תתרמו לג'ורג הוץ אם בא לכם / פוסט תגובה
איתי חורב בחר בצידו של התאגיד, חגי יעקובסון בצד של המשתמש. מי צודק?
ג'ורג הוץ הוא בחור צעיר שלא מעט ממשתמשי האייפון הוותיקים בישראל חייבים לו תודה עצומה. בחור זה, במו ידיו, מלחמו וה -disassembler שלו תרם תרומה עצומה לעולם ההבנה של מערכת ההפעלה של אפל הרבה לפני שהיה SDK , ואפשר למשתמשים ברחבי העולם, ולא רק לקוחות AT&T לרכוש ולהנות מהאייפון שרכשו. אחרי שקראתי את פוסט הדעה של איתי חורב, החלטתי שגם הצד השני צריך להשמע, צד המשתמש, וזו דעתי.
מה ששלי -שלי
תפיסת העולם שלו ושלי הינה מאוד פשוטה – מה שרכשתי בכספי שלי, שהרווחתי מהמשכורת שלי ועוד שילמתי עליו מע"מ ומיסים אחרים – הינו שלי, ולא של אף אחד אחר. כאשר אתה רוכש מוצר כלשהו, טלפון, קונסולת משחק או גבינת קוטג' – המוצר הזה הוא שלך, אתה יכול לעשות איתו כרצונך, להשתמש בו, לא להשתמש בו , אפילו למרוח קוטג' על הטלפון שלך.
אני זוכר שבתור ילד כאשר מכשיר חשמלי היה מתקלקל בבית אבא שלי ואני היינו פותחים אותו ומחפשים את מקור התקלה, אם היינו מקלקלים משהו – זה הרי באחריותנו מצד אחד – ומצד שני, אנחנו שילמנו על המוצר, זכותנו.
חנונים VS תאגידים
מה שהוץ עשה לא היה שונה מאותם חובבי מחשב שהתכנסו בשנות השבעים מול מחשבי האלטיר שרכשו ובדקו – מה אפשר בדיוק לעשות עם החיה הזאת, בני אדם עסוקים בלעשות דברים שבבעלותם מימים ימימה, בין אם זה לשפר ביצועים של מכונית, לעשות Overclocking למחשב (זכורה לטוב סדרה של מעבדי סלרון אשר באמצעות קצר חשמלי היו מגיעים לביצועים של מעבדי פנטיום). או להחזיר לשימוש יכולת שהיצרן ניטרל מטעמים שיווקיים אי אלו ואחרים.
הפלייסטיישן 3, פרט לשימושה כקונסולת משחקים, הינה חיית מחשוב אמיתית במחיר אטרקטיבי. עם השקתה סוני אפשרו להתקין עליה לינוקס, אולם בגרסה "מסורסת" שלא אפשרה לנצל את מלוא היכולת של הקונסולה.
הפרוייקט הראשוני של ג'ורג היה לקבל גישה למלוא היכולות של הקונסולה כדי לנצל את כל יכולת המחשוב של הקונסולה שרכש. החנונים של שנות השבעים היו מריעים לו, אך לעומתם, אנשי התאגידים חששו לשליטה שלהם על הקונסולה והתכנים אז פשוט בהנף עדכון תוכנה הסירו את היכולת להשתמש בלינוקס על גבי הפלייסטיישן, ללא נימוק או טיעון הגיוני אמיתי.
כמובן שהדבר לא באמת ירתיע בחור חרוץ ומבריק כמו ג'ורג הוץ, שהחליט לתקוף את הבעיה מזוית אחרת ומצא דרך אחרת לגרום לפלייסטיישן להריץ כל פיסת קוד שהיא, ולאחר מכן הוא פרסם זאת באינטרנט. זה מה שעצבן את סוני, היות שעכשיו ניתן להעתיק משחקים, להפעיל צ'יטים, ועוד כל מיני דברים רעים שהם לא תכננו שיקרו.
תוכניתני אייפון "עם נסיון"
הכוונה של הוץ, שאינספור פעמים הצהיר שהוא נגד פיראטיות היתה להחזיר את הכוח למשתמשים, ולתת לציבור הרחב יכולת להשתמש במוצר שלו בדרכים שאולי לא מתאימות לכוונת היצרן – אבל בהחלט משמשות את הצרכן (לדוגמה בוקסי, המבוססת על XBMC שנכתב במקור במטרה לרוץ על קונסולות XBOX פרוצות), לעיתים הדבר גם תרם ליצרנית, ואפשר לראות זאת במקרה ה-iPhone שברגע שה-SDK יצא צצו להם לא מעט "תוכניתני iPhone עם ניסיון", מאיפה הניסיון הזה הגיע ? מעבודה על טלפונים פרוצים.
אז כן, התגלית שלו גם משמשת לרמאויות במשחקים, אבל לצאת בהצהרה שהוא "פוגע בגיימרים" זה כמו להגדיר שכל יצרני הפטישים אחראים לכך שניפצו עימם שמשות.
סוני כתאגיד שנתפס במערומיו החליטה שהדרך הטובה ביותר הינה לשלוח לבחור בן 20 ומשהו סוללת עורכי דין מגובית בכיסים העמוקים של התאגיד היפני, במקום להגיד "מצטערים, טעינו" ולהשקיע את הכסף שעורכי הדין גובים (והם בטוח גובים הרבה) בשכירת מומחי אבטחת מידע אשר יאבטחו את המשחקים ברשת ואת ההגנה עליהם, ולדעתי – אתם בתור צרכנים צריכים לבוא בטענות לסוני, ולא לבחור שבסך הכל רצה לנצל משהו שהוא רכש במלוא כספו.
