החללית היפנית Hayabusa2 הצליחה לבצע נחיתה היסטורית על אסטרואיד
מיזם החלל השאפתני של סוכנות החלל היפנית רוצה לשפוך אור על תופעת האסטרואידים שנמצאים סביבנו, בין היתר באמצעות שחזור סצינה מוכרת למדי מסרט הוליוודי

תמונה עדכנית מה-11.7, מקור: חשבון הטוויטר [email protected]
החללית היפנית Hayabusa2 השלימה אמש (ד׳) את אחד החלקים האחרונים במשימתה – נחיתה על גבי אסטרואיד – והזכירה לכולנו את הסרט "ארמגדון" מסוף שנות ה-90. אולם לא רק הנחיתה. לצורך המשימה שלה נאלצה החללית גם להפציץ את פני האסטרואיד.
מסע של כמה שנים טובות
חללית ה-Hayabusa2 (יאבוסה2) יצאה לדרכה ב-2014, כשהיעד שלה הוא האסטרואיד רְיוּגוּ, שנמצא במרחק של 300 מיליון ק"מ מכדור הארץ. לשם השוואה, מרחקו של הירח מכדור-הארץ עומד על 384,400 ק"מ בלבד.
ביוני 2018, בתום מסע של שלוש שנים וחצי מכדור הארץ, היא הגיעה אל נקודת היעד שלה – במטרה לאסוף דגימות קרקע מהאסטרואיד. בעזרת הדגימות הללו מקווים החוקרים היפנים לחקור את המבנה וההרכב של אסטרואידים, שלא עברו שינויים לאורך מיליארדי שנים, זאת בניגוד לכדור הארץ למשל, כדי להבין טוב יותר את האבולוציה של מערכת השמש והיווצרותה.
איסוף הדגימות התבצע במספר שלבים, כשבכל אחד מהם החללית נדרשה לנחות בקצרה על האסטרואיד ולהמריא ממנו בחזרה תוך זמן קצר. בחודש אפריל האחרון נחתה החללית על רְיוּגוּ, ועשתה לו ״ארמגדון״. כלומר, הפגיזה אותו בקליע עוצמתי על מנת ליצור בו מכתש מלאכותי, כשהמטרה היא לאסוף ממנו ״חלקיקי אבק״ שנמצאים מתחת לפני השטח, כדי ללמוד על הרכבו הפנימי. כדי שלא להיפגע בדרך, החללית עברה לצד השני של האסטרואיד, ומצלמה מיוחדת שהוטמעה בה תיעדה את רגעי הפגיעה.
אתמול הושלם צעד קריטי במשימה לפני המסע בחזרה לכדור הארץ. החללית נאלצה שוב לנחות בזריזות על האסטרואיד ולשגר לעברו כדור עדין יותר מזה שיצר בו מכתש, ולאסוף ממנו חלקיקי אבק – כשכל התהליך אורך שניות ספורות. יש לציין כי ממש לא מדובר בנחיתה רכה, שכן המבנה אל אותו אסטרואיד הוא סלעי למדי, כך שמדובר בהישג מרשים, בטח בהתחשב בכמות הפעמים שהגשושית הצליחה לנחות בהצלחה. כמו כן, ההישג בא לידי ביטוי בכך שבעוד ״שהחומרים״ שנאספו בפעמים הקודמות היו כאלו שמוקמו מעל לפני השטח, הפעם – נלקחה הליבה של האסטרואיד, שמאפשר ללמוד על ״הקרביים״ של התופעה (הודות למכתש המלאכותי שנוצר).
לשמחת הצוות היפני החלק הזה במשימה אמנם הושלם בהצלחה, אך זו טרם הושלמה. לאורך כל המסע החללית נעזרה ברובוטים, כלי רכב ייעודיים לחלל, אותם היא שלחה כדי לתור באסטרואיד המסקרן, ובין היתר לצלם תמונות ששותפו עם הקהל הרחב. אגב, אחד הרוברים הללו ששוחררו על ידי הגשושית נשלט על ידי מחשב שפותח על ידי חברת רמון צ׳יפס הישראלית.
בהמשך, החללית תצטרך להנחית רובר נוסף על האסטרואיד, ורק אחרי שזה יקרה – היא תתחיל את המסע בחזרה לכדור הארץ, כשעל גבה קפסולה עם חומר יקר ערך. הצפי הוא שהחללית תנחת בכדור הארץ בבדצמבר 2020.
הגב
11 תגובות על "החללית היפנית Hayabusa2 הצליחה לבצע נחיתה היסטורית על אסטרואיד"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
ממש לא חוכמה להנחית חללית על אסטרואיד. נראה אותם מנחיתים מכונית במקום חניה בלב תל אביב בשעות העומס.
מדהים
הצעד הראשון של היפנים לקראת שיבוש הכלכלה העולמית…
או עבור הקמת כלכלת החלל :)
שיט אתגר אפשרי לחללית כבר נלקח ועוד הושלם בהצלחה.
הנה הושלם לו אתגר אפשרי של בראשית 2 ועוד היפנים השלימו אותו בהצלחה
אמרת יפנים אמרת כמאט הכול, כשמדברים דיוק ושלמות כדאי מאוד לגשת אליהם
העיקר טחנו לנו את הראש על הישגי מדע החלל הישראלי שנראה פתאם גמד מול ענק עם יחסי ציבור משומנים.
אף אחד לא טען שבראשית הכי טובה.
מצויינות לא נמדדת רק במבחן התוצאה, יחסית לעצמנו ולעמידה באתגר עם משאבים מצומצמים בראשית היתה ממש בסדר.
וחוץ מזה יש הרבה תחומים בתעופה וחלל שבהם אנחנו באמת הכי טובים.
סתם
היי,
למה הלוך 3.5 שנים וחזור 1.5 שנים?