מה כורה? כך תכרו לכם BitCoin
המטבע האינטרנטי ביטקוין הולך וצובר תאוצה. כל אחד יכול להשיג ביטקוין בלי לעשות הרבה, אך האם זה כדאי?

מטבע וכרטיס אשראי ביטקוין.
צילום: Zach Copley
בחודשים האחרונים נראה שהעולם סובב סביב מה שכבר כונה כהמצאה הגדולה בכל הזמנים – המטבע הווירטואלי ביטקוין (Bitcoin). שוויו של הכסף האינטרנטי הזה, שהתחיל מכמה סנטים אמריקאים, עומד כיום על למעלה מ-100 דולר, ולאחרונה אף זינק אל מעל ל-200 דולר לפני שהתרסק חזרה. אלפי עסקים ברחבי העולם שוקלים מעבר ממטבעות מדינתיים לביטקוין, וצרכנים רבים ממהרים לחפש דרכים לאגור לעצמם עתודות של המטבע החדש, למרות שאף אחד לא בטוח עד כמה השימוש בו הגיוני או אפשרי.
ראשית, עבור מי שחי בשנתיים האחרונות במבצר מבודד מהאנושות – נניח, משרד האוצר – נזכיר שביטקוין הוא מטבע וירטואלי, שהומצא ב-2008 ע"י אדם או קבוצה שפרסמו את מסמך תיאורו הראשוני תחת השם סאטושי נקאמוטו (Satoshi Nakamoto). במסמך תוארה מערכת שתאפשר יצירת כלכלה וירטואלית מבוזרת, שאינה תלויה במדינה כלשהיא, אלא אך ורק במשתמשים בו. כל עוד הוא מבוקש – יש לו ערך. כל כך פשוט שאפילו יאיר לפיד לא יכול לטעון שהוא לא מבין את זה.
עכשיו, לאחר שווידאנו שלא נשאר בקהל אף אחד שלא חושק למלא את אוצרותיו ביטקוין, אפשר לגשת למלאכה ולהסביר כיצד ניתן להשיג את המטבע הווירטואלי.
כל מטבע צריך ארנק
ביטקוין הוא אמנם מטבע וירטואלי, שלמרות יוזמות שונות אינו זמין לעת עתה בתצורת מטבעות מתכת או שטרות (לפחות לא באופן ממוסד), אך כדי להתחיל לעבוד איתו דרוש ארנק וירטואלי. זהו קובץ המשייך לכם קודי זיהוי אנונימיים לצורך פעולות ושומר את הסטוריית הפעולות שלכם – כמה ביטקוין הכנסתם, כמה הוצאתם וכמה נמצאים בחזקתכם כרגע. הבעיה היא שהארנק מסתנכרן עם כלל רשת הביטקוין העולמית – או, במלים אחרות: הוא כולל גם רישומים של פעולות של משתמשים אחרים, בדומה לתוכנות P2P המנגישות קבצים להמונים ע"י פיצולם ואחסון גיבויים של חלקים שונים אצל משתמשים שונים. לכן, גודלו של קובץ ארנק עלול להגיע למאות מגה-בייטים ואף גיגה-בייטים שלמים, והתוכנה המטפלת בו צורכת רוחב פס וזיכרון רב ללא הפסקה.
במקרה שלי, ניסיתי תחילה את גישת הארנק המקומי, והורדתי את תוכנת הלקוח המקורית של ביטקוין. שעה אח"כ, כשהמחשב בקושי עובד בשל צריכת המשאבים האינטנסיבית, ויתרתי על האבטחה המשופרת המוצעת ע"י אחסון עצמאי של הארנק ועברתי לשיטה האחרת: אירוח ארנק בשירות ענן. שירותים אלה מאפשרים לפתוח חשבון שבו יאוחסנו המטבעות הווירטואליים של המשתמש, וממנו ואליו תתבצענה העברות ביטקוין. השירות ניתן בד"כ תמורת עמלה סמלית מכל פעולת העברה. השירותים הגדולים בתחום זה הם BlockChain, CoinBase ו-BIPS. לחילופין, ניתן להוריד תוכנות חלופיות ללקוח המקורי המתבססות על שרתים מרוחקים. קיימות אפילו אפליקציות מובייל לארנקי ביטקוין.
כך הולכים הכורים
אחרי שהשגתם לעצמכם ארנק, נשאר רק למלא אותו. וכמו בחיים האמיתיים, זו אינה פעולה קלה כלל ועיקר.
הדרך העיקרית להרוויח ביטקוין היא, למעשה, "ליצור" אותו. מאחר והדרך בה כלכלה עובדת מחייבת שלכל מטבע יהיה גב המעניק לו ערך, אי אפשר ליצור כסף מאוויר – אפילו לא באינטרנט. לכן, ביטקוין מבוסס על אלגוריתם מסובך לאישור העברות ביטקוין, המכריח המוני מחשבים לעבוד במרץ על מנת להוות את רשת הלגיטימציה לפעולות המתבצעות עם ביטקוין. כל מחשב המצליח לאשר סדרת העברות מקבל בתמורה את הזכות לאסוף עמלה בדמות 25 מטבעות וירטואליים על כך שבזכותו המטבע אינו ניתן לזיוף. במלים אחרות: אם אתם כורים ביטקוין, אתם חלק מהבנק העולמי שלו, ותמורת תרומתכם בהפיכת ביטקוין למטבע בעל ערך, אתם מקבלים תגמול על פעולות.
