ההספד של גוגל פלוס נובע מבורות [דעה]
הרשת סערה השבוע סביב התפטרותו של מי שהקים וליווה את Google Plus מיומה הראשון ויש שטענו כי ימיה של הרשת החברתית ספורים. עד כמה זה באמת קשור למציאות?
פוסט זה נכתב ע”י אנידור חקק, מנכ”ל היידה קידום אתרים ו-AD תוכן ומדיה.
פוסט זה הנו טור דעה שמגיע כתגובה למאמר הספד שפורסם באתר TechCrunch שבוע שעבר, שכותרתו Google+ is walking dead. המאמר סחף אחריו את הרשת עם אלפי שיתופים ותגובות ברשתות החברתיות השונות.
הכל התחיל מפוסט פרידה שכתב Vic Gundota, מי שעומד בראש חטיבת גוגל פלוס מאז הקמתה. גונדוטה הודיע על עזיבת התפקיד לטובת תפקיד חדש (ולא ידוע) ומכאן החלה חרושת שמועות, לפיה גונדוטה ומנהלי מחלקות אחרות בגוגל היו מסוכסכים בשל העובדה שגונדוטה הוביל את גוגל לגישה תקיפה של שילוב כל מוצרי גוגל דרך גוגל פלוס. אותה חרושת שמועות התפוצצה והכתה גלים בעקבות אותו מאמר ב-TechCrunch.
חוסר הבנה זה מתכון נהדר לסקפטיות
האמת שזה די משעשע. אחת למספר שבועות אנו קוראים איזה מאמר של עיתונאי / בלוגר כלשהו, שקובע נחרצות באופן חד-משמעי שאפיק שיווקי מסוים גרוע או שרשת חברתית מסוימת בדרכה למות. לא מזמן החלו לצוץ פוסטים רבים על הרמאות שיש בפרסום בפייסבוק ועל כך שהפרסום לא באמת מייצר ערך למפרסמים – ושלרוב מדובר בגולשים בכלל לא רלוונטיים. צפו בסרטון בנושא.
גם על זה וגם על המאמר הנ”ל ב-Techcrunch אומר דבר אחד: הדרך הטובה ביותר להתמודד עם חוסר הבנה וידע – הוא סקפטיות ודעה שלילית. זה הטבע האנושי.
לצד בלוגרים שיגידו שפייסבוק היא פלטפורמה שמספקת מידע לא אמין ולא אפקטיבי, תוכלו למצוא אין ספור דוגמאות למפרסמים שמייצרים ערך נהדר, תנועת גולשים מסיבית ומכירות למכביר באתר שלהם.
ובאותה נשימה, גוגל פלוס היא פלטפורמה שהאויב הגדול ביותר שלה, הוא חוסר ההבנה של מרבית הציבור – שאינו יודע כיצד משתמשים בה ומה ייעודה האמיתי. זה אולי גם הכישלון הגדול ביותר של גוגל בעיניי – חוסר היכולת לגרום לחלקים גדולים מהציבור להבין איזה ערך גוגל פלוס יכולה לספק להם.
ועכשיו נחזור להתייחס למאמר ברשותכם:
נתחיל בעובדה שגוגל הכחישה את הדברים שפורסמו במאמר (הפרשנות של הכתב) כפי שניתן לקרוא בציטוט:
“Today’s news has no impact on our Google+ strategy — we have an incredibly talented team that will continue to build great user experiences across Google+, Hangouts and Photos.”
נתחיל בציטוט אחד המשפטים המרכזיים מהמאמר:
“What we’re hearing from multiple sources is that Google+ will no longer be considered a product, but a platform — essentially ending its competition with other social networks like Facebook and Twitter.”
