כבר לא בטא: גוגל משחררת את גרסה 1.0 של Flutter
במקום לפתח אפליקציה אחת לאייפונים ואפליקציה שניה לאנדרואידים, או להתפשר עליהן, גוגל משחררת באופן רשמי את ה-Framework שלה לתכנות אפליקציות לשתי הסביבות, במקום אחת
באירוע מפתחים שקיימה בלונדון שחררה גוגל באופן רשמי את גרסה 1.0 של Flutter, סביבת הפיתוח שלה, שאמורה להפוך את הסיוט שנקרא פיתוח Cross-Platform לנחלת העבר, ולאפשר לצוותי פיתוח להתמקד במה שחשוב באמת, במקום לבזבז זמן על התאמות לא מוצלחות ופשרות שמובילות לחווית משתמש נחותה. בנוסף, חוץ מתמיכה ב-iOS ובאנדרואיד מתחדשת Flutter גם בתמיכה באפליקציות ווב.
לכתוב קוד אחד ל-iOS ולאנדרואיד, ולראות את התוצאות בזמן אמת
Flutter, שנחשפה לראשונה בכנס הפיתוח Google I/O 2017, היא לא הפריימוורק הראשון שמאפשר פיתוח אפליקציות במקביל ל-iOS ואנדרואיד, אך רוב הפתרונות הקיימים בשוק עד היום מצמצמים את אפשרויות העבודה של המפתחים, ומכריחים אותם להתפשר על עיצובים, אנימציות ולסבול מקימפולים איטיים וממושכים. גוגל שמה דגש בעיקר על אפשרויות השליטה ומהירות השימוש ב-Flutter באירוע שלה, ולפי ההבטחות שלה, הכלי הזה נראה מרשים מאוד.
Flutter מבוססת על Dart, שפת התכנות של גוגל, ונעזרת במנוע האצת החומרה Skia וקימפול של הקוד מ-Dart לקוד ARM נייטיב ב-32 ו-64 ביט גם ל-iOS וגם לאנדרואיד. התהליך אמור להיות יעיל ומהיר, כך שפשוט תוכלו לראות את השינויים באפליקציה בזמן אמת תוך כדי תכנות, בלי צורך להמתין לקימפולים או עדכונים, ממש כמו בתכנות בסביבות Web. בעוד סביבות פיתוח Cross Platform מכריחות את המפתחים להשתמש באנימציות ובעיצובים מובנים ומוגבלים, גוגל מדגישה כי Flutter מאפשרת שליטה על כל פיקסל במסך, ומלאה בווידג'טים מותאמים במיוחד לכל אחת ממערכות ההפעלה כך שתוכלו ליצור אפליקציות בשפת העיצוב Material Design של גוגל, או לפני הנחיות ה-Human Interface של אפל. גוגל אפילו הדגימה כיצד היא בנתה מחדש את אפליקציית ההגדרות של iOS, בעזרת Flutter, ואכן השחזור נראה ממש כמו האפליקציה המקורית של אפל.
Flutter היא פרויקט קוד פתוח עם רישיון BSD, כך שמפתחים רבים כבר פיתחו עבורה פלאגינים שונים. גוגל הכריזה באירוע גם על אינטגרציות חדשות ל-Flutter עם שירותים שונים כמו Square לבניית מערכי תשלום באמצעות הקוראים של החברה, 2Dimensions לבניית אנימציות וקטוריות והטמעתן ועוד שירותים מעניינים שמפתחים יכולים להעזר בהם כדי להפוך את תהליך בניית האפליקציה לפשוט יותר.
אפליקציות מבוססת Flutter נמצאות כבר בחנויות האפליקציות
היתרון הגדול ביותר של Flutter טמון בעובדה שהוא מאפשר פיתוח בו זמנית של אפליקציות לאנדרואיד ול-iOS בקלות. במקום שחברות יצטרכו להשקיע בשני צוותים שונים, אחד ל-iOS ואחד לאנדרואיד, או פשוט לתעדף את אחת מהן (כאשר פעמים רבות, התעדוף נוטה לכיוון iOS), חברות יכולות פשוט להתמקד ביצירת אפליקציות טובות ושימושיות למובייל, ולשחרר אותן במקביל לכל הפלטפורמות. גוגל אפילו חשפה כי מאז ששיחררה את הבטא הראשונה של Flutter בתערוכת MWC האחרונה, אלפי אפליקציות שנכתבו בעזרתה כבר נשלחו לחנויות האפליקציות השונות בטרם הגירסה הסופית שוחררה. בין החברות שפיתחו אפליקציות בעזרת הכלי החדש ניתן למצוא את גרופון, עליבאבא, Philips Hue ו-Tencent.
בנוסף, מאפשרת הגירסה החדשה של Flutter לא רק ליצור אפליקציות חדשות, אלא גם להטמיע את המנוע באפליקציות הקיימות שלכם, כדי שתוכלו לשלב לאט לאט עוד חלקים חדשים ולעדכן את האפליקציה שלכם שלב אחרי שלב.
כבר לא רק מובייל – גם ווב
לבסוף, חשפה גוגל פיתוח חדש שזכה לשם הקוד Hummingbird, שיאפשר העברה של אפליקציות Flutter לאפליקציות Web, כך שגוגל לא מתמקדת אך ורק בעולם המובייל, אלא מתכוננת כבר ליצירת שפה וסביבה אחידה לפלטפורמות נוספות.
