האם משטרת ישראל פרצה למחשבי פייסבוק?
מה קורה כשמשטרת ישראל מפרה את תנאי השימוש של הרשת החברתית והאם נחשב הדבר לפריצה אל מחשביה של פייסבוק?
בשנה שעברה דן בית משפט אמריקאי בשאלה האם הפרת תנאי שימוש של אתר אינטרנט מהווה עבירה פלילית (10-114 United Staes v. Lowson) . לטובת קוראי הבלוג שאינם משפטנים, אסביר: בית המשפט שאל עצמו 'אם אתר אינטרנט מסוים קובע בתנאי השימוש שאסור להשתמש בתמונה מסוימת בתור תמונת פרופיל, ואדם כן השתמש בה, האם הוא פרץ למחשבים של אתר האינטרנט או לאו' [זו לא היתה השאלה האמיתית, אלא הפשטה]. מטומטמת ככל שהשאלה תראה, התשובה לא בהכרח ברורה; אתר אינטרנט הוא 'מחשב' לכל דבר והחוק אוסר על חדירה לחומר מחשב (סעיף 4 לחוק המחשבים), שהיא, בסופו של דבר, שימוש במחשב שלא ברשות בעליו.
כלומר, הקונסטרוקציה היא שאם אדם מסוים נתן לך רשות לעשות שימוש במחשב שלו בתנאים א, ב וג, הרי ששימוש שחורג מהרשאה זו יהווה פריצה. בית המשפט דן בכך פעמיים, גם במקרה של Lowson וגם במקרה אחר, בו עובד העביר מידע בניגוד למדיניות החברה אחרי שהשיג את המידע באמצעות שם המשתמש והססמא שלו, נקבע כמקרה אשר מהווה חדירה לא מורשית למחשב (10-10038 United States v. Nosal).
המשטרה מפרה את תנאי השימוש
אני לא עומד להכנס לעומק השאלה המשפטית, שאני חושב שבנויה על קונסטרוקציה שגויה, אלא דווקא על משהו אחר: אמש התייעדנו לכך שהמשטרה חשפה רשת של 'סחר בסמים בפייסבוק'. לצורך כך, חוקרי המשטרה פתחו פרופילים בטרשת החברתית והזמינה סם "מסוג" מר. נייס גאי, באמצעות עמוד הפייסבוק ברשת. הפעלה של סוכנים סמויים, כמובן, היא חלק מדרכה של המשטרה, אבל דומה שכאן המשטרה נפלה על בעיה קטנה.
פייסבוק, בתנאי השימוש שלה, אוסרת על התחזות באמצעות הרשת או פתיחה של פרופילים פיקטיביים. סעיף 4.1 לתנאי השימוש קובע כי "You will not provide any false personal information on Facebook, or create an account for anyone other than yourself without permission".
לכן, על פניו, מה שהמשטרה ביצעה הוא שימוש לא מורשה ברשת החברתית. היא חדרה למחשביה של פייסבוק בכך שעברה על תנאי השימוש וסיפקה מידע אישי מסולף (לא השם של הסוכן החשאי) ויצרה חשבון שאינו עבור עצמה. כמובן, מדובר בבעיה: הקונסטרוקציה שנוצרה כאן אומרת שכל פעם שמשטרת ישראל תרצה לפתוח פרופיל פיקטיבי בפייסבוק, תהא זו נדרשת לכתת רגליה לבית המשפט לקבלת צו שירשה לה לחדור למחשביה של פייסבוק.
לא רק שמדובר בקטנוניות, אלא מדובר בזילות המונח חדירה לחומר מחשב. לכן, כדי להמנע מסכנה מסוג זה, חייבת המשטרה לשנות את הוראות סעיף 4 לחוק ולמנוע מצב בו היא תדרש לצו כדי לפתוח פרופיל פיקטיבי בפייסבוק. באותה העת, תצליח המשטרה גם לפתור את השאלה האם ילד מטומטם שבונה crawler שמושך כותרות של כתבות מאתר חדשות גם עובר עבירה פלילית.
[אגב, ורק בשביל האנקדוטה, כל הפוסט הזה (למעט הלינקים שהוכנסו אחר כך) נכתבו באמצעות הטלפון הסלולרי שלי, Nokia E72 ובמהלך נסיעת אוטובוס ממרכז תל-אביב לצפונה. האם הסמארטפון שלכם יכול לעשות זאת?]
הפוסט פורסם לראשונה בבלוג Intellect or Insanity
הגב
17 תגובות על "האם משטרת ישראל פרצה למחשבי פייסבוק?"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
משטרה ופריצה…..כלב מת מחום בתוך רכב בגלל שהם "לא יכולים לפרוץ" את הרכב, ונראה לך שהם יפרצו לפייסבוק?
