מתכנתים הם הצווארון הכחול החדש [דעה]
מדוע בתחום ההיי-טק דורשים מכל ׳׳עובד פשוט׳׳, בלי קשר לתחום ההתמחות אליו ירצה להכנס, לעבור הכשרה כל כך מורכבת וגנרית ולבזבז חודשים ארוכים על קורסים שונים ומשונים שיכול מאוד להיות שלא יתקל בהם לעולם?
מאת מתן פרץ
זה לא סוד שישנו חוסר חמור במתכנתים ומהנדסים ברחבי העולם. עפ"י מחקרים והערכות, חסרים בישראל בלבד כ-10,000 כאלו. בעיה זאת תוקעת את ההתפתחות והצמיחה בהיי-טק הישראלי ולמעשה מעמדה של תעשיית ההיי-טק בארץ נחלש יותר ויותר. כבר היום נעשים שלל צעדים לפתרון הבעיה – פעולות ממשלתיות להגדלת כמות הסטודנטים בתארים הקשורים לתחום, תקציבים מועברים לשם כך לאוניברסיטאות הגדולות ויש אפילו הצעות לייבא מתכנתים מהודו וממקומות אחרים בעולם בהם כוח העבודה זול יותר אך הכישרון והכישורים אינם פחותים.
אבל מה אם הבעיה היא לא בתקציבים המושקעים בסטודנטים לתחומי המדעים וההנדסה או בהגברת המוטיבציה של אנשים להרשם לתארים תובעניים שכאלו? מה אם הבעיה שלנו מקורה בראש ובראשונה ביחסנו לתחום? מה אם אנחנו צריכים לשנות את תפיסתנו את התחום ממשהו ששייך ליחידי סגולה למשהו שכמעט כל אחד יכול לתרום בו את חלקו אם יעבור את ההכשרה המתאימה או בקיצור – צווארון כחול חדש.
בעבר הרחוק, הרבה לפני שאילון מאסק החל לחלום בהקיץ על מכוניות אוטונומיות, אם אדם חלם למשל לבנות עגלות סוסים הוא היה נדרש ללמוד את כל מכלול המקצוע. הוא נדרש לדעת איך לבחור עצים מתאימים, איך לשייף אותם ולטפל בהם, להבין איך להרכיב צירי גלגלים בצורה מיטבית, מה הפרופורציות הנכונות לעגלה שמתוכננת לשני סוסים ולא לסוס אחד, נו הבנתם…
דרישות שלא מחוברות למציאות
באופן דומה (אינפי' 2, מישהו?) בעבר הקצת פחות רחוק, בתקופה שסטיב ג'ובס וסטיב ווזנייאק עוד התהלכו יחפים בין גראז' לגראז', מי שרצה לעסוק בתחום המחשבים נרדש לדעת דברים ממגוון רחב של נושאים כמו מתמטיקה, אלקטרוניקה, מכניקה ועוד. אך כשם שתחום בניית כלי הרכב של ימינו שונה בתכלית מזה השייך לעבר כך גם תחום ההיי-טק. היום אדם לא צריך להבין בכל חלק ברכב כדי לעבוד במפעל של מיצובישי, למעשה הוא אפילו לא יודע על קיומם של רבים מהחלקים ברכב. לכל אחד יש תחום התמחות, מורכב יותר או פחות, ועליו הוא אמון. במקביל, אדם שרוצה לעבוד בגוגל בהחלט אינו נדרש להכיר כל נדבך בחברה העצומה הזאת. כל עובד חדש מתמחה ביכולות ספציפיות על פי עניינו או על פי הדרישה בחברה ובשוק בכלל ועליהם הוא אמון.
הכל טוב ויפה אבל כשמסתכלים שלב אחד לפני הכניסה לגוגל או למיצובישי הדמיון הולך והופך יותר ויותר לשוני. אם היו מספרים לכם שבמיצובישי דורשים מכל עובד פס ייצור ללמוד ארבע שנים באוניברסיטה במהלכם יצטרך לקחת קורסים שונים בפיזיקה, מכניקה, הידראוליקה, אלקטרוניקה (והדרכה ביבליוגרפית כמובן) הייתם אומרים שמיצובישי חיים בסרט, או איך שלא אומרים את זה ביפנית. כי לא ריאלי לדרוש מכל כך הרבה אנשים יכולות דידקטיות כל כך גבוהות, כי לעולם לא יהיו מספיק אנשים בשביל לאכלס את כל פסי הייצור של מיצובישי, כי החברה לעולם לא תהיה מוכנה לשלם לכל "פועל פשוט" משכורות כל כך גבוהות על אנשים שעברו הכשרה כל כך מורכבת.
