אופס, נמחק! תוכנות לשחזור קבצים
נמחק לכם תוכן חשוב מהמחשב? לפני שאתם רצים למעבדה ומבזבזים הון עתק על שחזורי דיסק למיניהם הנה כמה הצעות ל”עשה זאת בעצמך” בפיתרונות חינמיים כדי לנסות לשחזר את המידע האבוד
כמעט כולם מוצאים את עצמם לעתים במצב בו נמחק קובץ, מחיצה או פורמט כונן קשיח, ואז מתגלה שזו היתה טעות ושהקובץ, המחיצה או הדיסק היו מלאים בתמונות, שירים, סרטים או מסמכים חשובים. לפני שאתם רצים עם המחשב למעבדה ומבזבזים הון עתק על שחזורי דיסק למיניהם הנה כמה הצעות ל”עשה זאת בעצמך” כדי לנסות לשחזר את המידע האבוד לבד וכמובן בחינם.
לפני שנתחיל אני רוצה להדגיש את המובן מאליו – הדרך הטובה ביותר לשחזר מידע היא על ידי שחזור מגיבוי – אין תחליף לביצוע גיבוי מסודר בזמנים מוגדרים למידע חשוב – על מערכת עסקית לגיבוי ניתן לקרוא כאן.
נו טוב, מה לעשות, אין לנו גיבוי ובכל זאת מחקנו את התמונות שצילמנו ביום ההולדת של דודה ג’ניה כשמילאנו את תפקיד ה”צלמן המשפחתי” – איך נבשר לה שאין תיעוד של השמחה? מה נאמר לבעלה? איך נתגבר על הבושה? אל דאגה, ישנן מספר תוכנות נפוצות בתחום אשר יעזרו לנו לבצע את המלאכה כדי לא לגרום לדודה ג’ניה להזיל דמעה.
מה חשוב לזכור
הדבר הראשון שצריך לזכור הוא שמערכת ההפעלה חלונות עושה הרבה דברים “מאחרי הגב” שלנו – בניהם כתיבה וקריאה מהדיסק ואל הדיסק הקשיח (קבצי אינטרנט זמניים בזמן גלישה, קבצי “החלפה” לעזרה בניהול הזיכרון, כתיבת פעולות מערכת ההפעלה ליומן רישום אירועים ועוד…) מה שאומר שלמרות שאנחנו לא שומרים קבצים חדשים בדיסק הקשיח על המחיצה בה יש קבצים אותם אנו מעוניינים לשחזר, מערכת ההפעלה עלולה לעשות כן רק מעצם הפעלתה. חשוב לנסות לבצע את תהליך השחזור כמה שיותר מהר וקרוב למועד המחיקה או הפרמוט ואם זה מתאפשר, עדיף לחבר את הדיסק ממנו אנו רוצים לשחזר חומר למחשב אחר כדי שמערכת ההפעלה המותקנת בדיסק לא תפעיל את תהליכי הרקע שעלולים לדרוס את המידע המיועד לשחזור.
יישומים מומלצים
אמרתי כבר שקיימות מספר תוכנות שיודעות לעשות את מה שאנו צריכים כדי להציל את תמונות יום הולדתה של דודה ג’ניה היקרה ומכיוון שאני מעדיף לא לשלם כסף מראש (אלא אם התוכנה ממש עזרה לי בדיעבד) על תוכנות ומאחר ואני חושב שתוכנה צריכה להיות חופשית והקוד שלה צריך להיות פתוח, אנו נתרכז בתוכנות קוד פתוח ובכאלו הזמינות לכל ללא תשלום.
NTFS Undelete
התוכנה החביבה עלי נקראת NTFS Undelete והיא ניתנת להורדה מהאתר ללא תשלום. את התוכנה ניתן להוריד בגרסת התקנה לחלונות (שוב, עדיף להתקינה במחשב אחר אליו נחבר את הדיסק המיועד לשחזור) וגם בגרסת דיסק ISO מוכן לצריבה (במחשב אחר בבקשה) וניתן להפעלה בעליית המחשב – לפני מערכת ההעפעלה המותקנת כדי למנוע לחלוטין מצב בו הפעלת התוכנה בתוך חלונות גורמת למחיקת קבצים בכונן בגלל תהליכי הרקע.
הפעלת התוכנה מתחילה בהרצת סריקה אוטומטית לקבצים שנמחקו בכונן אותו נסמן. כדי לשחזר קבצים או תיקיות כל מה שעלינו לעשות זה לסמן אותם ולבקש save as מתפריט file.
