האיחוד האירופי נלחם בפרסום מטורגט ו"תבניות אפלות"
הפרלמנט האירופי יוצא נגד פרסום מטורגט לקטינים ו"תבניות אפלות", במה שעלול להוות מכה קשה נוספת לשורת הרווח של חברות כמו מטא-פייסבוק וגוגל
אחד השינויים המשמעותיים שהביאה אפל בשנים האחרונות הגיע בצורת עדכון גרסה ל-iOS שכלל את פיצ'ר App Tracking Transparency (או ATT, בקיצור) שברגע אחד פגע משמעותית ביכולות של חברות לייצר פרסום מטורגט לבעלי אייפונים. אבל המדיניות של אפל, שלא מעט טוענים מגיעה ממניעים אנוכיים ועסקיים, משתלבת עם מגמת הפרטיות והמודעות למידע האישי של המשתמשים. בסוף השבוע קיבל הפרלמנט האירופי כמה החלטות, שחברות הפרסום ובראשן גוגל ופייסבוק, לא יאהבו במיוחד.
צעדים משמעותיים נגד אחת הטקטיקות המלוכלכות ביותר
במסגרת ההחלטות שפרסם הפרלמנט האירופי אמנם לא נאסר כליל הפרסום המטורגט, אבל נקבע איסור על פרסום מטורגט עבור קטינים – ילדים ובני נוער – על ידי פלטפורמות פרסום דוגמת פייסבוק וגוגל.
החלטה נוספת שהתקבלה על ידי הפרלמנט היא איסור של פרסום על סמך מידע אישי רגיש שאוספות החברות על משתמשיהן. בין פרטי המידע הללו, שכעת לא יוכלו החברות להשתמש בהן עבור פרסום מטורגט: גזע או מוצא אתני, נטייה פוליטית, אמונה דתית, מגדר ומידע רפואי.
עוד כלי שנמצא בשימוש של לא מעט חברות וייאסר לשימוש הוא Dark Patterns או "תבניות אפלות". הכוונה לשיטות כמו עיצובים מבלבלים, מיקום כפתורים, מסרים טקסטואליים דו-משמעיים וכל דבר שעושות חברות טכנולוגיה כדי לגרום לכם לעשות פעולה מסוימת בממשק במקום אחרת.
בהחלטות הפרלמנט נקבע כי כעת ייאסר על חברות לתת בולטות ויזואלית גדולה יותר לאפשרויות שיטיבו איתן על פני שאר האפשרויות; ייאסר עליהן לבקש שוב ושוב ממשתמשים אישור לשימוש במידע שלהם בניסיון להתיש אותם עד שיאשרו את השימוש במידע; וייאסר עליהן גם להציק למשתמשים שכבר דחו את בקשת השימוש במידע שלהם בניסיון לגרום להם להפוך את ההחלטה. בנוסף, חברות לא יוכלו יותר להפוך את תהליך ההתנתקות משירות ל"הרבה יותר מסובך" לעומת תהליך ההרשמה לאותו השירות – תבנית אפלה קלאסית שחברות אוהבות.
ההחלטות הללו מגיעות בעקבות יוזמה של "הקואליציה נגד פרסום מבוסס מעקב" (Tracking-Free Ads Coalition), והחשיבות של המהלך היא שלא פעם – כמו עם תקנות ה-GDPR – הצעדים האירופאיים הופכים לסטנדרט בינלאומי. השלב הבא הוא, כמובן, להביא לאישור תיקון לחוק שימנע פרסום מטורגט באופן גורף, מה שעלה הפעם להצבעה אך לא עבר.
גם כאן יפסידו החברות סכומי עתק?
אחת ההשפעות הגדולות של המדיניות שהוציאה אפל לפועל ב-2020 הייתה הפסדים אדירים לחברות הפרסום. על פי דיווח מנובמבר האחרון, מטא למשל הפסידה כ-10 מיליארד דולר בעקבות ATT.
הגב
רוצה להיות הראשון להגיב?
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.