מצטיין טכניון?
אז למה בתחום ההיי-טק כן דורשים מכל "עובד פשוט", בלי קשר לתחום ההתמחות אליו ירצה להכנס, לעבור הכשרה כל כך מורכבת וגנרית ולבזבז חודשים ארוכים על קורסים שונים ומשונים שיכול מאוד להיות שלא יתקל בהם יותר לאחר שיקבל את הדיפלומה (לא פחות ממוצע 85 ובאוניברסיטאות הגדולות בלבד, כן?)
שלא תטעו, אין פה טענה שצריך להוריד מהיוקרה של תארים כמו הנדסת תוכנה או מדעי המחשב. לחלוטין עדיין צריכים אנשים שיש להם הכשרה עמוקה וראייה רחבה יותר של התחום ועוד יצטרכו כאלו לכל הפחות בעשורים הקרובים. אבל ההתפתחות המואצת של התעשייה וההתפצלות לרסיסים של הדבר הכללי הזה שנקרא היי-טק דורשת מאתנו לאמץ תפיסות עולם שונות מאלו שהורגלנו. אז נכון שיש קורסים קצרי-טווח להכשרות יותר נקודתיות כמו QA, ניהול רשתות או Front-End אבל שם בערך זה נשאר וגם אז מעדיפים בוגרי תואר רלוונטי כלשהו.
אנחנו צריכים הרבה יותר הכשרות ממוקדות למתכנתים, שמושתתות בעיקרן על כתיבת קוד ממש, אנחנו צריכים יותר הכשרות ממוקדות לאנשי אבטחת מידע, אנחנו צריכים יותר הכשרות לאנשי חווית משתמש ועוד. אבל יותר מהכל אנחנו צריכים שמובילי התעשייה ישנו פאזה ויפסיקו לדרוש תואר בהצטיינות מהטכניון לכל תפקיד אוטומציה.
רוב המתכנתים הם לא ילדים חיוורים ומתולתלים עם סווטשירט שכבר בגיל שנתיים כתבו פונקציה שתחדש להם את המטרנה בכל פעם שהיא עומדת להגמר. אין צורך אמיתי שכל מתכנת ידע לפתח אלגוריתמים משוגעים לוול סטריט או להמציא מעבד גרפי חדש שיכול להריץ את Battlefield, Deus ex ו-Crysis ביחד על מסך מפוצל. רוב העבודות בשוק לא דורשות את זה. אם נתייחס ליותר מקצועות בתחום לא כאל מקצוע דרמטי ומורם מעם כמיטב הסטריאוטיפ ההוליוודי נוכל לאפשר כניסה של יותר עובדים שעברו הכשרות על בסיס תעודה או סטודנטים ממכללות קצת פחות נחשבות שיוכלו לאייש תפקידים פחות דורשניים, נוכל לפתור את הדרישה לעובדים, נוכל לקבל אנשים יותר מכווני מטרה ויותר מומחים בתחום אחריותם וגם תהיה אפשרות אמיתית לאנשים שאינם יכולים ללמוד עכשיו תואר יקר של ארבע שנים באוניברסיטה (מבחינה דידקטית, כלכלית, חוסר עניין וכו') ללמוד לתכנת ולהיות מסוגלים להכנס לתחום. מעמד פועלים חדש, מישהו אמר?
התחום צריך לעשות restart (או respring, לא שופט) ולהבין שדברים חייבים להשתנות בעולם בכלל ובפרט בארץ, כדי להישאר בתנופה ולהעצים את מעמדנו בעולם כפנינת היי-טק. העולם צריך מעמד ביניים חדש וגם תעשיית ההיי-טק צריכה את זה.
הגב
38 תגובות על "מתכנתים הם הצווארון הכחול החדש [דעה]"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
חבר,
לא כל אחד יכול לעשות כל דבר.
מדובר בתחום שלא נותן הנחות למי שלא מניב תפוקות מעבר לפתרונות לבעיות שנתקלים ביומיום הדורשים עבודה מדייקת ומחושבת. להערכתי כ 5 אחוזים יכולים לעשות את זה.
מזכיר לי כל מיני ניתוחים וויכוחים עם בוגרי מדעי הדשא והלוגיקה שלהם .
מבין ?
שטויות.
