חוקרים ישראליים בגוגל פיתחו דרך להסיר ׳סימן מים׳ מתמונות עם זכויות יוצרים
מכירים את הלוגואים החצי-שקופים שמופיעים על תמונות של מאגרי תמונות? חוקרים ישראליים בגוגל פיתחו אלגוריתם שמסיר אותם בקלות, מבלי לפגוע באיכות התמונה המקורית
אחד מהכלים המשמעותיים ביותר, ולפעמים הכלי היחיד של מאגרי תמונות וצלמים להגן על זכויות היוצרים של התמונות שלהם הוא 'סימן המים' (Watermark) שמוצמד לתמונה לפני העלתה לרשת. עתה מציגים חוקרים בגוגל ישראל דרך פשוטה להסרה של ההגנה, מבלי לפגוע באיכות התמונות, ומתריעים כי היא יכולה לשמש גם גנבי תמונות.
האלגוריתם לומד ומהנדס לאחור את סימן ההגנה
מאגרי תמונות וצלמים, שרוצים להציג את הצילומים שלהם ולהציעם לרכישה, מעלים לרשת את התמונות. אולם, כדי למנוע מצב שבו משתמשים פשוט מורידים את התמונה ומשתמשים בה לצרכים מסחריים, ללא תשלום או ללא קרדיט, מוסיפים כל מאגרי התמונות 'סימן מים'. מדובר בלוגו או כיתוב שקופים למחצה שמוצמדים לתמונה בצורה בולטת ומונעים למעשה את השימוש בה.
בפוסט שהעלו טלי דקל ומיכאל רובינשטיין, חוקרים ישראליים בגוגל, הם מדגימים כיצד ניתן להסיר בקלות 'סימני מים' מתמונה בעזרת אלגוריתם שפיתחו. השיטה מתבססת על העובדה שכמעט כל 'סימני המים' הם זהים. כלומר, אם לצורך הדוגמה, AdobeStock, אחד המאגרים הגדולים בעולם, מטביע 'סימן מים', הרי שסימן המים שלו זהה בכל התמונות מבחינת הלוגו הזהה, מיקומו בתמונה, עומק הצל, הצבעוניות שלו והשקיפות הזהה. בעזרת תהליך של למידת מכונה יכולה תוכנה ללמוד את המאפיינים של 'סימן המים', לבודד אותו ואז בתהליך מתמטי פשוט להנדס אותו לאחור. כלומר, אם הלוגו המוטבע הופך את התמונה שמתחתיו ל-30 אחוז יותר בהירה, האלגוריתם של גוגל מכהה אותה חזרה וכך הלאה.
בסרטים ובתמונות שצירפו החוקרים ניתן לראות בבירור כיצד הסימן נעלם לגמרי – ללא זכר – זאת בניגוד לשיטות שנהוגות כיום כמו שכפול קטעים מתמונה או מה שאדובי מכנה Content Aware, שיוצר טקסטורה דומה לטקסטורה המוחלפת.
אך מדוע החוקרים מפרסמים בכלל את דבר קיומה של השיטה? לדבריהם, "בדיוק כמו במקרים של פרצות במערכות הפעלה, אפליקציות או פרוטוקולים, גם כאן חשוב לנו לחשוף את קיום הפרצה, כדי שקהילות הצילום ומאגרי הצילום ינקטו בצעדים המתאימים, כדי להגן טוב יותר על היצירה והתוכן הקנייניים שלהם".
כך מסיר האלגוריתם 'סימני מים' מתמונות:
ואכן, החוקרים מציעים שיטה, שתעזור לצלמים ולמאגרי התמונות להקשות על האלגוריתם, ומתבססת על שונות גדולה יותר בין 'סימני המים'. לטענתם, לא מספיק לשנות את מיקום או מימדי הלוגו, אלא יש צורך לייצר רנדומליות בין הלוגואים. בין היתר מתבטאת האקראיות הזו בעיוותים קטנים, וכמעט בלתי-נראים, בלוגו. עיוותים אלו מקשים מאוד על האלגוריתם, שמחפש חזרתיות וזהות בין הלוגואים, וגם אם הוא מצליח לעלות על הדפוס הדומה, תמיד יישארו שאריות לוגו על התמונה.
הגב
15 תגובות על "חוקרים ישראליים בגוגל פיתחו דרך להסיר ׳סימן מים׳ מתמונות עם זכויות יוצרים"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
מטריד שהם בכלל עבדו על זה.
הרי הסימן נועד להגן על זכויות יוצרים, ויורד כאשר התמונה נרכשת.
do no evil
הם לא פיתחו תוכנה להפרת זכויות יוצרים הם פיתחו שיטה במסגרת מחקר שבעזרתה אפשר להסיר את הסימנים כדי לשפר את האבטחה כל יומיים עושים את זה עם אנדרואיד וווינדוס אז גם פה עשו את זה
בדיוק!!!! למרות הסברם שהם מחפשים ״פירצות״ כדי שמעצבים יוכלו להגן טוב יותר על קיניינם – הפירצה היא כאן זו הקוראת לגנב !!! חבל!!!!
בדיוק בשביל זה קם סטארט-אפ ישראלי בשם 'פיקארד', שיודע להגן על תמונות, גם בלי סימני מים. (האלגוריתם של פיקארד מייתר את השימוש בסימני מים, כי הוא יודע להגן על התמונות גם מפני צילומי מסך).
http://picard.tech
(ואני מתנצל אם זה נראה כמו פרסומת, אבל זה באמת רלוונטי לתוכן של הכתבה)
ראיתי את התמונה באתר. אני חושש שחליתי באפילפסיה.
אכן אף אחד לא ירצה לגנוב תמונה הרוסה בעזרת "optical illusion"….
אפשרות אופטימיזציה: תדביקו תמונה של זין על התמונה המקורית, גם את זה לא יגנבו
השירות הזה אמיתי?
פתרון גרוע ביותר בפרקטיקה. זוועה להסתכל על זה. לא עומד במבחן ה"מוצר"יות.
זה ממש קל לכתוב אלגוריתם שישנה כל פעם מיקום, גודל, זוית סיבוב, צבע, רמת שקיפות וכו' של הסימן מים.
תיאורטית עדין יהיה אפשר ליצור אלגוריתם שיזהה אבל זה כבר הרבה יותר מסובך (וזה עוד בלי לעוות את הסימן עצמו)
נכון. זו מטרת המחקר.
בסדר לא כזה קשה להסיר את הסימני מים האלה עם פוטושופ
ראית את הוידאו? התייחסו לזה ספציפית.
רעיון מעניין והמחקר מגניב , אני הייתי אולי עושה Pivot לאלגוריתם לשיפור תמונות אוטומטי….
הסיבה היא שאפשר בקלות לייצר אלגוריתם שמיצר סימני "מים" בגדלים ובצורות שונות בכל תמונה אחרת ואז האלגוריתם הנ"ל יתקשה מאוד לפענח כל תמונה שהיא מגיעה בצורה ובגודל שונה ללא סדר הגיוני
כל הכבוד על המחקר, באמת מעניין.
שימו לב למקרי קצה (או שכבר פתרתם אותם וזה פשוט לא מוצג בהדגמה)
אני לא אתפלא אם הם ישחררו את האלגוריתם בחינם עם פלאגאין לפוטושופ ומקביל יציעו שירות שמאתר הפרת זכוויות יוצרים של תמונות ברשת…
בתשלום כמובן…
נקרעתי