GIMP ואמנות עריכת תמונות
לא הרבה יודעים שיש ל-Photoshop קיימת אלטרנטיבה טובה ופשוטה יחסית, המספקת ביצועים ברמה גבוהה. הכירו את GIMP.
מי שעיסוקו העיקרי כולל עבודה עם תוכנות גרפיות וגם מי שפשוט נהנה לשחק בתמונות שצילם, מכירים כמובן את התוכנה השולטת בתחום – פוטושופ. מצד שני, לא הרבה יודעים שיש לפוטושופ אלטרנטיבה טובה ופשוטה יחסית, המספקת ביצועים ברמה גבוהה, והיא ה-GIMP.
הכירו את ה-GIMP
כבר מהשם ניתן להבין עליה המון – GIMP, הוא שם המורכב מראשי תיבות של GNU Image Manipulation Program, אשר מעיד יותר מכל כי היא תוכנה השייכת לעולם הקוד-הפתוח ומאפשרת עריכת תמונות ויצירות דיגיטליות, בדומה ליכולות של פוטושופ. בשונה מפוטושופ, אשר מפותחת כתוכנה קניינית על-ידי חברת Adobe, הרי שהפיתוח של GIMP נעשה כפרויקט קוד-פתוח, וככזה מאפשר פיתוח נרחב של אפשרויות ווריאציות לתוכנה.
מעבר ליכולות הרשמיות של GIMP, אפשר למנות לה מספר יתרונות חשובים. ראשית וחשובה, היא בחינם וללא עלות נוספת מעבר לעלות ההורדה שלה. היות והרישיון שלה הוא GNU GPL (גרסה 2), אז ניתן להשתמש בה ללא עלות גם לשימושים מסחריים. מדובר ביתרון חשוב שיש לתוכנה על פני תוכנות קנייניות אחרות, בעיקר למשתמשים חדשים (להרחבה בנושא, ראו את רישיון ה-GNU GPL של התוכנה ואת קובץ ה-Readme של התוכנה). יתרון נוסף של סוג הרשיון הוא שניתן לעשות יצירות נגזרות מהתוכנה, או במילים אחרות – אפשר (ומותר) לקחת את קוד המקור של התוכנה, לשנות אותו או לייצר ביחד איתו תוכנה חדשה, בכפוף לתנאי הרישיון כמובן. אמנם היתרון האחרון רלוונטי יותר למתכנתים שביניכם, אבל זהו בהחלט יתרון ששווה להצביע עליו.
ממשק משתמש כמו בפוטושופ
יתרון נוסף וחשוב של Gimp הוא המודולריות של התוכנה. אחת הדוגמאות הבולטות ביותר בעיני הוא פרויקט ה-Gimpshop. זהו פרויקט ששואף לייצר גרסה של GIMP שלה ממשק משתמש זהה ככל הניתן לממשק המשתמש של פוטושופ. המטרה של הדמיון בין הגרסאות היא כמובן כדי להקל על משתמשי פוטושופ, הרגילים לצורת תפריטים מסוימות, לעבור להשתמש ב-Gimpshop.
יתרון נלווה ל-Gimpshop הוא שרוב המדריכים שיש באינטרנט עבור פוטושופ, יהיו רלוונטיים גם להבנת העבודה עם Gimpshop. כך שניתן לנצל בצורה טובה יותר את הידע הקיים ברשת הנוגע לביצוע אלמנטים מסוימים בגרפיקה, ולהקל על משתמשי התוכנה באמצעות שימוש במצבור הגדול והמשמעותי של מדריכי פוטושופ באינטרנט, מעבר למדריכים הייעודיים ל-GIMP.
כך, היוצרים הצליחו ליצור גרסה של GIMP המאפשרת לגרפיקאים מתחילים ולאנשים המתעניינים בתחום להתנסות בעבודה לפי מדריכים של פוטושופ ולראות עד כמה התוכנה מתאימה להם. בכל מועד מאוחר יותר, הניסיון שלהם עם התפריטים והעבודה עם GIMP יאפשרו להם לעבור לעבוד גם בתוכנה של Adobe באותה רמה, וכך להמנע מלימוד Photoshop מחדש.
התאמות פשוטות וטריקים למתקדמים
אפשר לציין עוד המון דברים אחרים שניתן לעשות עם GIMP, אבל חשוב גם להזכיר את האלטרנטיבות שיש לתוכנה, ואלו רק כמה מהן; הראשונה, היא Paint.net, תוכנה חינמית המאפשרת עיבוד תמונה ברמה גבוהה, ומהווה לא רק אלטרנטיבה לתוכנת ה-Paint שמגיעה עם כל עותק של מערכת ההפעלה חלונות (זה היה ייעודה במקור), אלא שהיא מאפשרת הרבה מעבר לכך. מי שנחשף לשימוש ב-Vector art יעדיף כנראה את Inkscape, תוכנה ייעודית לעבודה עם וקטורים.
