השוויצרים מציגים: אוטובוס חשמלי, שנטען תוך 15 שניות בתחנות עליית הנוסעים
שיתוף פעולה של מספר חברות וגופים שוויצריים הוביל לפיילוט מוצלח של אוטובוס חשמלי, שנטען בתחנות העלייה של הנוסעים ומונע את המראה המוכר והכעור של קווי מתח עיליים
קווי מתח עיליים שמשמשים לתחבורה הציבורית הם חלק מהנוף האורבני של ערים רבות בעולם ובשנים האחרונות גם בארץ (ירושלים); אמנם האוטובוסים, הקרוניות והרכבות הקלות שמשתמשים בהם חוסכים זיהום אוויר רב ופליטת פחמן רעיל, אבל עדיין פוגעים בנוף העירוני ומצריכים תחזוקה שוטפת שעשויה להשבית חלק מהנתיבים, כמו כן עם עשויים גם להפוך למפגע בטיחותי בזמן סערות וגשמים כבדים. בז'נבה שוויץ הסתיים לאחרונה פיילוט מוצלח לאוטובוס חשמלי (TOSA), שפועל בעזרת מצבר עצמאי ואינו זקוק לקווי המתח. הסוד? טעינה בתחנות הנוסעים.
טעינה מהירה תוך 15 שניות
לצורך הפרויקט החדשני התגייסו מספר גופים ביניהם רשות התחבורה הציבורית של ז'נבה, משרד התעשייה והטכנולוגיה השוויצרי, חברת החשמל של ז'נבה, המכון הטכנולוגי של לוזאן וחברת האנרגיה השוויצרית ABB, המתמחה בפרויקטים מסוג זה. יחד הם פיתחו אוטובוסים חשמליים שנושאים את המצבר החשמלי שלהם על הגג. כל 3-4 תחנות הם מתחברים לזרוע טעינה רובוטית מיוחדת שנמצאת בתחנה ומספקת להם אנרגיה להמשך הנסיעה. זמן הטעינה הוא קצר ביותר ועומד על כ-15 שניות (מקביל לזמן העלייה והירידה של הנוסעים), כך שלא מדובר בעיכוב או טרדה לנוסעים. האוטובוסים הם מפרקיים ("אקורדיון") ומגיעים לאורך של 18 מטר, כך שכל אוטבוס מסיע 135 נוסעים. קו האוטובוס הניסיוני ימשיך לפעול במסגרת הקו שמחבר את שדה התעופה של ז'נבה ו-Palexpo, מרכז הירידים המקומי.
כדי לבדוק את היעילות וההיתכנות של הפרויקט וכדי לתכנן את מסלול הקו האופטימלי, היה צריך להתחשב בפרמטרים רבים כמו תשתיות, עלויות וחסמים טכנולוגיים. לצורך כך פותח במכון הטכנולוגי של לוזאן אלגוריתם מיוחד שבחן 56 פרמטרים שונים כמו עלויות של חלפים ותשתיות (מצברים, תחנות טעינה, ביטול קווי מתח), אורך החיים הממוצע של כל חלק ואף משתנים כמו מזג אוויר, מספר נוסעים, גבהים משתנים לאורך הקו ומהירות. האלגוריתם שולב בתוכנה בעלת ממשק וובי, שמאפשרת למהנדסים לתכנן מסלול אופטימלי לקווי אוטובוס חשמלי בכל עיר בה הם חפצים.
שותפי הפרויקט מדגישים שבעקבות הפיילוט המוצלח, ערים רבות בשוויץ כבר הביעו עניין בטכנולוגיה, אולם ז'נבה תהיה העיר הראשונה בה יפעל קו סדיר, אי שם בשנת 2017. האתגר הבא של השותפות יהיה תכנון של מערכת קווים שפועלים בו זמנית על התשתית, תוך כדי צמצום העלויות.
בקרוב אצלכם? לא ממש
עד להמצאתה של טכנולוגיית מצבר וסוללה מהפכניים, טווח הנסיעה בין טעינה לטעינה נשארים מוגבלים – הן באוטובוס והן במכונית. תשאלו את קברניטי "בטר פלייס" ז"ל. הנהגים לא אהבו את טווח הנסיעה המוגבל בין טעינה לטעינה (כ-150 ק"מ – למרות שבחברה טענו שאנו נוסעים הרבה פחות ביממה); הם לא אהבו את הסירבול של הטעינה (שלא התאפשרה בכל שקע ביתי רגיל) ואת ריחוקן של תחנות ההטענה (בהן הוחלפו הסוללות). החסמים הללו לא קיימים בתחבורה הציבורית, ולכן גם הפתרון של השוויצרים מלהיב, מסקרן ובעל פוטנציאל גדול. אולם, יש לזכור שבין ההכרזה על הפרויקט לבין הצגת הפיילוט עברו כשנתיים בלבד – פרק זמן קצר ביותר. אחרי ייסורי ההקמה של הרכבת הקלה בירושלים או המטרונית בחיפה קשה להאמין שהרשויות בישראל מסוגלות בכלל לתכנן או לבצע פרויקט חדשני כזה.
הגב
6 תגובות על "השוויצרים מציגים: אוטובוס חשמלי, שנטען תוך 15 שניות בתחנות עליית הנוסעים"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
לי זכורה הכתבה הזאת:
http://www.themarker.com/magazine/1.2300314
מה עם פקקים בדרך או חס ושלום תאונה עד שהוא מגיע לתחנה אולי נגמרת הסוללה)
מתי הסמארטפונים יטענו ב-15 שניות?!
השלב הבא: רכבים חשמליים שנטענים כשעומדים ברמזור אדום (הרבה יותר מ 15 שניות)
למיטב ידיעתי זו טכנולוגיה ישראלית של התעשיות הצבאיות…
יש פה 2 הנחות בסיס בעייתיות – גם בטכנולוגיה השוויצרית וגם בזו הישראלית:
1. רק אוטובוס אחד מגיע בו זמנית לתחנה – מאחר והנחה זו היא מופרכת מיסודה, דבר זה ייצור הרבה יותר פקקים, ויגרום לאי יעילות של התחבורה הציבורית. אם כל אוטובוס יצטרך לחכות בין 15 ל-30 שניות כדי להיטען למרחק של 2 ק"מ, זה אומר שבכל תחנה שנייה או שלישית יהיה פקק של אוטובוסים.
2. אוטובוסים נוסעים רק בתוך הערים, והמרחק בין תחנות הוא תמיד קצר מ-2 ק"מ – גם זה לא תמיד נכון, אם כי (ובניגוד להנחה הראשונה) זה ניתן לשינוי במידת מה.