ועכשיו, בתרגום לעברית – התייחסות לכל ההנחות השגויות שהופיעו במאמר:
גוגל פלוס סיימה את דרכה כמוצר ומעתה תיחשב כפלטפורמה: למי שמכיר את גוגל פלוס ומבין מה הייעוד והשימושים בה, הוא כבר יודע שגוגל פלוס מעולם לא הייתה מוצר, כפי שג’ימייל או מנוע החיפוש נחשבים למוצרים. מאז ומתמיד ההתייחסות בגוגל לגוגל פלוס הייתה כרובד חברתי שנועד לחבר בין כלל המוצרים של גוגל תחת Sign-in אחד. בסופו של יום גוגל פלוס היא גוגל וצריך להבין את זה.
העובדים של גוגל פלוס ינותבו למחלקות ומוצרים אחרים בגוגל: המאמר ציין שבמקביל לעזיבתו של גונדוטה, העובדים ינותבו למחלקות ומוצרים אחרים בגוגל. אין כל ראייה לכך שאכן זה עתיד לקרות ולא ברור מאיפה זה מגיע. אחד מעובדי גוגל לשעבר, מסביר שבהחלט יכולה להיות תנועה של עובדים בתוך גוגל כפי שנכתב במספר מקומות אך אין בכך קשר או הספד – התנועה נועדה להעביר עובדים ממחלקת הסושיאל ליתר המחלקות בגוגל כפי שנעשה פעמים רבות בין מחלקות בגוגל על מנת לשפר את האינטגרציה ביניהן. האמרה לפיה גוגל פלוס תצא מהזירה החברתית הינה שגויה – המעבר ממוצר לפלטפורמה (כפי שנכתב במאמר) ואי הגדרתה של גוגל פלוס כמוצר בודד – למעשה אומרת שההתייחסות בגוגל לגוגל פלוס כמוצר בודד הסתיימה ומעתה הרשת תשולב באופן מלא בתוך כלל המוצרים של גוגל – וזה בא לידי ביטוי גם בניוד העובדים בגוגל.
יתרה מכך, Moritz Tolxdorff מבכירי גוגל פלוס הגיב לנושא באחד הצ’אטים בגוגל פלוס ושלל אותו לגמרי.
האינטגרציה של גוגל פלוס עם יוטיוב הייתה כישלון: כך נכתב במאמר. עוד חוסר הבנה של הכתב. בשנה שעברה, בהמשך למגמה של גוגל בשילוב כלל מוצרי גוגל עם גוגל פלוס, הפכה גוגל את התגובות לסרטונים ביוטיוב לתגובות מגוגל פלוס בלבד וכביכול כפתה על כולם להגיב דרך פרופיל הגוגל פלוס שלהם. אני מסכים שזה עורר זעם של גולשים אך בוא נבין מה היה הרעיון שעמד מאחורי זה. עד אותה אינטגרציה, כל סרטון של יוטיוב גרר מאות תגובות, חלק גדול מהן תגובות ספאם של משתמשים אנונימיים. חלק מבעלי הערוצים אף סגרו את האפשרות להגיב על סרטונים. גוגל חיפשה דרך להציג בצורה אמינה מי הגולש שעומד מאחורי כל תגובה – באמצעות חותמת חברתית אנושית. ברור שזה פגע בכמות המגיבים אך השאיר רק את התגובות האמינות של פרופילים. (סייג: ברור שכמו בכל רשת חברתית גם בגוגל פלוס לא חסרים פרופילים פיקטיביים אבל זה כבר נושא ומלחמות לפוסט אחר..) תוסיפו את השילוב של הנגאאוטס בשידור חי שנכנסו באופן מלא ליוטיוב ותבינו לבד שמדובר במשהו שמבחינת גוגל מוגדר כהצלחה.
גוגל פלוס הוא חלק עיקרי באסטרטגיה של גוגל: כולם יודעים שהמוצר העיקרי של גוגל היה מאז ומתמיד מנוע החיפוש (שמייצר להם את מרבית ההכנסות). אחד המאמצים הגדולים ביותר של גוגל הוא יצירת חיפוש אמין ורלוונטי יותר, שמסתמך בין היתר על ההבנה מיהם הגולשים, מה הם באמת מחפשים ואילו תוצאות הם רוצים לקבל – מה שנקרא הרשת הסמנטית. לגוגל פלוס חלק מכריע במאמץ זה ואין כל סיכוי שגוגל פשוט יחליטו לוותר על זה.