גרפיקאים מתחילים או חובבנים ייהנו מ-GIMP ללא ספק, אשר מאפשרות לעשות בה גם התאמות פשוטות של תמונות כמו תיקון עין אדומה בתמונות. לאלו מאיתנו שמעוניינים להפוך את התחביב למקצוע,היינו ממליצים להתנסות קודם ב-Gimpshop, ללמוד את הטריקים ולהתנסות במדריכים הרבים של פוטושופ ושל GIMP, ואז לרכוש את פוטושופ לאחר שהבטחון בעבודה עולה.
ל-GIMP יש מתחרים לרוב, ויכול להיות שבעתיד עוד יצצו מתחרים חדשים נוספים. בשונה מהם, ולמרות ההיצע שלהם, היא מצליחה להציג אלטרנטיבה ראויה בקליבר של פוטושופ עצמה. מעניין יהיה לראות כיצד הפיתוח של ה-GIMP ייקח אותה הלאה, האם היא תמשיך להיות רודפת אחרי הביצועים החדישים של פוטושופ בכל גרסה חדשה, ומתי תתנתק ותתפתח בצורה עצמאית מהרעיונות של אדובי.
הגב
15 תגובות על "GIMP ואמנות עריכת תמונות"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
אני חושב ש gimpshop כבר לא מפותחת המון זמן.
הגרסה הבאה של גימפ, 2.7, אמורה לכלול ממשק מאוחד במקום חלונות מפוזרים.
כבר עכשיו יש מצב של חלון בודד בגימפ 2.7
ויש עוד תוספות אחרות
כמו כן יש שיפור אסטטי ניכר בממשק
ותמיכה רחבה בעט דיגיטלי והגדרות לחץ של כלי החומרה
וכלי חדש לעיוות אובייקטים (ממש ממש מגניב) http://pellelatarte.fr/en/2010/11/video-de-loutil-de-deformation-par-cage/
ניהול שכבות ומברשות
למשתמשי אובונטו יש חבילה של גרסת הפיתוח שזה אומר 2.7.2
גרסה יציבה (2.8) בעזרת ה' יהיה בתחילת השנה האזרחית
ל-GIMP אין מטרה להיות תחליף לפוטושופ או להתחרות בה, כמו שנאמר באתר: גימפ זה גימפ ופוטושופ זה פוטושופ.
לא הייתי ממליץ להשתמש ב-GIMPSHOP כי מדובר בגרסה ישנה. רוב הכלים והפילטרים המשותפים פועלים בצורה דומה בשתי התוכנות.
אני באופן אישי משתמש גם בגימפ וגם בפינט נקודה נט (יש הרבה תוספים טובים בפורמים).
איך התוכנה מתמודדת עם עברית?
בניגוד לפוטושופ שם יש בעיה עם העברית וצריך גרסה מיוחדת, בגימפ אין שום בעיה עם עברית.
והרי התגובה לכתבה
מצאתי ברשת אני חייב להגיד שגם לי זה צרם
http://shlomi-israely.blogspot.com/2010/11/blog-post_23.html
כל מילה פנינה
שלום
התקנתי במחשבי את התוכנה גימפ- גירסה2.8 -וקראתי את החומר של ההדרכה,בעברית.
יש לי קושי להבין את מרבית הדברים ולפיכך מתקשה לעבוד עם התוכנה.
מעוניין לקבל שעורים פרטים מאדם השולט היטב בזה.
אני גר בישוב אזור.
אני לא יודע מה איתך אבל יש קצב שיחרור רק לפני חודש שוחררה 2.6.11 ויש שיפורים כמו מערכת השליטה של הכלי (לחץ קושי וכו')
הייתי באמת רוצה לראות את גימפ מתפתחת כמו בלנדר עם הרבה תורמים וקהילה גדולה לצערי זה לא קורה לדעתי בגלל החוסר תמיכה ביכולת הדפסה
שזה הולך להיות מתוקן ממש בגרסאות הקרובות בכל אופן יותר ויותר GEGL נכנס לתוכנה ויהיה יותר קל ומהיר לעבד תמונה ומגוון רחב של פילטרים
עוד הולך להיכנס זה כלים וקטורים מקווה שזה יכנס לגרסה העכשווית ולא לגרסה הבאה
ויש את ידידנו שהביא בעיטה רצינית קדימה ביכולת ה-PDF של התוכנה
תנו כבוד מגיע לו ;-)
כיצד ניתן לבצע הפרדה לצבעים בתוכנה זו? כלומר יש לי תמונה עם 5 צבעים כלשהם וברצוני ליצור 5 תמונות נפרדות כשכל תמונה היא רק צבע אחד כך שהשמה של כל התמונות זו על זו תיתן לי את התמונה המקורית. האם מישהו יוכל לעזור?