רשת מסעדות עקבה אחרי לקוחותיה במשך שנה, ומציעה להם קפה ומאפה כפיצוי
רשת בתי הקפה הגדולה בקנדה עקבה אחרי משתמשיה במשך שנה וחצי, וכעת מגיעה לפשרה די מגוחכת בתביעות הייצוגיות שהוגשו נגדה
כשאתם שומעים על שערוריות פרטיות ומידע, אתם בטח חושבים על החשודות המיידיות כמו גוגל או פייסבוק שעוקבות אחרינו בכל הזדמנוץ, אבל לפעמים זה קורה עם לשחקניות קצת פחות צפויות שמתנהגות באופן קצת משונה כשהן נתפסות על חם – כולל פיצוי שהייתם מצפים לקבל בחנות נוחות, ופחות על זה שרשת בתי קפה עקבה אחריכם באופן מאוד בוטה.
עקבה אחרי המשתמשים בביתם, בעבודה וכשהלכו למתחרים
Tim Horton's היא רשת בתי הקפה הגדולה ביותר בקנדה. ״סטארבאקס הקנדית״, אם תרצו, ובכמעט 60 השנים שבהן היא קיימת הספיקה כבר לפתוח כ-5,000 סניפים ברחבי העולם. לרשת, כמו להמון רשתות ועסקים אחרים, יש אפליקציה המיועדת ללקוחותיה שדרכה יוכלו לעשות את כל הפעולות שהייתן מצפים מאפליקציה מסוג זה: הזמנות ותשלומים על רכישות, איסוף נקודות במועדון החברים של הרשת, תפריט מותאם אישית ועוד.
בחודש שעבר נחשף כי לצד כל האפשרויות הללו, ולמרות שהרשת משווקת את עצמה בתור עסק נקי כפיים ולכל המשפחה – האפליקציה של טים הורטונס רצה ברקע ואספה נתוני מיקום על משתמשיה מבלי לחשוף זאת בפניהם. את מעלליה של הרשת חשף רגולטור קנדי, שגילה את דרך ההתנהלות הנכלולית של הרשת העוברת על חוקי הפרטיות במדינה.
על פי הודעת הרגולטור, הרשת הקנדית אספה את מיקום המשתמשים כשאלו יצאו או נכנסו לסניפים של אחת המתחרות שלה, לאולמות ספורט גדולים, לביתם ולמקום עבודתם. הרשת הקנדית, באופן די מפתיע, לא הכחישה את העובדות או ניסתה להסיר אחריות ואמרה כי התוכנית הייתה לאסוף את המידע על משתמשיה כדי להבין אם אלו ערקו למתחרים. מרגיע. המידע היה אמור לשמש עבור פרסום מטורגט, אך למרות שהתוכנית הזו בוטלה – טים הורטונס המשיכה לעקוב אחרי משתמשיה. פחות מרגיע.
הרשת אמנם הציגה בפני המשתמשים בקשה לקבלת אישור לנתוני המיקום שלהם, כי היא מחויבת לעשות כך על ידי מערכת ההפעלה, אך טענה כי תעשה זאת רק כשהאפליקציה בשימוש. אבל כמו שאתם ודאי מנחשים: זה כמובן לא היה המקרה, מכיוון שהרשת עקבה אחרי משתמשיה בהמון מקומות שבהם אין שום סיבה שהאפליקציה תרוץ בכלל או תאסוף על המשתמשים נתוני מיקום. ״האפליקציה עקבה אחרי המשתמשים ככל שהמכשיר שלהם פעל, אספה מידע על מיקום באופן מתמשך״, נכתב בהודעת רגולטור הפרטיות הקנדי שחשף את המעקב מצד רשת הקפה הפופולרית.
המכתב שקיבלו המשתמשים:
Ok so Tim Hortons spent more than a year silently and illegally tracking users through their mobile app, and the proposed class action settlement is … a free coffee and a donut.