אני חושב שהגיע הזמן להפסיק לקרא לתוכנה "תחום" ולהפנים שמדובר באוסף של תחומים לא קשורים. מתכנת שרתים הוא לא מתכנת אפליקציות. יש אנשים שמכירים כמה תחומים במקביל כמו גם שרתים וגם אפליקציות או גם מכניקה וגם אלקטרוניקה.
הסיבה היחידה למתמטיקה היא כדי שלא יסיימו תואר בשנה וחצי. אלגוריתמים מתמטיים בתעשיה בכל מקרה נכתבים על ידי פיזיקאים עם מטלאב. (אני קצת מקצין בכוונה)
אגב מכוניות אוטונומיות ומתכנתים, http://blogs.microsoft.co.il/asafshelly/2017/03/01/engage1year/
אגלה לך סוד קטן: זה כבר קורה. איפה שחברה מעריכה שאפשר היא תתפשר. אפשר להתקבל למשרה גם אם קורות החיים שלך לא כוללות את הדרישות המפליגות שפירסמו עבורה. לא בכל תפקיד, לא בכל חברה. יש מקומות שמוכנים להתפשר פחות. יש מקומות שכבר התפשרו בהם. הנקודה היא שהכל בסדר, הכל עובד וזה שיש ביקוש גדול זה טוב כי אנחנו מי שמוכרים
תדרים ולא תרדים
גם אני חשבתי ככה פעם ואחרי שנתקלתי בהרבה מתכנתים וגם על עצמי אני יכול להעיד, מתכנת שעשה תואר ראשון הוא מהנדס טוב יותר ויכולת החשיבה וההתמודדות עם בעיות היא לחלוטין טובה יותר.
כל אחד יכול ללמוד לקודד זה נכון. אבל ההבדל בין לדעת להכניס ערכים למשתנים לבין לכתוב קוד רובסטי שמתוכנן היטב הוא גדול מאוד.
למדת לכתוב קוד יציב במסגרת התואר?
בתור מישהו שהיה הנדסאי תוכנה ומתכנת ארבע שנים לפני התואר וממשיך לתכנת לאחריו אני יכול להעיד שהתואר נתן לי יכולת לראות את התמונה הכללית של הקוד בצורה רחבה הרבה יותר.
לדעתי הסיבה שאנחנו באמת אומת הסטארט אפ היא בעיקר משום שההכשרה בתואר הראשון היא טובה.
יחד עם זאת לדעתי לפני שמתחילים בייבוא של מתכנתים יש צורך לתת הזדמנויות לכל המתכנתים שמסיימים תואר בממוצע קצת יותר נמוך ולמתכנתים ה"בוגרים/מבוגרים" שנזרקים ממקומות העבודה.
כתוב למעלה: "מתן פרץ"
אם זה מתן פרץ שאני מכיר אז הוא דווקא בוגר בן גוריון ועובד באינטל
כתבה יפה
ברור…קדימה הבינוניות…
פוטנציאל הנזק של ״טכנאי תוכנה״ הוא בסדרי גודל יותר גדול מאחד שמרכיב צמיגים בטסלה.
מענין… יש לך איזה מכללה או חברת אאוטסורס לקדם?
על כל אחד כזה שאתה מתאר, יצטרכו להעמיד 2 אנשים עם תואר כדי לתקן את הבאגים שהוא הכניס לקוד.
אחי, זה שטות. יש מתכנתים מצויינים בלי תואר ראשון שלוקחים את הטכניוניסטים בכיס הקטן. דוגמה מצוינת לכך מתכנתי מסלול גאמא בצה"ל.
אומר לך את זה בתור בוגר אוניברסיטה מובילה בארץ הציונים גבוהים שהבין את זה לאחר שנכנס לשוק העבודה.
אני יוצא מסלול גאמא.
זה נכון רק לטווח הקצר, בעלי תואר ראשון משלימים את הפער מהר.
גם בשחקני כדורסל (טובים) יש מחסור (עולמי).
אז מייבאים שחקנים בינוניים – וכך גם התוצאה.
כך גם בהנדסה/תוכנה – גם בהודו ובסין רק מעטים מסוגלים ללמוד 5 יח'ל בציונים גבוהים, ובטח יש להם כבר עבודה…
אפשר לקרוא את ה״השראה״ לכתבה כאן https://www.wired.com/2017/02/programming-is-the-new-blue-collar-job/
אני אומר לתת לכל גיימר להתמודד על תפקיד הרמטכ"ל. בכל זאת, רובם כבר פיקדו על צבאות הרבה יותר גדולים משל מדינת ישראל…
בולשיט. המתכנתים שיוצאים מהצבא מאוד חלשים. ראיינתי לא מעט כאלה
שנה ראשונה,אחד הסטודנטים שאל את המרצה לפיזיקה למה צריך את כל הקורסים המיותרים הללו.
