ארצות הברית דורשת מפייסבוק למכור את וואטסאפ ואינסטגרם
המדינות דורשות לפרק את פייסבוק, ולהפריד אותה מוואטסאפ ואינסטגרם: ”השתמשה בכסף הגדול שלה כדי לנטרל יריבות פוטנציאליות”. פייסבוק בתגובה טוענת שמדובר בתקדים מסוכן
חודשיים אחרי שהקונגרס האמריקאי הגדיר את ענקיות הטכנולוגיה כ״סכנה לכלכלה ולדמוקרטיה״, הקרב האמיתי מתחיל: כמעט כל המדינות בארצות הברית הגישו אמש (ד׳) תביעת ענק ביחד עם נציבות הסחר הפדרלית (FTC) כנגד פייסבוק. המדינות היחידות שלא הצטרפו לתביעה הן דרום דקוטה, דרום קרוליינה, אלבמה וג׳ורג׳יה. המדינות תובעות הגבלות על פייסבוק, בעוד הנציבות הפדרלית דורשת להוציא כליל את אינסטגרם ואת וואטסאפ מידיה של פייסבוק ולפצל אותה ל-2 חברות פרטיות.
האם ה-FTC יבטל את מה שהוא אישר בעבר?
״המטרה שלנו היא לבטל את הצעדים האנטי-תחרותיים של פייסבוק ולהחזיר את התחרות, כדי שיזמות ותחרות חופשית ימשיכו לשגשג״, אמר איאן קונור, ראש מחלקת התחרות ב-FTC. בתביעה נטען כי פייסבוק פעלה באמצעים אנטי-תחרותיים כדי להעצים ולשמר את כוחה ומעמדה, כאשר הדוגמאות הבולטות ביותר למעשיה לכאורה הן הרכישות של וואטסאפ ואינסטגרם.
לטענת התובעים המדינתיים, פייסבוק השתמשה בממון העצום שלה כדי לנטרל יריבות פוטנציאליות בטרם הן יהפכו לאיום ממשי על השליטה של בשוק. בין היתר, נטען כי פייסבוק מונעת גישה ל-API שלה מחברות מתחרות, כוללמקרה שבו פייסבוק מנעה מ-Vine גישה לרשימות החברים של משתמשים.
מנגד, פייסבוק פירסמה הצהרה בה היא טוענת שה-FTC ביצע בדיקה רגולטורית מעמיקה ב-2012 ולאחר מכן הצביע פה-אחד לאישור העסקה. בנוסף טוענת פייסבוק כי עסקת וואטסאפ נבחנה על ידי האיחוד האירופי שקבע שאין כל סכנה לתחרות בעקבות הרכישה בזמנו: “העובדה החשובה ביותר במקרה הזה, שהושמטה מהתלונה בת 53 העמודים שהגישה הנציבות, היא שהנציבות אישרה את הרכישות הללו לפני שנים. כעת הממשלה מבקשת להזיז את הגלגל לאחור ובכך מעבירה מסר מטריד לעסקים האמריקאיים, על כך שמכירה היא לעולם לא סופית”.
ג’ניפר ניוסטד, סגנית נשיאה ויועצת משפטית בפייסבוק העולמית כינתה את התביעה “היסטוריה רוויזיוניסיטית” והוסיפה: “ההגבלים העסקיים נועדו להגן על הצרכנים ולקדם את החדשנות, ולא בכדי להעניש עסקים מצליחים. וואטסאפ ואינסטגרם הפכו למוצרים המדהימים שהם היום, מכיוון שפייסבוק השקיעה בהם מיליארדי דולרים ושנים רבות של עשייה חדשנית ומקצועית, כדי לפתח פיצ’רים חדשים וחוויות שימוש טובות יותר עבור מיליוני האנשים שנהנים מהפלטפורמות הללו ברחבי העולם”.