האם יש ל-TechCrunch משהו אישי נגד גוגל פלוס? נתחיל בכך שזה לא הפוסט הראשון בבלוג שמספיד את גוגל פלוס. נוסיף לכך היבט קטנטן אך מאוד מעניין – בכל הדפים בבלוג, לא ניתן למצוא בין כפתורי השיתוף בתחילת כל מאמר את כפתור השיתוף לגוגל פלוס בין יתר הרשתות. אם הגולש מעוניין לשתף בגוגל פלוס (להקליק +1) הוא נדרש לגלול לסוף המאמר כדי לעשות זאת. מה שמשעשע בהתייחסות למאמר האחרון, הוא שכמות השיתופים בגוגל פלוס עדיין כמעט משתווית לכמות השיתופים בפייסבוק.
לסיכום – קצת עובדות על גוגל פלוס
גוגל פלוס פתוחה לציבור פחות מ-3 שנים. כל ניסיון להשוות בינה לבין פייסבוק לצורך העניין, מגוחך ולא רלוונטי. גוגל פלוס היא רובד חברתי שמחבר את כלל מוצרי גוגל. פייסבוק היא רשת חברתית. גוגל פלוס היא רשת שעדיין מהווה ומתפתחת ועוד צפויים שינויים רבים בשילוב שלה במוצרי גוגל. גוגל פלוס עם למעלה מחצי מיליארד משתמשים ועם 350 מיליון משתמשים פעילים בחודש.
מלבד השימוש בגוגל פלוס כפלטפורמה מחברת, יש כמה מוצרים ברשת שמושכים אליהם גולשים באופן קבוע (גם ללא פעילות בניוזפיד) – צ’אט וידאו רב משתתפים (הנגאאוטס), ממשקי עריכה של תמונות וסרטונים ועוד… נוסיף לכך מגוון שימושים עסקיים שבעלי עסקים ברחבי העולם עושים ברשת כגון: הוספת תמונות מחבר לתוצאות החיפוש, תוצאות מקומיות ועוד… לאחרונה החלה גוגל פלוס להשתלב גם בקמפיינים בגוגל אדוורדס וביכולת של כל דף עסקי עם למעלה מ-1,000 עוקבים לפרסם פוסטים וסרטונים ישירות מגוגל פלוס ברשת המדיה והאתרים השונים שמציגים פרסומות של גוגל (+postAds). כל אלו מלמדים על גולשים ומשווקים רבים שעושים שימוש בפלטפורמה ובמוצריה באופן שוטף.
אז אמנם גוגל פלוס היא לא הבשורה שתביא לסוף של פייסבוק. אבל לא כל דבר חייב לבוא במקום משהו אחר. תאמינו או לא, פייסבוק וגוגל פלוס יכולות להתקיים זו לצד זו.
זהו, זו דעתי על העניין. לא צריך להפוך כל התפטרות בגוגל לבשורת איוב ולגרום לכל הספקנים לצאת מהחורים.
אשמח לשמוע את דעתכם בנושא.
Twin Design / Shutterstock.com
פוסט זה נכתב ע”י אנידור חקק, מנכ”ל היידה קידום אתרים ו-AD תוכן ומדיה.
הגב
15 תגובות על "ההספד של גוגל פלוס נובע מבורות [דעה]"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
אנדי, הסבר מדויק וקולח, שאפו
לא לא ועוד פעם לא.
פיספסת לגמרי את הרעיון של גוגל פלוס.
