לצד אתיופיה, בפייסבוק לא היו ערוכים לפיקוח על תכנים במדינות נוספות שנמצאות בסכסוכים עקובים מדם – כמו מיאנמר, שעברה בחודשים האחרונים הפיכה צבאית ופקיסטן. בפייסבוק גם לא הצליחו לייעד צוותים של מתרגמים עבור המדינות בדרג שתיים בניסיון לטפל בפערי השפה – שמשפיעים משמעותית על מאמצי פיקוח התכנים.
במסמכים שהודלפו נראה גם כי בפייסבוק מציינים שוב ושוב את העלות הגבוהה של מאמצי פיקוח התכנים הללו, במיוחד במדינות בדרגות הגבוהות. לצד העלות הגבוהה, מדובר גם בתהליך שלא פעם אורך זמן רב, כשבדיווח מצוין כי לפייסבוק לוקח שנה בערך לייצר מערכות מבוססות AI לניטור תכנים על סמך "מסווגים" המבוססים על שפות המקור במדינות השונות.
הגב
12 תגובות על "הדלפה חדשה חושפת כמה פייסבוק מפקחת על מה שקורה בישראל"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
תמוה ! אולי רק אני לא מבין.
לטענתם לוקח זמן רב לפתי מערכת ניטור אוטומטית לתכנים פוליטיים או פשע,
אבל יש להם, מזמן, ניטור יעיל ומהיר ביצוע להפיץ (אוטומטית) למשתמש פרסומות שיווק, מכירות, קידום מי שמשלם להם, וכיו"ב.
ועוד לא נכנסנו להבהרת שיטת הסיווג אצלם.
ישראל מדינה קטנה ופאשיסטית מעבדת הניסויים של העולם כל הדברים שרוצים לנסות בודקים קודם כל פה איך האוכלוסיה תגיב ואחכ עוברים לפעילות יותר גבוהה
מה קרה jhonny? אמרו לך להתחסן, אבל אתה פוחד מהצ'יפים? אתה כועס שבילדות עבדו עליך ואמרו לך שהארץ היא כדור, ואז בחוכמתך גילית שהיא פלטה? נגמרו לך השמיכות חלל נגד האנטנות 5G?
אושרי, לא רשמת שהמדינה השלישית, לצד ארה"ב והודו, היא ברזיל
מצחיק איך שהפיקוח שלהם עובד, דיווחתי הרבה פעמים על פייק ניוז אנטי ישראלי עם לינק שמוכיח שזה פייק (למשל תמונות של ילדים "פלסטינים" מתים עם לינק לתמונה שמראה שזה בכלל מכתבה על סוריה לפני כמה שנים.. ) וכמו כן על קבוצות שקוראות בריש גלי לרצוח יהודים כולל ציורים שלא משאירים מקום לספק ותמונות של שהאידים. יודעים כמה מהפוסטים או הקבוצות נמחקו? בדיוק 0. כל פעם קיבלתי תשובה לקונית שזה לא מפר את תנאי הקהילה.
כנראה שהפיקוח שלהם מאוד חד צדדי נגד ישראל. ולרצוח יהודים לא מעלה להם אזהרה בדשבורדים.
אין יותר ספק – פייסבוק היא אימפריית הרשע
אני כבר סגרתי את הפייסבוק שלי. ומה איתכם?
התנתקתי מפיסבוק וזה לא חסר לי
למי אכפת מאתיופיה, פקיסטן ומיאנמר? סתם מדינות עם כמה עשרות או מאות מליוני תושבים. שירצחו שם כמה שבא להם.
אבל צריך להקים "חדר מלחמה" למקרה שיהודי ירצה לבנות בית ביהודה ושומרון או מחבל פלסטיני נפצע באיזה ניסיון פיגוע.
מזעזע. דיקטטורת מחשבות של ענקיות הטכנולוגיה שמחליטות מה מותר ומה אסור לחשוב על סמך הדעות של ראשי החברה.