התביעה מהדהדת את חלק מהממצאים שהתגלו במהלך השימועים השונים בקונגרס האמריקאי במהלכם נחקרו מנכ״לי אפל, אמזון, גוגל וכמובן פייסבוק. במהלך השימוע הוצגו תכתובות שונות בין מארק צוקרברג, מנכ״ל פייסבוק, לבין CFO החברה, דיוויד אברסמן בנוגע לתחרות ורכישות פוטנציאליות של החברה: “המותג כבר משמעותי, ואם הם ימשיכו לגדול הם עשויים להפוך לבעיתיים מאוד עבורנו… אנחנו פגיעים בתחום המובייל, ואני תוהה אם אנחנו צריכים לשקול רכישה של אחת או שתיים מהן. מה דעתך?”, כך כתב אברסמן. צוקברג השיב לו כי מטרת הרכישות היא ניטרול תחרות ושיפור של שירותי פייסבוק, ואף ציין כי “מה שאנחנו באמת קונים כאן, זה עוד זמן” וציין כי רכישה של המתחרות תאפשר לפייסבוק לשלב את שירותיהן בתוך שנה, ומוצרים מתחרים חדשים לא יצליחו להתחרות בפריסה האדירה של פייסבוק. 45 דקות לאחר מכן, צוקרברג שלח מייל נוסף שבו כתב “בשום צורה או מובן לא התכוונתי לרמוז שאנחנו נרכוש את החברות הללו כדי למנוע מהם להתחרות בנו”.
התביעה כנגד פייסבוק מצטרפת לתביעה של משרד המשפטים האמריקאי כנגד גוגל. גם תביעה זו הינה תביעת הגבלים עסקיים בה נטען כי גוגל משתמשת לכאורה בטקטיקות אנטי-תחרותיות כדי לשמר את מעמדה בתחום החיפוש והפירסום, ובין היתר משלמת סכומי עתק ליצרניות סמארטפונים, ספקיות סלולר ודפדפנים כדי לוודא שמנוע החיפוש שלה ישאר כמנוע ברירת המחדל.
כתב התביעה המלא זמין לקריאה כאן.
בינתיים: וואטסאפ מאשימה את אפל באנטי-תחרותיות
באופן כמעט אירוני, דובר מטעם וואטסאפ טען בתגובה ל-Axios כי יוזמת ה״ערכים התזונתיים״ של אפל בחנות האפליקציות שלה היא – תחזיקו חזק – אנטי תחרותית. כזכור, במסגרת היוזמה כל אפליקציה תהיה מחויבת להציג את המידע שהיא או שותפים חיצוניים שלה אוספים אודות המשתמשים בטרם ההורדה, צעד שעלול לפגוע בין היתר בפייסבוק והאפליקציות שלה.
בוואטסאפ טוענים כי אותן תוויות עשויות להפחיד משתמשים ולגרום להם להעדיף להשתמש בשירות iMessage של אפל. עם זאת, יצוין כי גם האפליקציות של אפל יציגו את התוויות המדוברות באתר של אפל, אך רובן מותקנות מראש מבעוד מועד על גבי מערכת ההפעלה. במקביל, פירסמה וואטסאפ פוסט נרחב בו היא מסבירה איזה מידע היא אוספת, ומדוע היא עושה זאת.
הגב
6 תגובות על "ארצות הברית דורשת מפייסבוק למכור את וואטסאפ ואינסטגרם"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
כל הרעיון לא נכון מיסודו. אם הייתה כאן תחרות אז יש כאן מנצחים. וזהו.
עכשיו אחרי שניצחו רוצים לפרק אותם ולהגיד חבר’ה יאללה עוד פעם תחרות. מה הקטע?..
לא שאני אוהד פייסבוק או גוגל. פשוט מדבר על הרעיון של ה”תחרות” . זה כאילו המטרה היא שתמיד תהיה תחרות. אף פעם אין מנצחים ממש. רק כאלה ש”יותר מנצחים” מאחרים. אוקי סבבה שיהיה
שתמיד תהיה תחרות זה בדיוק הרעיון, ברגע שיש מנצח אין לו טעם להמשיך להשתפר הרי הוא כבר ניצח,
בעולם של תחרות תמידית החברות מפסידות אבל הלקוח מנצח, כשיש תחרות כל מתחרה תמיד מנסה להשתפר ולהציע משהו חדש, להציע את המוצר שלו במחיר אטרקטיבי יותר.
ארצות הברית צריכה להיזהר שאם פייסבוק תמכור את ווטסאפ ואינסטגרם היא לא תחליט לקנות את ארצות הברית
רק אותי מצחיק הסלוגן שמתנוסס בתמונה עם מארק צוקרמברג?
The future is priavte
פחח נו באמת היא ושאר החברות הגדולות יעשו הכל בשביל להעמיק את כיסם בכסף רב על חשבון האזרח הפשוט.
בעיניי יש להם השפעה הרסנית על העולם,
חסר דוגמאות אחת מיני רבות ראו פרשת קמברידג’ אנליטיקס, אז לאחר שנתפסה נקנסה ומנייתה ירדה א-ב-ל תוך ימים ספורים חזרה לשוויה המקורי.
תודה