הגב
16 תגובות על "תתרמו לג'ורג הוץ אם בא לכם / פוסט תגובה"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
כמה בעיות עם התגובה שלך:
1. אתה אומר שבניגוד לאיתי, אתה בוחר ב"צד המשתמש". כאילו שאיתי הוא לא משתמש בעצמו.
2. איתי כבר הגיב על הקטע הזה שגרסת הלינוקס שרצה על ה- PS3 היתה "מסורסת". בקצרה: היא לא.
הבעיה היא שג'ורג' לא ייצר פטיש. הוא ייצר כלי לפריצת מנעולים. כן, גם לזה יש שימושים לגיטימיים – אבל באמת, עם כל הכבוד להצהרות שלו, למישהו יש/היו אשליות למה באמת יהיו ההשלכות של מה שהוא עשה?
וכמו שכתבתי גם אצלי בבלוג – ההבדל בין פריצת האייפון לפריצת ה- PS3 היא שפריצת האייפון לא פגעה בלקוחות שלא פרצו את האייפון שלהם. פריצת ה- PS3 כן.
איך ההבדלים האקוטיים האלה עוזרים, בשורה התחתונה, לכל האנשים שהחשבונות שלהם נמחקו? או שסתם קנו את המשחק ולא יכולים לשחק בו במולטיפלייר.
ראוי להדגיש – אני אף פעם לא טענתי שמה שג'ורג' הוץ עושה הוא לא חוקי. אני מניח שהחוק לצידו, בדיוק כפי שאי אפשר לתבוע את מי שיצר את ביטורנט. אני מתנגד להצגה של הוץ, גם על ידי עצמו וגם על ידי אחרים, כלוחם חופש שהמעשים שלו רק הופכים את העולם למקום טוב יותר עבור כולם. הם לא.
תודה חגי.
הדברים שאיתי כתב כאן אתמול (בפוסט עצמו ובעיקר בתגובות) כבר גרמו לי לחשוב שכולכם התחרפנתם. אני שמח לראות שזה רק הוא…
הוא דפק לחברה את היכולת לזהות האם המשחק המשוחק הוא מקורי שלה או לא. זה לא שונה מאנשים שפורצים את מ"ה חלונות כדי להריץ עותקים שלה ולעדכן אותה ללא רישיון חוקי.
בשני המקרים, היצרן "נאלץ" לשנות את אופן/מבנה האבטחה שלו כדי לוודא שהמשתמשים שרכשו את המוצר באופן חוקי, עושים איתו רק מה שהיצרן מרשה להם לעשות, ועל הדרך דופק אותם (במקרה של חלונות – המוני משתמשים לגיטימיים שהושבתה להם מערכת ההפעלה או חלקים ממנה, משום שהמחשבים שלהם זוהו בטעות כבעלי רישיונות בלתי חוקיים. זה קרה לי עם כמה רשיונות!).
האשם הוא היצרן החמדן והחוצפן, לא הקראקר שניצל את זכותו המוסרית והמעוגנת בחוק.
אתה קצת תמים עם החשיבה של "מה ששלי-שלי", המחיר של הקונסולות/אייפונים למניהם ניגזר מרווחים עתידיים על הפלטפורמה ובמידה ופוטנציל הרווח ירד לאפס המחיר ההתחלתי של הפלטפורמה יעלה. בעצם אתה משכיר את הציוד מהחברות ולא קונה. ולכן כל פריצה לכל פלטפורמה פוגעת בכל המשתמשים.
למעשה, חוזה כזה קיים לכל מוצר כמעט שאתה קונה ולכל תוכנה שאתה מתקין. הוא נקרא EULA, ואין לו שום תוקף משפטי ממשי – מצד אחד הצרכנים מפרים אותו כל הזמן כי הם קנו את המוצר ומותר להם לעשות בו מה שהם רוצים, ומצד שני, הספקים משנים את ההסכם מעת לעת, ומאלצים את הלקוחות לקבל את ההסכם החדש שבכלל לא היה קיים בתקופה שקנו את המוצר, ובכל מקרה מדובר במסמכים משפטיים סבוכים וארוכים שאף אחד לא טורח לקרוא, אבל עדיין – מסמך השכירות הזה קיים, וכל מי שמשחק בפלייסטיישן/משתמש בחלונות/התקין אנטי וירוס חינמי/גירבץ עם המקל המכופף הזה – חתם עליו.
איתי, בהנחה שאתה משתמש בחלונות כנראה שאין לך מושג כמה פרצות אבטחה נסתמו בזכות האקרים שזיהו אותן והתריעו עליהן באינטרנט – ואתה מרוויח מהידע שלהם.
וזה בדיוק מה שהוץ' עשה. האם זו אשמתו שהחור אבטחה שגילה הוא בגודל שמאפשר לנושאת מטוסים לעבור דרכו? ברור שלא. זו בעייה של סוני ושל המהנדסים שלה.
הוץ' אינו שכיר של סוני ולא חלה עליו כל חובת סודיות, ולכן זכותו לפרסם כל מידע שהשיג בכוחות עצמו.
האם אפשר להשתמש לרעה בידע שהוא פרסם? ברור שכן. אבל זה נכון לגבי כל טכנולוגיה מודרנית בה אתה משתמש, אז מתי אתה מתכוון לעבור לגור במערה?