הסביר לו בפשטות…
רוצה לתכנת? יש קורס בג'ון ברייס,להתראות.
רוצה להיות מהנדס? יש דרישות של המועצה להשכלה גבוהה.
לדעתי זה מאוד תלוי בתפקיד
זה כמו פרמידה
להרבה מאוד תפקידים דרושים עובדים בעלי מיומנות בסיסית שבאמת לא צריכים תואר.
יש מעט עבודות שדורשות מהנדסי על המסוגלים לפתח לוגיקות מורכבות שמפתחים את הטכנולוגיה של המחר, ברור שעדיף אלו יהיו בעלי תואר ראשון ושני….
יש את המנדסים שמובילים את הטכנולוגיה ויש את המהנדסים שרוכבים עליה.
לאלו שכתבו שהשוק נפתח, והיום בוני אתרים לא צריכים תואר, הוא צודק. אבל לא לשכוח שנעשה הרבה פיתוח של מערכות ו תוכנות בשביל שהפיתוח יהיה יותר קל.
הכותב הוא…?
אתה בדיוק הטייפ קאסט של אלו שמחפשים "תותחים"! "תותחים" עאלק!
לא כולם "תותחים" וגם להם יש זכות להתפרנס במקצוע אותו למדו. 20 שנה אני במקצוע ואף פעם לא נזקקתי לא לאינטגרלים, לא לדיפרנציאלים, לא לחישוב נפח פרמידה ולא לפרבולות! ואני מרוויח יפה מאוד גם בלי הדברים האלו. אני לא אומר שלא צריך אנשי שכן ישתמשו ביכולות האלו. אבל הן יכולות להיות יכולות רשות. ואם זה לא עוזר לך להביא את המיליון הבא – לך חפש!
שמע, אתה תקוע בשנת 78.
לא אני לא ואני מניח שאתה עוד לוזר בכיין שלא הבין כלום בהרצאות ומתבכיין על זה שהקורסים "קשים".
לא נורא, בסופו של דבר אין מספיק שפיצים אמיתיים ויש צורך גם בבינוניים כמוכם בתעשייה.
יש לי תואר שני במדעי המחשב. אני vp r&d וגייסתי עשרות אנשים בקריירה.
אני חושב שכדאי שתתפקח ותתבגר.
אין לך שום תואר שני ואתה לא VP R&D בשום מקום, אם כן היית אז ראשית לא היית מסכים עם הבכיינות של כותב המאמר ושנית לא היה לך זמן להתעסק בתגובות מטופשות של מאמר מטופש ולא נכון.
אתה סה"כ מתכנת בינוני שסיים קורס בינוני בבי"ס לתכנות בינוני ולכן אתה ממש מסכים עם הנאמר בכתבה הבכיינית.
זו המציאות שלך ושיהיה לך בהצלחה.
אין לי ספק שאני מאושר איפה שאני נמצא ושאני לא מכיר ולא עובד איתך. אם 20 שנה לא נתקלתי באינטגרלים ומתמטיקה גבוהה בעבודה שלי, אני מניח שלפחות 70-80 אחוז מהעובדים לא היו זקוקים לזה. לא כל אחד מפתח את כיפת ברזל או אפליקתיות מסובכות מתמטית. בשביל זה אגב יש גם אלגוריתמיקאים ומתמטיקאים שזה תפקידם והתמחותם ובאמת סחתיין להם על יכולותם. מהנדס תוכנה לא חייב להיות ברמתם.
מי זה מתן פרץ ואיפה הוא עובד.
רוצה להבין את האינטרס שלו לכתוב כתבה כזו.
אגב, המכללות האקדמיות מכשירות את התלמידים שלהן בדיוק כמו באוניברסיטה אז לא לזלזל בבקשה.
לפי איך שאני מבין את הכתבה לא נטען פה שלימודי מדמ"ח מיותרים אלא שניתן לפתוח הרבה מהתפקידים לווא דווקא לבוגרי מדמ"ח.
אני מסכים עם זה אבל זה קצת טריוויאלי כמו שאמרו פה, כי זה כבר קורה דה פקטו בשוק, מחוסר ברירה אם לא מבחירה.
ככה או ככה האנלוגיה נחמדה וזו נקודה למחשבה חמודה