בעקבות הביקורת: פייסבוק הסירה תוך 4 ימים אפליקציה שהשיקה
פייסבוק ממשיכה להשתמש ביכולות של הסטארטאפ הישראלי שרכשה Onavo על מנת לרגל אחר משתמשיה, אלא שהפעם הציבור לא נשאר אדיש
במהלך חודש אחד פייסבוק השיקה שתי אפליקציות שמתיימרות להגן על פרטיות המשתמשים, אלא שבפועל מדובר בהסוואה לכלי ריגול שזמין רק לה. שני היישומים מתבססים על פיתוחים של הסטארטאפ הישראלי Onavo שפייסבוק רכשה ב-2013, וברגע שתתקינו אותם תעניקו לה גישה לאופי השימוש שלכם במכשיר, גם כשאתם לא משתמשים ברשת החברתית.
האפליקציה החדשה שלה, שנקראת Bolt Lock App, מאפשרת למשתמשים לחסום גישה ליישומים שהם לא מעוניינים שגורמים חיצוניים יוכלו לגשת אליהם, באמצעות סיסמא. אלא שאחרי פחות משבוע בחנות האפליקציות של Google Play, פייסבוק החליטה להסיר אותה מהחנות, בנימוק שהיה מדובר בניסוי קטן ומהיר. האמנם?
מחרישה את העובדה ש-Onavo שייכת לה
פייסבוק אמנם העלימה כל זכר לאפליקצית Bolt Lock App הן מאתר החברה והן מ-Google Play, אבל למזלנו – האינטרנט זוכר הכל. בתיאור האפליקציה נכתב כי נאסף מידע בנוגע לסמארטפון והאפליקציות שמותקנות בו, מה שכולל בין היתר את האפליקציות שנמצאות בשימוש בכל רגע נתון. אונאבו, לא פייסבוק, מציינת כי הם מנתחים את המידע על מנת לסייע להם לשפר את האפליקציה. רק אז, מצויין כי משום שהם חלק מפייסבוק, הם ישתמשו במידע על מנת לשפר את מוצרי החברה ושירותיה וכדי לדעת אילו יישומים אנשים ׳מעריכים׳, או במילים אחרות – אילו יישומים טרנדיים בכל רגע נתון. כתוצאה מכך, משתמשים תמימים שראו אפליקציה יפה עם ממשק מצוין (בכל זאת, פייסבוק), הורידו אותה, מבלי שתידלק להם נורת אזהרה.
בסופו של דבר, אפליקצית Bolt Lock App הייתה זמינה בין התאריכים ה-5 עד ה-9 במרץ, ולפי חברת האנליטיקה SensorTower היו לה בסביבות ה-5,000 הורדות. למרות שפייסבוק מציינת שהיה מדובר בניסוי קטן, כנראה שבפועל גם היא לא נשארה חסינה ללחץ והביקורות הקשות שנשמעו כלפיה, מה שגרם לה להסיר את האפליקציה מהחנות.
apparently branded under the same acquired company (Onavo) that I took some notes on earlier: https://t.co/3U3CDQ8xFA
if it acts in a similar way (questions still not addressed at all by Facebook btw), I would highly advise against using it. https://t.co/5b30n1l0SJ
— Will Strafach (@chronic) March 9, 2018
הקש ששבר את גב הגמל
בחודש שעבר השיקה פייסבוק את “Protect״, VPN חינמי שגם הוא פותח על ידי Onavo. כמו כל VPN, מדובר בשירות שמעביר את כל תעבורת הרשת שלכם במעין צינור של חברה חיצונית, שמסווה את המשתמש. לרוב, נעשה שימוש ב-VPN כדי להקשות על חברות לעקוב אחרי הגלישה שלכם או לחסום תכנים ושירותים על בסיס המיקום שלכם. אבל גם כאן, הגישה של פייסבוק היא יותר “אף אחד לא יאסוף עליכם פרטים. חוץ מאיתנו”. אפליקציית ה-VPN של Onavo מנטרת למעשה את כל השימוש שאתם עושים ברשת כולל כל האתרים בהם אתם מבקרים – אבל גם באילו אפליקציות אתם עושים שימוש ובמשך כמה זמן. פייסבוק תוכל לדעת אילו אפליקציות הן טרנדיות בכל רגע נתון, אילו אפליקציות ושירותים סובלים מצניחה בשימוש, כמה זמן משתמשים מבלים בשירותים השונים ועוד.
פייסבוק חבה לא מעט ל-Onavo, שכן בזכות הנתונים שנאספו על ידה, היא ידעה שפיצ׳ר ה-Stories שהשיקה אז אינסטגרם שבבעלותה, פגע קשות בצמיחה של סנאפצ’ט, המתחרה הגדולה שלה בארצות הברית. בנוסף, פייסבוק רכשה באוקטובר בשנה שעברה אפליקציית צ’ט אנונימי בשם TBH (קיצור ל’אם לומר את האמת’), כשעל פי דיווח של אתר TechCrunch השיקולים לרכישה התבססו על תובנות שהתקבלו מניתוח של תעבורת הנתונים שסיפק השירות של Onavo.
גם אז נשמעו לא מעט ביקורות כלפי פייסבוק ועל ה-VPN שלה, אבל כנראה שהפעם הציבור החליט לא להישאר אדיש, ופייסבוק נאלצה להתקפל.
הגב
7 תגובות על "בעקבות הביקורת: פייסבוק הסירה תוך 4 ימים אפליקציה שהשיקה"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
צאו מהסרט שנקרא “לחץ ציבורי”
אין שום גוף שיכול להשפיע על פייסבוק
היא ככל הנראה הורידה את האפליקציות כי הן לא עבדו כמו שהיא רצתה שהן יעבדו. זה הכל.
אין פה שום התחשבות במשתמשים ולעולם לא יהיה
תאמין בעצמם
משתמשים מתקדמים יודעים להגן על הפרטיות שלהם!
אני רוצה להגן. הבעיה ש-VPN מאט את הרשת משמעותית…
עד שהרגולציה בארה״ב ואירופה לא תעביר את הכוח לידיים של המשתמשים ותאכוף שקיפות מלאה על חברות הענק, לא תהיה לאף אחד פרטיות. מידע שכזה צריך להיות בבעלותו ושימושו הבלעדי של הצרכן. אירופה בדרך לשם, אבל ארה״ב רחוקה מזה שנות אור.
בנתיים, כל מה שאפשר לעשות זה להגביל את המקורות החשופים למידע שלך. במקרה שלי, התנתקתי מפייסבוק והפסקתי להשתמש בוואצאפ. אז כן, אני עדיין חשוף לגוגל ומייקרוסופט, כי אני בוחר שלא לחיות בניתוק וברור לי לחלוטין שאין לי פרטיות.
והכלל הכי חשוב לפרטיות – מה שאתה לא רוצה שידעו עליך, אל תעשה. ואם כבר עשית – אל תעלה את זה על הכתב.
אני חושב שמי שחי בעולם שעדיין מוצא קשר בין המילים ״אינטרנט״ ו-״פרטיות״ נמצא רחוק שנות אור מהמציאות