המירוץ אחר התזונה המושלמת גורם לנו לחלות [מדע פופולארי]

האדם אינו יכול לחיות על הכרוב לבדו

shutterstock healthy food

הכתבה פורסמה לראשונה במגזין Popular Science ישראל בגיליון 250 שראה אור בפברואר 2015 ונכתבה במקור על ידי ג׳ן שוורץ.

לאמריקאים כיום יש, בלשון המעטה, מערכת יחסים מסובכת עם אוכל. ללא ספק, ארוחות מעובדות במנות מוגדלות ושיעורי סוכרת מזנקים עדיין שולטים בכותרות. אבל באקלים שבו אנשים צורכים מיצים לטיהור הגוף ב-70$ ליום, ארבעה מגזינים של לייף-סטייל ללא גלוטן ותעשיית “מזונות-על” הצפויה להגיע ב-2015 ל-130 מיליארד דולר, אנחנו גם חלק מתרבות המוקסמת מהגעה לשיא של בריאות ורווחה.

ויש לזה גם שם: אורתורקסיה

בעוד מספר גדל והולך של בני אדם משנים את התזונה שלהם באופן דרמתי, חלק מנפים ממנה לחלוטין חצי מאלה הנכללים בפירמידת אבות המזון. במקרים מסוימים, האכילה בשליטת יתר הופכת להתנהגות כפייתית, והחרדה מפני מריכת משהו שנחשב “רע בשבילך”, כמו חתיכת גבינה, הופכת למשתקת. התוצאה היא סוג חדש של הפרעת אכילה שרופאים מכנים אורתורקסיה. חקר מקרה שבוצע לאחרונה מגדיר את ההפרעה כ”אובססיה פתולוגית לתזונה טהורה ובריאה מבחינה ביולוגית”. המחבר-השותף תומאס דאן, פסיכולוג באוניברסיטת נורת’רן קולורדו, מסביר שבדיוק כפי שאנורקסיה מונעת על ידי פחד להשמין, אורתורקסיה מונעת על ידי הפחד להיות לא בריא. אנורקסיה מתקבעת על כמות, אורתורקסיה על איכות.

בתזונות דרקוניות שכאלה עלולים להיות חסרים חומרים מזינים חיוניים, והם הופכים את הוויטמינים והמינרלים שאדם מקבל מארוחות של, למשל, עלים ירוקים בלבד, לבלתי אפשריים לגוף לספוג. זה יכול להוביל לעצמות שבירות, שינויים הורמונליים ובעיות לב, יחד עם מתח פסיכולוגי וחשיבה הזייתית מושרשת. במילים אחרות, ההיפך מההשפעה הרצויה.

כיוון שאורתורקסיה זוהתה לראשונה לפני פחות מ-20 שנה, אין הערכה אמיתית כמה אנשים סובלים מהמחלה. “התרבות שלנו מעודדת כיום בריאות, שזה דבר מצויין”, אומרת סונדרה קרונברג, דוברת האיגוד הלאומי להפרעות אכילה. “אבל אנשים בעלי אופי מסויים לוקחים אכילה בריאה לקצה הקיצוני”. הם מתייסרים בנושא מקור המזון שלהם ובשיטות הבישול; מבודדים את עצמם ממצבים חברתיים ומפתחים חשיבה קסומה לגבי מה שמזון מסויים יכול לעשות.

זה הכל עניין של איזון

גרוע מכך, אנשים רבים כיום מאבחנים בעצמם בעיות בריאותיות כמו רגישות לגלוטן שאינה צליאק, וקוראים כל שורה בעמודי שאלות נפוצות וחוויות אישיות מקוונות בנושא. פיטר גרין, מנהל מרכז מחלת הצליאק באוניברסיטת קולומביה, נתקל בתרחיש הזה באופן קבוע. “אנחנו רואים מטופלים שכבר לא יודעים מה לאכול בגלל שהם מזהים במזון את מקור כל צרותיהם”, הוא אומר.

ספרי הדרכה, בלוגים ומדיה חברתית חושפים אוכלוסיה פגיעה – אנשים מעודכנים, רגישים וחרדתיים – להתנהגויות שעלולות לפגוע בהם, אומרת ג’ניפר גאודיאני, מנהלת שותפה של מרכז ACUTE להפרעות אכילה בדנבר, קולורדו. וחשיבת השחור-לבן של המטופלים מקשה על הטיפול. “אנשים צריכים ללמוד מחדש כיצד להתייחס למזון”, אומרת דאן.

בשביל הרוב הגדול, אכילה היא, באופן לא מפתיע, עניין של שיווי משקל. “לפעמים אתה נמצא במסיבה ויש שם צ’יפס”, אומרת קרונברג. “הגוף שלכם באמת מסוגל להתמודד עם המנה האחת הזאת”.

לכתבה נוספת בסדרת מדע פופולארי: העתיד כבר כאן: מישלן השיקה צמיג שאינו מתפנצ׳ר לעולם

קרדיט תמונה ראשית: healthy food via shutterstock


אוהבים מדע ולא מקבלים מספיק ממנו בגיקטיים? Popular Science ישראל וגיקטיים יוצאים בשיתוף פעולה במיוחד במסגרתו יוכלו 100 הגולשים הראשונים להנות מגיליון חינם של Popular Science מתנה, ללא כל התחייבות. לפרטים נוספים

Avatar

מדע פופולארי

הגב

2 תגובות על "המירוץ אחר התזונה המושלמת גורם לנו לחלות [מדע פופולארי]"

avatar
Photo and Image Files
 
 
 
Audio and Video Files
 
 
 
Other File Types
 
 
 

* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.

סידור לפי:   חדש | ישן | הכי מדורגים
מיכאל
Guest

אני מצטער אבל הכתבה באיכות סופר נמוכה.

שמשון
Guest

מריחת גבינה, לא מריכת”…

wpDiscuz

תגיות לכתבה: