הישראלי השני בחלל: מתעד את החיים בחלל ואת "הזוהר הדרומי"
איתן סטיבה, הישראלי השני בחלל, עורך סיור מודרך בתחנת החלל הבינלאומית וגם מעלה תיעוד מרשים של אורות הזוהר הדרומי
בעוד מספר שעות תתנתק חללית הדראגון מתחנת החלל הבינלאומית ועליה איתן סטיבה ו-3 חבריו למשימה הפרטית הראשונה לתחנת החלל הבינלאומית. אבל את הימים והשעות האחרונות שלו מקדיש סטיבה כדי לחשוף קצת טפח מהחיים בחלל. בין היתר שלח הישראלי השני בחלל תיעוד קצר של החיים בחלל, כולל איזור המטבח, המגורים והמודול בו עוגנות כרגע 2 חלליות דראגון, שישמשו את האסטרונאוטים לחזרה לכדור הארץ. בנוסף, ניתן להתרשם מתופעת הטבע המרשימה הידועה בשם "הזוהר הדרומי".
הצצה בעברית למגורים ולחיים בתחנת החלל
צילומי הזוהר הדרומי
אחד הניסויים המעניינים שערך סטיבה בתחנת החלל היה ניסוי שכונה ILAN-ES, וכלל תצפיות מהחלל על שדוני ברקים ותופעות חשמל אטמוספרי נוספות, שמטרתו היא לשפר את הבנת התהליכים החשמליים באטמוספירה ומציאת הקשר בינם לבין שינויי האקלים המתרחשים בתקופה הנוכחית.
בכל רגע נתון מתרחשות ברחבי כדור הארץ אלפי סופות ברקים. למעשה, בכל שנייה נרשמים 50 ברקים בעולם. לברקים הללו נלוות תופעות מזג-אוויר סוער כמו ברד, שטפונות וטורנדו, והן משפיעות גם על הרכבה הכימי של האטמוספירה. ניסוי ILAN-ES שערך סטיבה בימים האחרונים עוסק בתצפיות מתחנת-החלל על סופות ברקים ועל תופעות אופטיות באטמוספירה העליונה, הקשורות לברקים חזקים במיוחד. תופעות אלה נקראות שדוני-ברקים והן מתרחשות בין הגבהים 50 ק"מ ל-90 ק"מ, בשכבות המזוספרה והסטרטוספרה. בנוסף, יאספו נתונים ממערכות גלובליות ומרשתות עולמיות בתחומים שונים של הספקטרום האלקטרומגנטי שעוקבות אחרי סופות ברקים – לצורך מיפוי הברקים החזקים.
צוות מדענים על הקרקע בהם פרופסור יואב יאיר מאוניברסיטת רייכמן ופרופסור קולין פרייס מאוניברסיטת תל-אביב הנחה את סטיבה להיכן להפנות את המצלמה, בדומה לניסוי MEIDEX שביצע אילן רמון ז"ל על מעבורת החלל קולומביה בשנת 2003, והתיעוד העלה כמה רגעים יפים במיוחד. בין היתר ניתן לראות בתיעוד את הזוהר הדרומי – האח הפחות מוכר של הזוהר הצפוני – שמתרחש מעל שמי הקוטב הדרומי (מעל יבשת אנטארקטיקה).
התופעה נוצרת מכיוון שאת כדור הארץ מקיפות שתי חגורות – או יותר נכון טבעות או אוזניים – של חלקיקים טעונים חשמלית שנקראות חגורות "ואן אלן". החלקיקים הטעונים הללו מגיעים אלינו בקרינה הקוסמית מהחלל וכן מהשמש – במה שמוכר גם בשם "רוח השמש". אגב, לפני מספר שבועות, רוחות שמש כאלו גרמו להשבתה של עשרות לווייני Starlink של חברת SpaceX.
חזרה לחגורות "ואן אלן" – וכאן אנחנו מדברים על שתי שכבות עבות של חלקיקים שנוצרו בעקבות המפגש עם השדה המגנטי שמייצר כדור הארץ: אחת בגובה של כמה עשרות אלפי קילומטרים מעל כדור הארץ – והשנייה נמוכה יותר בגובה של אלפי קילומטרים מעל כדור הארץ. החגורות הללו מגנות למעשה על האטמוספירה של כדור הארץ מפני חלקיקים טעונים חדשים, שמגיעים כל הזמן השמש. אבל מעל הקטבים יכולים יותר חלקיקים טעונים מהשמש לחדור לאטמוספירה, ובגובה של כמה מאות קילומטרים נוצרת אינטראקציה בין החלקיקים הטעונים למולקולות שבאוויר, מה שגורם לשחרור אנרגיה בצורת אור במגוון צבעים – במקרה הזה הזוהר הדרומי או aurora australis אותו תיעד סטיבה מגובה של כ-420 ק"מ מעל כדור הארץ.
הגב
9 תגובות על "הישראלי השני בחלל: מתעד את החיים בחלל ואת "הזוהר הדרומי""
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
תחנת החלל נראית כמו חדר של מתבגר
טיסה לחלל, זו הוצאה מוכרת ?
למה לא מראים לנו כלום מהחלל?
כי הוא לא באמת בחלל. הוא בסטודיו בהוליווד, זה הכל תרמית
גם האינטרנט תרמית. אנחנו יושבים פה מחוץ לחדר ומתכתבים איתך
גיקטים צריכים לאסוף תגובות פאנץ ליין לתצוגה קבועה בנפרד.
זו אחת מהם.
חמוד, חייכת אותי…
בגלל אנשים לא מפותחים כמוך העולם הזה לא מפתח לפטנטציונאל המלא ידפוק בשכל
למה לא מראים לנו כלום מהחלל והחללית?סתם צילומים
כן יצאת מהארץ כמו שיש לי בית כמו של ביל ג"טס
חארטא
מעניין באיזה בית מלון הוא היה