אם אתם מעוניינים, אתם יכולים להשתמש כבר עכשיו ב-Flutter 1.0 וגוגל אף מאפשרת לכם לצלול לעולם החדש הזה באמצעות פורטל מיוחד בו מצאנו הרבה מידע ומדריכים על הסביבה החדשה. כולל למשל טיפים למעבר קל בין סביבות פיתוח קיימות ל-Flutter.
פרשנות: אבן דרך למערכת ההפעלה שתחליף את אנדרואיד?
גוגל אמנם עומדת מאחורי אנדרואיד, אבל מערכת ההפעלה הנפוצה שלה כבר מראה סימני זיקנה, ורצה על קרנל לינוקס בן 27 שנה, שנועד במקור למחשבים אישיים. על כן, גוגל מפתחת בחשאי מזה זמן מה את מערכת ההפעלה Fuchsia המבוססת על קרנל ה-Zircon שפיתחה.
כלומר, במקום לרוץ על מערכת הפעלה שבמקור לא פותחה על ידה, שרצה על קרנל שלא פותח על ידה, תוכל גוגל בעזרת Flutter להתקדם לאקוסיסטם חדש שמבוסס על מערכת הפעלה שנבנתה לחלוטין על ידה, ורצה על קרנל שפותח על ידה באופן מיטבי. על כן, כל מפתח שיעביר את האפליקציה שלו ל-Flutter, מסייע במידה מסוימת בהעצמת האקוסיסטם של Fuschia בטרם פרט אחד שנחשף עליה. זוהי הכנה איטית וחכמה של שוק הפיתוח לקראת ההשקה העתידית שעשויה להגיע אי שם בין השנים 2021-2023.
ביום הדין, בו גוגל תכריז על השינוי הגדול ביותר שלה אי פעם לעולם המובייל, היא ככל הנראה תאפשר למפתחים להעביר בלחיצת כפתור את רוב האפליקציות שלהם לאקוסיסטם החדש שלה, מה שיאפשר למשתמשים לעבור לפוקסיה בלי חשש התפשרות על איכות וכמות האפליקציות והשירותים אשר ממתינים בה לעומת אנדרואיד. עד אז, היא תצטרך לעבוד קשה כדי לשכנע את המפתחים לעבור לפריימוורק החדש שלה, ולתמוך בו בצורה מיטבית כדי להבטיח שהמפתחים לא יברחו ממנו.
הגב
10 תגובות על "כבר לא בטא: גוגל משחררת את גרסה 1.0 של Flutter"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
כתבה מעולה ולא מטרונסלייטת (מלשון Google Translate), מקסים, תודה!
מרגיש דווקא קצת יחצנות או כתבה ממומנת.
הם קובעים שאין מוצר cross platform אבל בעצם react native פה כבר 3 שנים ובשל הרבה יותר מ flutter, חוץ ממנו יש xamarin, code name one ועוד.
אני חושב שתחרות היא מעולה אבל הם עדיין מאחור ולא להפך וחובת ההוכחה עליהם.
כתבה מרקתקת !
מעניין מאוד האם גוגל תצליח במקום שכולם נכשלו …
ב"ה
ניסיתי את פלוטר הוא נראה קל וטוב ביחס לריאקט נייטיב,
אני שוקל מעבר אבל הייתי שמח לקבל השוואה מקצועית האם שווה המאמץ, ומה המגבלות שלו ביחס לריאקט נייטיב
אם יש כאן מישהו שיש לו נסיון עם פלוטר אשמח לקבל חוות דעת
בחברה שלנו ניסינו להטמיע מודול נפרד באפליקציה קיימת, נתקלנו באין סוף בעיות תאימות, שילוב ספריות צד שלישי למינהם וכו, זנחנו את הרעיון לבינתיים וחזרנו לנייטיב האהוב
אולי באפליקציה חדשה זה אחרת
הבעיה של אנדרואיד היא לא שהיא מבוססת על קרנל לינוקס "בן 27 שנה". באותה מידה שווינדוס 10 לא בעייתית כי היא מבוססת על קרנל ווינדוס NT מ 95', זה פשוט לא קשור. חוץ מזה הכל נכון
הקרנל במקרה הזה לא פותח למובייל במקרה של אנדרואיד. בנוסף אתה מביא את ווינדוס כטיעון נגד? Really?
חוסר אופטימליות זו אכן ה"בעיה" שלו, ולא זה שהוא בן 27 שנה, בדיוק כמו שאין בעיה עם ווינדוס 10 כי היא מבוססת קרנל עתיק (אם נותר משהו בקוד שבכלל מזכיר אותו).
ולא חושב שזו הבעיה העיקרית של גוגל עם אנדרואיד, אלא רצון ליותר שליטה במערכת סגורה, חוצת פלטפורמות ונטולת פטנטים.
אני נשאר עם React native
יותר בשל וקהילה ענקית בקוד פתוח
בקיצור, גוגל עשתה רק עכשיו את מה שיש כבר בדלפי משנת 2012…
רק שבדלפי אפשר לבנות לוינדוס 32 ו-64, ל-iOS, MacOS, אנדרואיד ולינוקס בקוד אחד .
ולילדים שלא יודעים – אל תבלבלו בין "ישן" ל-"וותיק"…