אין להם שום כוונה או רצון שאנשים ישתפו ויתנהגו שם כמו ברשת חברתית. המטרה היא לא להיות פייסבוק. המטרה היא פשוט לחבר בצורה ידידותית את כל שירותי החברה תחת מעטה אנושי
לפני גוגל+, כל מוצר שלהם היה חי בעולם שלו. היום כל המוצרים חיים יחדיו בהרמוניה כמעט מושלמת.
מסכים איתך באופן עקרוני אבל ימים יגידו…
גם אני מוצא את השימוש בגוגל+ מהנה מאוד ובעיקר מתבאס שאין שם יותר אנשים (מהסיבה שאני, כמו רבים אחרים, פשוט התמכרנו לפייסבוק).
אם צריך להשוות פיסבוק זה מקדונלדס וגוגל+ זה יותר כמו מסעדת שף. זה שיותר אנשים אוכלים במקדונלדס לא הופך אותה לטעימה או מזינה יותר…
אני מאחל לגוגל פלוס שתמשיך לחיות ולא כי אני רוצה לראות את טקראנץ’ אוכלים את הכובע :) אלא כי היא באמת רשת איכותית
גוגל פלוס כרשת חברתית נכשלה.
בכל דבר אחר אפשר לפתח ויכוח אבל אף אחד לא נכנס לשם כדי לקרוא סטטוסים של חברים או להעלות תמונות.
אולי אני במיעוט, אך כיוון שכל התמונות שלי מועלות אוטומטית לגוגל+ ויש את החלוקה למעגלים, אני משתמש בה ככלי שיתוף התמונות המרכזי שלי (עם משפחה, חוג חברים וכו’).
בנוסף, יש את הauto awsome שפשוט אדיר בעיניי ועדיף על שיתוף המון תמונות וסרטונים, במיוחד כשיש כמות גדולה.
אתה לא במיעוט. כולנו התרגלנו לזה וזה פשוט אדיר!
אני אוהבת את זה!! העורך של גוגל פלוס מעולה, ובגוגל פלוס יש הרבה מה לעשות, בארץ זה תפס פחות אבל זו פלטפורמה נוחה מאוד.
יש לי המון תמונות שצילמתי והעליתי.
זה משהו מאוד מאוד שונה מפייסבוק. פשוט צריך להבין את זה.
ואגב, זה לא כישלון… ‘צטערת. אני עוד שם מהיום שאמרו שגוגל פלוס לא תחזיק מעמד…
מסכים. ניתוח מדויק לדעתי.
נגמר עידן faceless, חלפה עברה האנונימיות ברשת. מי שרוצה להגיב, לשתף צריך להיות אמיתי.
פוסט מעניין ולדעתי גם נכון. מסכים עם כל מילה לגבי חוסר ההבנה של TC ולא ברור למה הם כל כך נגד גוגל+.
גם החלק של חוסר ההבנה של הציבור לגבי גוגל+ כל כך נכון – באמת מעניין לראות אם ואיך גוגל ישקיעו בלגרום לציבור להבין את היתרונות של גוגל+ שאנחנו אנשי המקצוע בתחום כבר מבינים היטב :)
גוגל פלוס היא אחת הפלטפורמות החביבות עלי ביותר. בניגוד לפייסבוק שמלאה בתכנים פרסומיים מעצבנים, הרי שבגוגל פלוס ניתן לשתף את התוכן עם מי שרוצים ואיך שרוצים. אם אתם זקוקים לתמיכה, גוגל מאוד ידידותית בנושא.
והקהילות של גוגל פלוס?? מקום נהדר להכיר בו אנשים שחולקים נושא משותף.
בעוד בפייסבוק קרו לי מקרים מביכים של צירוף לקבוצות משונות בהחלט, הרי שבגוגל שואלים אותי האם אני רוצה להצטרף.
ו… גוגל פלוס מתממשקת לכל מוצר אחר בגוגל. כך שזה הופך אותה למשהו ידידותי.
אגב, גם לפייסבוק יש את היתרונות שלה.
העיקר זה המינון חברים, המינון…
רחל