הפיתוח הישראלי הזה אמר לי בדיוק מה לאכול. אז עשיתי את זה
למריוס נכט יש סטארטאפ ישראלי בשם DayTwo שגייס כבר יותר מ-57 מיליון דולר, שטוען שהוא יכול להרכיב לכם תפריט תזונתי שיגרום לכם להרגיש יותר טוב. לא נבדוק?
נראה לי שסביר להניח שגם אתם, כמוני, רוצים לאכול בריא יותר. אבל כבר די ברור שמה שגורם לאחר להרגיש יותר טוב עשוי לגרום לכם להרגיש רע, כי בכל זאת, הגוף של כל אחד מהאיתנו מגיב אחרת למאכלים שונים. למרות שאני לא מרגיש שאני צריך לפצוח בדיאטה, קשה לי לסרב לרעיונות שמאפשרים לי להבין בצורה טובה יותר מה אני אוכל, ולכן החלטתי לבדוק את המוצר של DayTwo, הסטארטאפ הישראלי שכבר גייס 57.5 מיליון דולר כדי להגיד לכם בדיוק מה כדאי לכם לאכול.
איסוף נתונים לא אלגנטי במיוחד
אז ההגדרה של “מה כדאי לכם לאכול” היא הגדרה קצת רחבה, וב-DayTwo לא בדיוק מתיימרים לפתור את כל הבעיות של עולם האוכל והדיאטות. המוצר של החברה מנסה לחזות באמצעות אלגוריתמים את ההשפעה של רכיבי מזון על רמת הסוכר בדם שלכם, כדי שתוכלו לאזן אותה. זאת מתוך טענה כי קפיצות ונפילות של רמות הסוכר בדם הן בעלות השפעות לטווח קצר כמו רעב, עייפות וחולשה, ובעיות לטווח הארוך כמו סוכרת, מחלות לב, השמנה ועוד צרות. איך הם יודעים את זה, אתם שואלים? באמצעות ניתוח של חיידקי המעי הייחודיים שלכם. ואיך את זה הם יודעים, אתם שואלים שוב? איך אומרים בפייסבוקאית, It’s Complicated.
תהליך “איסוף הנתונים” של DayTwo הוא לא בדיוק התהליך הכי הייטיקיסטי מהצד של הלקוח. אל ביתכם מגיע שליח (של “בר”, אם תהיתם) עם ערכה ללקיחת דגימה של… צואה. כן. ב-DayTwo מחפשים לדגום את החיידקים שלכם והלוואי שהם היו יכולים לעשות את זה עם בדיקת רוק פשוטה, אבל נכון לעכשיו תצטרכו להתעסק עם התענוג הלא-כה-אלגנטי הזה. אחרי שתסיימו עם תהליך האיסוף תצטרכו להזמין באפליקציה את מה שאני חייב לדמיין בתור השליח האומלל ביותר בעולם כדי שיאסוף את הדגימה בחזרה למעבדה של DayTwo (הערכה יחסית הרמטית ומסודרת, אבל בכל זאת).
כדי לא לקבל שום יחס מועדף, השתמשתי במייל פיקטיבי, ולמרות שהצפי הרשמי של DayTwo לפענוח הדגימה עומד על עד 6 שבועות, פרק זמן קצת מוגזם לטעמי, אני קיבלתי את התוצאות תוך כשבועיים. במהלך הזמן הזה אתם צריכים למלא שאלון בריאות די נרחב באפליקציה או באתר, וכמו כן למלא תוצאות של בדיקות דם שכדאי לכם לבקש מרופא/ת המשפחה שלכם. תוצאות הבדיקה אמורות להיות משוקללות ביחד עם הבדיקות האחרות שהזנתם והשאלון, ולהיות מתורגמות לאפליקציה באמצעות האלגוריתם ומאגר המידע של החברה.
מ-1 עד 10: כמה מה שאתם עומדים לאכול יגרום לכם להרגיש טוב?
האפליקציה של DayTwo מציעה מאכלים מומלצים על פי כל מיני קטגוריות כמו “ארוחת בוקר”, “ברביקיו”, “ממתקים” ועוד, והמלצות שאמורות להיות המתאימות ביותר בשבילכם ומדורגות מ-1 עד 10 (כולל נקודה עשרונית אחת) כשככל שהציון גבוה יותר, כך איזון הסוכרים בדם אמור להיות טוב יותר כתוצאה מצריכת אותה מנה. בתוך הקטגוריות מצאתי בעיקר הצעות לארוחות שכמעט מובן מאליו שהן בריאות כמו דייסת שיבולת שועל על בסיס מים, טופו מוקפץ עם עדשים וכרובית בחלב קוקוס וכדומה. אז הכל כבר נשמע בריא ולא כיפי ממילא. תביאו לי משהו שאני יכול לעבוד איתו.