הרצה אצלינו אחד שזה מה שהוא עושה, למצוא פושעים באינטרנט ובעיקר בפייסבוק [בעיקר פדופילים].
הוא אמר שיש להם אישור חוקי לפתוח פרופיל מזוייף.
אדיר,
אני לא יודע מה זה "אישור חוקי": או שבית משפט נותן צו, שחייב להנתן בכל מקרה לגופו, או שיש חוק שמאפשר להם.
אין חוק שמרשה להם לחדור למחשבים.
השאלה היא אם הם חדרו למחשבים או שקיבלו אישור מעבר לתנאי השימוש.
אמנם לא ביקשנו הוכחה או משהו אבל זה די הגיוני.
טרשת חברתית? לא יודע אם זה טייפו/טעות פרוידנית/סתם יציאה מעולה…
בכל מקרה: ענק :-)
רם,
אנחנו קוראים לפייסבוק טרשת חברתית עוד משנת 2007.
Like! :-)
נו באמת.. נושא מטומטם.
זאת משטרה. היא מבצעת הרבה דברים לא חוקיים גם כשמפעילה סוכנים סמויים מחוץ לעולם הוירטואלי, אבל בהחלט המטרה מקדשת את האמצעים
המשטרה גם מפעילה סוכנים סמויים אמיתיים… אבל זו גם עבירה של החוק שאוסר התחזות לאדם אחר ונחשבת עבירה פלילית… המשטרה נוסעת במהירות כדי לעצור עברייני תנועה, המשטרה עושה עוד מליון דברים שביום יום לא נחשבים לחוקיים אבל לצורך שמירה על החוק והסדר מותרים ומקובלים.
אז בואו נגיד שפתיחת פרופיל פקטיבי בפייסבוק זו באמת לא אמורה להיות בעיה
ארז,
סוכן סמוי מתחזה לאדם שאינו קיים. עבירת ההתחזות דורשת התחזות לאחר ולא התחזות לאדם שלא קיים.
השאלה היא האם אתה זונה של כניסות.
הרי אין קשר בין הכותרת לבין גוף הטיעון.
למעט משפטנים משועממים לכלום ברור שיש הבדל בין פריצה לפיסבוק לבין אי ציות לאחד מעשרות תנאי השימוש שלו.
אתה הרי לא יכול לנקוב בדוגמה אחת שבה מי שהתחזה לאדם אחר בפייסבוק הורשע בפריצה לפיסבוק.
אין מה לעשות, למי שאין מה לומר מנסה לייצר כותרת מכלום.
הרי ברור לכולם שאם הכותרת היתה "האם המשטרה הפרה את תנאי השימוש של הפיסבוק", אף אחד לא היה נכנס.
צודק. ביזבוז זמן. מה הקשר בין המילה פריצה ופתיחת פרופיל בפייסבוק. ועכשיו לך תגדיר פקטיבי? יש לי פיצול אישיות סבבה? בא לי 15 פרופילים. אחרי הכל פייסבוק מתומחרת לפי מספר משתשמשים, והגידול כרגע הוא פיקטיבי.
קישקוש… יותר מ50% מהפרופילים בפייסבוק מזוייפים.
לפייסבוק אין עדיין ריבונות והיא לא מחוקקת חוקים. ואם יש לה תקנות, שתאכוף אתם בעצמה. ומה הקשר לפריצה? ואם ממש רוצים לדייק, לארהב יש גישה חופשית למידע. ובקרוב גם לשאר המדינות החזקות.
הבעיה המשפטית ניתנת לפתרון ע"י שינוי בתנאי השימוש של פייסבוק. האם העבירה היא פלילית מכיוון שכך הוגדרו תנאי השימוש? – אם פייסבוק תשנה את תנאי השימוש כך שלרשויות החוק מותר לעשות דברים שאסורים לשאר המשתמשים זו לא תהיה בעיה.
הידע המשפטי שלי מגיע כמעט רק מסדרות טלויזיה אבל נראה לי שהמשמעות של מה שאתה אומר זה שהראיות שהושגו כך הן פסולות והמשטרה לא תוכל להרשיע את העבריינים?
דור,
הבעיה היא שהחוק מגדיר פריצה ככניסה לא מורשית. אם פייסבוק לא מרשים, זה נקרא פריצה. לצערנו, החוק לא טוב.
מיקי,
זה גם לגבייך: כן, לשנות את תנאי השימוש יפתור את הבעיה הזו, אבל לא את הבעיות בכלל. צריך לשנות את החוק כדי לחזק את המשטרה.
הכתבה מוכיחה מעבר לכל ספק שיש יותר מדי עו"דים בעולם, והמישפטיזציה עברה כל גבול.
זה שכתבת בE27 ממרכז תא לצפונה זה לא חכמה, אלא אם כן אתה היית הנהג אוטובוס ;-/