אוי, כמה שדודה ג’ניה תשמח לקבל את התמונות!
Recuva
תוכנה חביבה נוספת מגיעה מבית Piriform אותה חברה שסיפקה לנו את CCleaner ואת Defragller ולצורך שחזור קבצים היא שחררה לנו את Recuva. תוכנת Recuva זמינה להורדה חינם מהאתר של חברת Piriform ויתרונה הוא העיצוב הידידותי יותר של ממשק המשתמש.
עוד כמה תוכנות חינם נפוצות:
- PC Inspector File Recovery
- תוכנת r-linux לשחזור קבצים ממחיצות Ext2/Ext3/Ext4
- TestDisk, שיודעת לתמוך גם במחיצות DOS, לינוקס וחלונות (החל מ-FAT32 ועד Win 7)
הפוסט פורסם בבלוג שרות111
הגב
16 תגובות על "אופס, נמחק! תוכנות לשחזור קבצים"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
אחלה כתבה !
היה קצת חסר לי הסבר על המטריצה ואולי חידוד טכני בנושא, שקבצים נמחקים באמת רק כאשר כותבים עליהם קבצים חדשים.
בלוג חובה לכל מחשב (-: אגב, לגיבוי אני מאוד ממליצה על שוגרסינק… (חינמית – לפחות עד למשקל מסוים ועושה טוב את העבודה).
לשחזר קבצים ממערכות קבצים בלינוקס זו פעולה קצת יותר בעייתית. בעיקרון כשמוחקים קובץ בלינוקס (לפחות במערכות קבצים ext2/3/4), האיזור המחוק מיועד “להריסה” וממתין שהמערכת תכתוב עליו אפסים (בזמנה הפנוי).
לרוב התוכנות שמשחזרות קבצים ב ext2/3/4 בד”כ יש חלון הזדמנויות (יחסית לNTFS) מאוד קטן לשחזר קובץ כלשהו.
זה כמובן מטעמי אבטחה.
נשמר במועדפים
בלוג מצויין וכתבה שימושית מאוד. Recuva תוכנה מצויינת אם כי לעתים היא עשוייה להיכשל במשימה. השתמשו בה במתינות ובזהירות.
אתה תותח
כל הכבוד עזרת לי המון
שמח מאוד לשמוע ישי :)
הי, התוכנות הללו טובות גם לשחזור כרטיסי זכרון?
הי ליאת,
כן, Recuva יודעת לשחזר גם מכרטיסי זיכרון.
האם יש תכנה לשחזור ללא הגבלה של משקל הקבצים שברצוננו לשחזר?
הי נעמי,
מה כוונתך בהגבלה?
Recuva למשל אינה מגבילה את כמות או משקל הקבצים המשוחזרים ועל פי המצוטט מהאתר שלהם, ההבדלים בין הגרסא החינמית לגרסא הקנויה, הם הנקודות הללו שקיימות רק בקנויה:
Advanced file recovery
Virtual hard drive support
Automatic updates
Premium support
השתמשתי ב-Recuva על כונן שפרמטתי בטעות והיא הצליחה לשחזר הרבה קבצים, אבל היא “שיטחה” את כל התיקיות- יש לי עכשיו 130,000 קבצים בתיקייה אחת ענקית. יש תוכנה חינמית שיכולה לשחזר גם את התיקיות?
Easeus data recovery
אומנם היא לא חינמית אבל עושה את העבודה יחסית במהירות והיתרון הכי גדול שלה הוא שהיא מחזירה לכם את התיקיות עם השמות המקוריים ולא כמו תוכנות אחרות שממיינות לפי סוג קובץ או סתם ממספרות תיקיות ואז זה שבוע רק לעבוד על סידור התיקיות.
שלום רציתי לדעת יש לי דיסק קשיח חיצוני שאני לא מצליח להפעיל אותו במחשב הוא קורא רק את הכונן אבל לא עולה על הכונן רציתי לדעת האם התוכנות האלו יוכלו לעזור לי
שלום יש לי דיסק קשיח חיצוני שהמחשב קורא אותו אבל לא מצליח לעלות עליו הוא מבקש ממני לאפס כדי לעלות עליו רציתי לדעת האם התוכנות האלו יוכלו לעזור לי
היי מאמר מצוין . רציתי לדעת האם זה תקף גם לחומר שהיה למשל בכונן גיבוי חיצוני ? קרה לי שהיה לי חומר עם המון כפילויות של תמונות וכשמיינתי החומר נמחק לי