המצבר מת בקורונה: האם שווה לכם לקנות סוללות בוסטר להתנעה?
הן הפכו ללהיט ענק בשנים האחרונות ומצילות לא מעט נהגי מלקרוא לחילוץ או לעצור רכבים אחרים. התייעצנו עם מומחה כדי לבדוק אילו סוללות כדאי לכם לקנות, מאילו חשוב להימנע וממה צריך להיזהר
אחרי שבועות ארוכים של סגר רצוף, ישראלים רבים ניגשו לרכב שלהם וגילו שהוא פשוט לא מניע. חלקם נעזרו בנהגים אחרים כדי להניע עם כבלים, חלקם מיהרו לקנות מצבר חדש. אבל בשנים האחרונות רבים מתחדשים עם גאדג'ט קטן ומאוד שימושי: סוללה ניידת (או "בוסטר") שיכולה גם "להקפיץ" את הרכב שלכם בחיבור למצבר כאילו הוא היה סמארטפון שזקוק לזריקת אנרגיה. אבל לפני שאתם קונים, או משתמשים בסוללה שזרקתם בתא המטען ליום סגרירי, יש כמה דברים שחשוב שתדעו עליה.
רגע. על איזו סוללה אתם מדברים?
אם לא נתקלתם במוצר הזה, נספר לכם שבשנים האחרונות אתרים וחנויות רבות מציעות סוללות ניידות לכל דבר ועניין, שיש להן גם מתאם עם כבלים למצבר הרכב, ממש כמו הכבלים שעימם מתניעים בעזרת רכב אחר. כל שעליכם לעשות, לפחות על הנייר, הוא לטעון את הסוללה, לחבר אותה למצבר במקרה שהוא לא מניע את הרכב, ופשוט להתניע. רק שבדרך יש כמה מיתוסים, סכנות ודברים שנראה שחייבים לשים אליהם.
אילו סוללות עשויות להתפוצץ ועל ההבדל בין מנוע דיזל לבנזין
כל אחד יודע לקרוא נתונים כמו מיליאמפר-לשעה, אבל כדי להבין את ההשלכות המלאות, פנינו למשה סומך, בעל מוסך וחבר בהנהלת איגוד המוסכים. סומך טוען שמדובר במכשיר שימושי שאפילו כדאי שיהיה לכל אחד ברכב, אבל הוא מגדיר אותו בו זמנית כנושא "מאוד בעייתי" ו"פרוץ" בישראל.
הדבר החשוב ביותר, לפחות לפי סומך, הוא לוודא שהסוללה עברה את מכון התקנים, ואחת הדרכים הפשוטות לדעת שסוללה לא עברה את מכון התקנים היא לבדוק האם הסוללה מגיעה עם מטען ייעודי לחשמל. "אם מנסים למכור לכם את היחידה ללא מטען ברשת החשמל… היא ככל הנראה לא מתאימה לארץ, וזה מסוכן". מעבר לזה, ממליץ סומך: ריכשו סוללות גדולות פיזית, לפחות גדולות מגודל טלפון. "הקטנות מתפוצצות. הן בנויות מסוללות ליתיום-יון, והנעה של מצבר פרוק גורמת להתנגדות גבוהה במערכת החשמל. הסוללות הקטנות לא בנויות לעומס הזה, הן מתחממות ופשוט יכולות להתפוצץ"
באופן כללי, סומך טוען שאם מציעים לכם סוללה במחיר נמוך מדי, זה צריך לעורר את החשד שלכם. "לי עולה סוללה כזו 300-500 שקלים מהספק… 250-300 זה המינימום שאתם צריכים לשלם". סומך טוען כי 95% מהסוללות שנמכרות בארץ וברשת יצליחו להניע את המנוע שלכם, אך כ-5% מהן עשויות לגרום לנזק. "אני מכיר אישית 15 לקוחות שהתפוצצה להם הסוללה אחרי הקורונה", הוא טוען.