במקום הארוחות המובנות שיכולות לעזור לאנשים שמחפשים מתכונים קצת יותר ספציפיים (לא כולל הוראות הכנה, כן?), שמחתי לגלות שלאפליקציה יש מנוע חיפוש עם לא מעט נתונים בתוכו. אתם יכולים למצוא מוצרים נורא ספציפיים שאתם קונים בסופר (כולל חטיפים ומוצרים מיובאים), או ממש להוסיף את הרכיבים לכדי ארוחות שאתם מבשלים על כל מרכיביהם עד רמת הגרמים והכפות. החלק המעניין של האלגוריתם מגיע דווקא מהצירופים של מזונות ורכיבים שונים.
ניסיתי להרכיב באפליקציה את המג’דרה שהכנתי יום לפני ואכלתי לצהריים במשרד: כוס אחת של אורז מלא עם בצל, העניקה לי ציון נמוך. אבל תוספת של שמן הזית שאיתו טיגנתי את הבצל הזניקה את הציון (שהתרסק אחר כך דווקא בגלל תוספת של עדשים, פחמימות נוספות).
זה הזמן להגיד שלאחר קבלת התוצאות מהמעבדה, אתם זכאים לתאם שיחת טלפון של חצי שעה עם דיאטנית מטעם השירות. אני חייב להודות שרוב השיחה בעיקר עסקה בהדרכה על האפליקציה (שדי הייתי צריך, כיוון שהיא לא הכי אינטואיטיבית בעולם). החלק המעניין בשיחה עסק באותה מג’דרה שהרכבתי, ובמהלכו הדיאטנית הציעה לי להפחית קצת בפחמימות, ולהוסיף קצת יותר שומן מן הצומח באמצעות טחינה ושמן זית כדי לשפר את הציון מאיזורי ה-4-6 ל-7 ומעלה. כלומר, הדבר החכם ביותר שאתם יכולים לעשות עם האפליקציה הוא לשחק עם הכמויות והרכיבים שאתם מכניסים למאכלים שאתם מבשלים או צורכים ממילא, כדי להבין מה משפיע עליכם ומה יצור את מאזן הסוכרים הנכון ביותר עבורכם. הבעיה היא שזה דורש מכם לעבוד בשביל האפליקציה.
הייתי שמח אם האפליקציה הייתה יכולה לעשות בשבילי את עבודות החישובים והמשחק של הכמויות. דמיינו שאתם הייתם מזינים את הרכיבים, והאפליקציה הייתה פשוט אומרת לכם “תפחיתו בזה”, “שימו יותר מזה”, “נסו אולי להוסיף את זה”. ומה לגבי לתת לי את ההרגשה שהתוצאות של הבדיקה הן אכן ייחודיות? למה האפליקציה לא יודעת להציג לי השוואה אל מול הציון הממוצע של משתמשים אחרים? אני מרגיש כאילו האפליקציה הקיימת היא מלאת פוטנציאל, שעדיין לא ממומש לחלוטין.
ב-DayTwo מייעדים כרגע את הפיתוח לסוכרתיים, מטופלי כבד שומני, טרום סוכרתיים, נשים לאחר סוכרת הריון ומי שרוצה פשוט לאזן את רמות הסוכר בדם, ולמנוע נזקים בטווח הארוך והקצר. יש כאן פוטנציאל, אבל הוא יכול להיות אפילו גדול יותר אם האפליקציה תדע גם להתחשב באלמנטים אחרים, כיוון שבדקתי למשל כף של נוטלה באפליקציה והציון שקיבלתי הוא 9.
בשיחה עם הדיאטנית הוסבר לי שצריך להפעיל לא מעט שיקול דעת בדברים האלה, ושאין הוקוס פוקוס בדיאטה, אבל זה בדיוק התפקיד של האפליקציה מבחינתי; לעזור לי לזהות מה מזיק ספציפית לי, מה עוזר ספציפית לי, ומה גורם לאילו תגובות. את זה DayTwo אולי תדע לעשות בעתיד עם שיכלול של האלגוריתם, אבל בינתיים זה פיתוח מעניין למי שזקוק לו, ומותרות חביבה וקצת יקרה (בין 800-1,350 שקלים, תלוי בקופת החולים שלכם) שקצת גורמת לכם לעבוד בשבילה.
הגב
24 תגובות על "הפיתוח הישראלי הזה אמר לי בדיוק מה לאכול. אז עשיתי את זה"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
קצת פיספסת את האפליקציה. אם תאכל לפי ההמלצות, תגלה תוך כשבוע שאתה פחות רעב. למשל אצלי מומלץ להפריד בין הקינוח לארוחה. אז אני אוכל אותו שעתיים אחרי. בנוסף האפליקציה מאפשרת לך לנהל יומן אכילה מפורט הכולל כמות קלוריות , ניקוד יומי כולל. בנוסף אם אתה בונה ארוחות מותאמות אישית , תהליך הרישום הופך הרבה יותר מהיר.