I swear to fucking god. This is real. pic.twitter.com/eu8P7c2kqO
— James McLeod (@jamespmcleod) July 29, 2022
ועכשיו מגיע הפיצוי המעליב
קפצנו חודש קדימה לסוף השבוע האחרון, כשחלק ממשתמשיה האפליקציה של טים הורטונס החלו לקבל מיילים מהרשת על פיצוי בעקבות הפרשה המכעיסה והתביעות הייצוגיות שהגיעו בעקבותיה. על פי המייל שקיבלו חלק מהמשתמשים, טים הורטונס תציע למשתמשים שנפגעו במסגרת הפרשה קפה ומאפה כפיצוי. על פי המייל שקיבלו המשתמשים, מדובר בהסכם פשרה שאמור להיחתם בארבע תביעות ייצוגיות שהוגשו נגד הרשת על כך שעקבה אחרי משתמשיה במשך שנה וחצי, והוא כפוף לאישור בית משפט בקנדה. כן, זה מה שאיסוף מידע בכמויות על משתמשים ללא ידיעתם שווה, בכפוף בית משפט, קפה ומאפה.
הגב
15 תגובות על "רשת מסעדות עקבה אחרי לקוחותיה במשך שנה, ומציעה להם קפה ומאפה כפיצוי"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
הייתי מציע עונש הולם ומרתיע: כל חברי הנהלת החברה יואלצו ללבוש אזיק אלקטרוני למשך שנה שיפרסם בזמן אמת את מיקומם לכל מחזיקי האפליקציה…
את הביקורת צריך להעביר אל חנות האפליקציות ומערכת ההפעלה של הטלפון שבכלל אפשרו לגנב לגנוב
כשפורצים אליך הביתה. אתה לא מאשים את חברת המנעולים. וכם אם כן, זה לא פוטר את הגנב מעונש
אם קנית מנעול ומסתבר שהוא לא באמת נועל את הדלת, או שחברת המנעולים מכרה/נתנה לכל פורץ את המפתח שלך – אז אתה מאשים את חברת המנעולים בנוסף לפורץ.
צודק. אני חשבתי שכשמערכת ההפעלה אנדרואיד לדוגמה מציעה לתת הרשאה רק כשהפליקציה בשימוש היא זו שמוודאת שכשהאפליקציה לא בשימוש אין לה הרשאה לקבל נתונים והיא לא מקבלת אותם מהמערכת. ולא שהיא סומכת על הרצון הטוב של האפליקציה.
אתה צודק
"כשהפליקציה בשימוש היא זו שמוודאת שכשהאפליקציה לא בשימוש אין לה הרשאה לקבל נתונים והיא לא מקבלת אותם מהמערכת"
ככה גם אני מבין.. או שזה לא נכון.
אבל אם אתה זה שנתן למנקה מפתח ומסתבר שהיא הייתה באה לשתות אצלך קפה במרפסת בזמן שאתה בעבודה?
תחליפו את זה לקפה ומאפה ליום למשך שנה וזה מתחיל להיות הוגן
באפל יש פנה אפשרות למעקב ״רק בזמן השימוש״
מישהו יכול להסביר רגע איך זה יכול להיות בכלל?
אם נתתי לאפליקציה אישור "רק בזמן שימוש", והרגתי את האפליקציה… איך היא עדיין יכולה להמשיך לקבל מידע?
זה לא התפקיד של מערכת ההפעלה לדחות בקשות כאלה של גישה למידע מאפליקציה שהיוזר בכלל לא הריץ?
אם המידע נשלח על ידי האפליקציה לשרתים של החברה…
בדרך כלל פיצוי בתביעה ייצוגית יוצא בערך 20₪ פר לקוח. וזה הרבה אם מדובר ברשת כ"כ גדולה.
חבל שהם לא השתמשו בעוגיות.
כי ככה זה בכל תביעה ייצוגית, אם התובע (שזה לצורך העניין 100,000 איש, כי זה ייצוגי) זוכה בסכום פיצוי של מיליון ₪, אז כל משתמש אפליקציה מקבל 10 ₪.