אז אחרי שוידאנו שהסוללה גדולה דיה, לא זולה מדי, ואולי אפילו עברה את מכון התקנים הישראלי, סומך מבקש להבדיל בין רכב דיזל לבין רכב בנזין: "בבנזין, האנרגיה מתקבלת מהניצוץ. בדיזל ההתנגדות החשמלית אפילו גדולה יותר. אתה מייצר אנרגיית חיכוך גבוהה כדי שייצר אנרגיה קינטית, ולכן צריך מטען הרבה יותר חזק", על כן, רכב דיזל יזדקק לסוללה הרבה יותר עוצמתית, וכדאי לוודא שהסוללה שאתם עומדים לקנות מתאימה לסוג הרכב שלכם. באופן כללי, סומך טוען (באופן מתבקש) כי מומלץ להתייעץ עם המוסך שלכם, והוא ידע להכווין אתכם לסוללה ניידת שמתאימה לרכב שלכם.
גם בעלי רכבים היברידיים יכולים להשתמש בסוללות, אבל לא תמיד
במהלך שיטוטיי ברשת אחר סוללה ניידת שתקפיץ את הרכב שלי, נתקלתי בעוד כמה מיתוסים והגבלות מעניינות שסומך אישר. לרכבים בעלי מערכת עצור-סע לחסכון בדלק יש מצבר "פריקה עמוקה", ואם יש לכם רכב כזה, סומך מציע שלא להדליק את המצבר עם הסוללות הניידות, אלא עם מטען ייעודי (ויקר הרבה יותר) המיועד לסוג המצבר הזה. "אפשר להקפיץ אותו בזהירות עם הסוללות הרגילות, אבל קחו בחשבון שיש סבירות גבוהה שתצטרכו להגיע למוסך לאחר מכן".
ומה לגבי רכב היברידי? "תלוי", אומר סומך. לרכבים היברידיים, לדבריו, יש מצבר שמשמש את המתח הגבוה של הרכב לצורך הפעלת המנוע החשמלי, ובנוסף לכך, יש לו מצבר אלקטרוליט סטנדרטי כמו בכל רכב אחר, ומכאן שמו "היברידי" – שילוב בין מנוע בנזין במתח גבוה למתח נמוך רגיל. "ברכב היברידי אפשר להניע באופן עקרוני עם סוללה….אבל אם המצבר הקטן יותר נפרק לגמרי, הוא ננעל לעיתים מבחינה אלקטרונית ואז תצטרכו לגשת למוסך".
איפה כדאי לאחסן את הסוללה?
אחרי שכבר רכשתם סוללה להתנעת הרכב, סומך מפציר שלא לאחסן אותה בתא הכפפות של הרכב, כיוון שאיזור זה מתחמם בצורה דרסטית בקיץ, מה שעשוי לגרום להתפוצצות הסוללה. במקום זאת, סומך ממליץ להניח אותה מתחת לכיסא הנהג או הנוסע. ולחובבי האחסון בתא המטען, סומך מזכיר שאם המצבר שלכם יפרק לחלוטין, לא תוכלו בהכרח לפתוח את תא המטען שלכם מבלי להזדחל ברכב, אבל ניתן לאחסן אותה גם בתא המטען. כותב שורות אלה מצא את עצמו צולל מכיסא הנהג למושב האחורי רק כדי להשיג את הסוללה המיוחלת ולהניע את הרכב שעמד שומם בכחול לבן במשך חודש וחצי. חוויה לא כיפית במיוחד.
סוללת ליתיום-יון איכותית, כך לדברי סומך, יכולה להישאר טעונה במשך חצי שנה ללא פעילות, ואז מומלץ לטעון אותה כמה שעות. כך שאם רכשתם סוללה והשארתם אותה לזמן רב, כדאי לבדוק אחת לכמה זמן שהיא טעונה במלואה לפני שתופתעו בזמן חירום.
אם אתם עומדים להניע את הרכב שלכם עם סוללה ניידת, יש לסומך בכל זאת אזהרה אחת חשובה. "צריך להיזהר בעת ההדלקה. האלקטרוליט שיש בתאי המצבר מייצר גז מימן. זהו גז שמגביר בערה. מספיק שהמכשיר שהבנאדם מניע איתו את האותו ייצר ניצוץ, והמצבר עשוי להתפוצץ". על כן, מומלץ לחבר את הסוללה למצבר, ולוודא שאף אחד לא עומד בקדמת הרכב. לכל מקרה שלא יקרה.