יש בעיה נוספת והיא בחיפוש של הפריטים, ובעובדה שלא הכל קיים. היו יכולים לפשט את החיפוש אם למשל היה ניתן לצלם את הברקוד על כל פריט.
1. לא הוכח עדיין שהקטנת קפיצת סוכר רגעי בעקבות מזון ישפר את מצב הטרום סוכרתיים בטווח הארוך.
2. אם האפליקציה לא אומרת לי שאני יכול לטחון מזון “רע” מסויים בלי חשש כי הגוף שלי יכול להתמודד עם זה אז מה זה שווה זה כמו דיאטה רגילה
תעשו מדיטציה
תפסיקו לאכול בשר
תקשיבו לגוף – הוא יודע הכי טוב
הגוף שלי אומר לי לאכול בשר ובמבה ולא לעשות מדיטציה. מה זה אומר?
שלא בא לגוף שלך כל כך לחיות..אלא רק לשרוד
שאתה שומע לגוף שלך אבל לא לנפש שלך. זה בא ביחד. אין קיצורי דרך, כדי לדעת מה בריא אישית לך, אתה חייב להיות קשוב לעצמך, שזה גם לגוף וגם לנפש.
המוח שלך אומר לך לאכול בשר
לא הגוף
יש לי דרך יותר פשוטה..
תקשיב לחמותי.. היא יודעת יותר טוב..
אתה אומר להפסיק לאכול בשר, ואחרים אומרים להפסיק לאכול חלב. תקשיב לגוף שלך ולפי זה תדע מה טוב לך
מוצר חביב מאוד, אני משתמש בו לא קבוע, רק בתקופות שאני מגביר את הדיאטה וזה מסייע לרדת קצת במשקל לתקופה שאני מקפיד בה על תזונה. סוג של “מאיץ” :)
מוצר יקר ומיותר! ממש אחיזת עיניים.
אוי בדיוק קנו לנו מספר ערכות מתנה מהעבודה, לכל הצוות שלנו. באמת עברו שבועיים וקיבלנו כבר תוצאות. בעוד יומיים יש לנו שיחות עם דיאטנית. מתים להתחיל כבר.
אם כבר כותבים על DayTwo היה נחמד לו הייתם בודקים את הרקע ומה הספרות המדעית אומרת על זה. בגדול, הבסיס המדעי שעליו DayTwo מושתת הוא… ובכן, לא ממש קיים. מדובר בתיאוריה שבמקרה הטוב לא הוכחה עדיין ובמקרה האמיתי הוכחה כלא נכונה.
נראה לי שאמרו את זה על כל המצאה מאז ומעולם..כמובן שמשהו חדש הוא תיאורטי, עד שהוא נכנס לתודעה של האנשים והופך לממשי (כביכול)
הם לא המציאו את זה סתם ככה, יש המון מחקרים בנושא וחוקרים (גם ישראלים) שעוסקים בנושא ומשתפים איתם פעולה (אם אתה קראת קצת על DayTwo בעצמך אתה יודע)
ברור שהם לא המציאו את זה סתם. הם המציאו את זה כדי להרוויח כסף. הם לא צריכים שזה יהיה אמיתי בשביל זה, רק שזה ישמע אמין
צודק! התפרסם כי כ-95 אחוזים מהאנשים לא מצליחים לשמור על אורח חיים בריא וחוזרים להרגל הישן. לכן, זה כסף טוב לעבוד בתחום הדיאטה. בגדול, תאכלו אוכל טבעי ולא אוכל מעובד. ותאכלו במידה ואל תפריזו בכמויות. בריאות טובה לכולכם.
ההמלצות הן ברובן כלליות ולא באמת מותאמות אישית, זה מניתוח ההמלצות לכמה אנשים שונים במשרד.
עשיתי לא מזמן. כל עוד אין מדד ייחוס, מרגיש לי די אחיזת עיניים מכיוון שכל ההמלצות הן די אובייס….
אפליקציה מעצבנת
תנסו לחפש “תה” פשוט אין
בזבוז של כסף
מודה.. אמ:לק..
אבל מי במיינו משלם כסף על אפליקציה? (לא אמרתי גונב.. אמרתי משלם.)
שמעתי על רופא בשם ד”ר ישראל יפה שהוא גם עושה משהו דומה לזה, כדי לטפל בבלוטת התריס. הוא עושה בדיקות רוק וצואה ולפי הבדיקות הוא מטפל בבלוטה בהקדם…
אמא שלי פנתה לחברה, שילמה, ביצעה את כל הבדיקות ובסופו של דבר קיבלה הפנייה לדיאטות שכל אחד יכול למצוא בגוגל.
איך קוראים להתנהגות כזו? בלשון נקיה – הטעיית הציבור