ויש עוד מוצר שונה-דומה שיכול להיות שרכשתם למצבר שלכם
מוצר נוסף שהפך ללהיט בשבועות האחרונים בקרב חובבי הקניות באתרים הסיניים הוא מטען למצבר. במקום להקפיץ את המצבר, אתם יכולים לחבר אליו מכשיר עם כבלים אשר מטעין את המצבר בפועל תוך מספר שעות ארוכות. למרבה ההפתעה, סומך ממליץ מאוד גם על המכשיר הזה, ואפילו טוען שהוא רכש אחד בכמה עשרות שקלים. עם זאת, הפתרון הזה לא מתאים לכולם, אלא לבעלי חניות פרטיות שיכולים לחבר את המכשיר ישירות אל החשמל בבית. בחלק מהאתרים ובקבוצות שונות בפייסבוק, מציעים לכם אפילו להוציא את המצבר מתוך הרכב ולהטעין אותו בבית אם אין לכם חניה פרטית. האופציה הזו, לדברי סומך, עשויה לגרום לנזק למחשב הרכב, ולעיתים גם לקודן הרכב שינעל לאור העובדה שהוא חושד שמנסים לגנוב או לפרמט את מערכות הרכב. במקרה שכזה, אתם עלולים לגרום לנזק ולהיגרר למוסך, וחבל.
אחת ולתמיד: כך תוודאו שהמצבר שלכם לא יתרוקן בסגר הבא
ומה לגבי הסגר או החופשה הבאה שלכם בה תשאירו את האוטו יתום לתקופה ארוכה? רבים חושבים שאם הם יניעו את הרכב שלהם אחת לכמה ימים, ואפילו ישארו איתו במקום לכמה דקות, הם יטעינו בפועל את המצבר וימנעו מפריקה שלו. סומך רוצה לנפץ גם את המיתוס הזה, וטוען כי בזמן עמידה, לא מתבצעת טעינה של המצבר, אלא ההפך: "האלטרנטור מטעין אך ורק בנסיעה", בעוד במצב "עומד" הרכב מסתמך בעיקר על המצבר, מה שעשוי לרוקן אותו במהירות רבה יותר. "המצבר הוא קופסה שמתמלאת באנרגיה חשמלית, וחוק שימור האנרגיה אומר שמה שנכנס, יוצא. אתה צריך משהו שימלא את האנרגיה". על כן סומך ממליץ פעם בשבוע להניע את הרכב ולצאת איתו לנסיעה של 20 דקות לפחות.
הגב
25 תגובות על "המצבר מת בקורונה: האם שווה לכם לקנות סוללות בוסטר להתנעה?"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
למה אין המלצות ספציפיות של מספר מוצרים ?
לרכבי בנזין רגילים, בנזין סטרט סטופ, דיזל ?
אשמח להמלצות על דגמים מסויימים
אני מכיר שיש לשיאומי וביסוס סוללות עם יכולת הנעה אבל לא מכיר מישהו שיש לו אותם
כי אם היו המלצות אנשים היו קוטלים את האתר על פרסונות סמויות ורווח משיווק שותפים ואומרים שהאתר מתמסחר.
כדי שאנשים לא ייבכו שדוחפים להם פרסומות, תחפשו לבד ותעשו השוואה.. עצלנות :)
יש לך בקשות רבות. אחלה כתבה
בדיוק בשביל מקרים כאלו קיים ארגון ידידים.
אתם מוזמנים לפנות לארגון ידידים ואחד המתנדבים ישמח לסייע לכם.
כשאני ממתין למישהו והרכב עומד באיזה מקום ואני מדליק מזגן או אורות אז אני לא מתניע את הרכב כדי שהמצבר לא יגמר מהר יותר. ותמיד אמרו לי כן להדליק את הרכב כי בזמן הנעה המצבר לא יגמר. ותמיד זה לא נראה לי הגיוני כי הרכב לא נוסע אז מה ימלא את המצבר? הרי עדיף להשאיר את הרכב בלתי מונע. עכשיו הבנתי שאני צדקתי.
כשהרכב לא מונע אז המצבר הופך לסוללה שמתרוקנת כשהרכב מונע האלטרנטור דואג להטעין את המצבר וככה המצבר לא מתייבש
וטוען כי בזמן עמידה, לא מתבצעת טעינה של המצבר, אלא ההפך: “האלטרנטור מטעין אך ורק בנסיעה”, בעוד במצב “עומד” הרכב מסתמך בעיקר על המצבר, מה שעשוי לרוקן אותו במהירות רבה יותר.
בקיצור: לא צודק ולא צדקת.
יגנוב המנוע מסתובב גם בניוטרל
המצבר נטען מהמנוע לא מהגלגלים
בכל מקרה במנוע בנזין גם אם ייגמר המצבר והאוטו מונע – הוא לא ייגבה וייטען שוב בהמשך הנסיעה.
ברכב דיזל אם אין טעינה והמבצר נגמר – המנוע ייכבה (גם תוך כדי נסיעה יכול לקרות אם הולך האלטרנטור
תודה, משה סומך, למרות שאני מתמצא באלקטרוניקה, נהנתי לקרוא, בהחלט עברת על המון בעיות, אם אנשים יקראו ולא יזלזלו או יחפפו, לא ייצטרכו להגיע למוסך. כתבה ששוה הרבה $.
בשביל 300 שקל אני כבר קונה מצבר חדש לא מבין למה אני צריך תדבר הזה
מצבר חדש?
מצבר זה סוללה, והיא נטענת, אז למה לקנות חדש אם היא נגמרת? עם המוצר הזה אתה יכול לחסוך לקנות כמה וכמה מצברים לפי ההיגיון שלך.
עוד אפשרות זה לקנות מטען סולרי שמחברים למצת, ששומר על המצבר טעון למשך זמן.
זה פתרון מסוכן, בהצלחה עם שריפת המעגלים
"כל אחד יודע לקרוא נתונים כמו מיליאמפר-לשעה" –
לא כל אחד… כי אין דבר כזה "מיליאמפר-לשעה". יש לעומת זאת מיליאמפר-שעה או אמפר-שעה שהן יחידות מטען חשמלי, כלומר כמה מטען אגור בסוללה. יותר מטען = יותר זמן שהסוללה יכולה להזרים עוצמת זרם מסויימת, או יותר זרם שהסוללה יכולה להזרים ביחידת זמן מסויימת.
דוגמית קטנה אך מייצגת לכתבה רצופה אי דיוקים למרבה הצער.
אז איזה בוסטר כן יכול לעזור לי להתניע למשל מאזדה 3 20218 (יש לדגם הנ"ל מצבר עם פריקה עמוקה)?
הינה שני הסנט שלי, למי ששאל על דגמים ספציפיים:
לפני כשנה קניתי את
LED APEX SOUTHKING APX-170
כשהלכה הסוללה (רכב בנזין מנוע 1800) הייתי במתח… אבל המצבר הניע כמו ענק – באנג!
הבוסטר עלה 250 ש"ח במבצע בלאק-פריידיי, ב-באג.
כותב הכתבה – יש פה שטויות שלא אימתת. ייתכן כי יש אלטרנטורים שיחליטו להפסיק טעינה בסרק, וגם אז להכרתי רק בהגעה לטעינה מלאה.
אין קשר בין חוק שימור האנרגיה לבין טעינת מצבר בסרק – מה זה השטות הגמורה הזו ? אני פיסיקאי בהשכלתי.
מה שמספק אנרגיה למצבר זה לא העובדה שהרכב נוסע (מאיפה הוא הביא את זה ? ועוד הטעה את נדב שהגיב כאן) – אלא האלטרנטור.
אז בבקשה, תעשו עבודת עיתונות ראויה ותבדקו לפני שמקשקשים לכם……
* כן, מכיר START STOP ואז ברור שכשהמנוע מודמם אין טעינה. וגם שם יש בקרת מתח……
כמה הבהרות:
1. המוסכניק הנכבד לא דייק בתיאור הבדלים בין מנוע בנזין למנוע דיזל, אבל בכללי נכון שמתנע של דיזל צורך יותר חשמל (אין קשר ל"התנגדות חשמלית יותר גבוהה").
2. מתחת למושב הנהג ברכב חונה בשמש יהיה חם בצהריים בדיוק כמו בתא הכפפות. אולי בתא המטען הטמפרטורה נמוכה יותר.
3. באופן כללי האוייב של סוללות ליתיום זה טמפרטורת איחסון גבוהה (40 מעלות זה גבוה!) שאמנם לא תגרום לפיצוץ אך מקטינה את הקיבול של הסוללה בצרה דרמאטית. לכן מומלץ לא לאחסן את הסוללה בכלל ברכב שחונה בשמש
פעם בשבוע יש להניע את המנוע ב 2500 סלד למשך 15 דקות ובמשך הרצת המנוע יש להפעיל גם את המזגן כדי שיעשה שימון למדחס המזגן