אולם, כאמור, הפעולות המתגמלות הללו לא קלות. למעשה, רמת הקושי של האלגוריתם הולכת ועולה עם כמות הביטקוין וההעברות, כך שפיצוח "בלוק" (אישור סדרת העברות) הולכת והופכת קשה יותר ודורשת משאבים רבים. מחשב יחיד עלול להזדקק לשלוש שנים תמימות כדי לפצח בלוק יחיד. לכן, השיטה המקובלת ביותר לכריית ביטקוין היא בקבוצות (pool mining). הדבר נעשה באמצעות התחברות לאתרים המארגנים קבוצות כאלו, כגון BitcoinCZ או BTCGuild, והזנת פרטי ההרשמה לתוכנת הכרייה המותקנת אצל המשתמש. לאחר תחילת הכרייה יחלק שרת הקבוצה אלגוריתמים חלקיים וקלים יותר בין המחשבים המשתתפים, ועל כל פתרון לאחד מאלגוריתמי המשנה הללו יקבל המשתמש "מניות" בסיבוב הכרייה. כאשר יספקו פתרונות המשנה פתרון כולל לאלגוריתם-העל, והקבוצה תקבל 25 מטבעות, הם יחולקו בין המשתתפים עפ"י כמות המניות שצברו בסיבוב הכרייה.
כיום קיימות ברחבי הרשת לפחות כמה עשרות תוכנות לכריית ביטקוין, שרובן מאפשרות למשתמשים להתחבר לקבוצות כרייה. ממשקים ידידותיים אינם בנמצא, שכן רוב המפתחים מייעדים את התוכנות למשתמשים בעלי הבנה בתחום המחשבים. חלקם אף חסרות ממשק גרפי לחלוטין ופועלות כתוכנות שורת פקודה (command line). בין התוכנות היותר ידידותיות ניתן למנות את 50Miner (המשמש גם כקבוצת כרייה), GUIMiner ועוד רבים וטובים. רובם מבוססים על שימוש בכרטיס הגרפי של המחשב, שהתגלה ככלי יעיל הרבה יותר מהמעבד המרכזי בפיצוח האלגוריתמים.
הורדתי תוכנה, חיברתי אותה לקבוצת הכרייה, וידאתי שההגדרות נכונות כמומלץ (לא לתת לה לכרות על כל הליבות של המעבד בנוסף לכרטיס הגרפי) ולחצתי על כפתור ההפעלה. בליבי כבר פינטזתי על מה שאקנה לי עם המטבעות הווירטואליים שארוויח – עד שלפתע החלה היד שעל המקלדת להינמס. מסתבר שלכרות ביטקוין בעזרת מחשבים ניידים בשעת השימוש בהם הוא מעשה לא מאוד חכם, אם אתם אוהבים את העור שלכם בטמפרטורת החדר. אחרי מספר ניסיונות לכרות בכל זאת בלי לחמם את המחשב לטמפרטורות שמסבירות מה גורם להתחממות הגלובלית – ויתרתי וסגרתי את תוכנת הכרייה במפח נפש, כשבארנק אין אפילו שבריר ביטקוין לרפואה.
קהילת הביטקוין עצמה מפקפקת בו
כאן המקום לציין שכרייה היא אמנם "הדרך הקלה" להשיג ביטקוין, במובן זה שהיא אינה דורשת מהמשתמש לעשות בעצמו כמעט דבר, אך היא אינה נחשבת לדרך יעילה. פורטל קהילת הביטקוין WeUseCoins אף מגדיר אותה כתחרותית מדי וממליץ למשתמשים לא להשתמש בה אלא אם כן הם עושים זאת "לשם הכיף". במקום זאת, ממליץ הפורטל לרכוש ביטקוין באחת ממגוון הדרכים הקיימות, הכוללות בורסות ייעודיות או חלפנים פרטיים. בישראל, למשל, נמצאים חמישה כאלה לפי נתוני LocalBitcoins, המבקשים נכון לזמן כתיבת שורות אלה בין 470 ל-520 שקל עבור ביטקוין בודד.
לפי חישובים שונים שנעשו לאורך שלוש שנות פעילותה של כלכלת הביטקוין, האנרגיה המתבזבזת ע"י כרייה גדולה משמעותית משווי המטבעות הנכרים, וגורמת לזיהום סביבתי, הפסדים כספיים עבור הכורים וכמובן לעליות ומורדות חדות בפופולאריות, כל אימת שקבוצה חדשה של משתמשי ביטקוין מתייאשת ממנו.
גם מחוץ לקהילת הכורים, מעמדו של הביטקוין רעוע למדי. הוא אמנם נהנה כרגע מפופולאריות וציפיות גבוהות, אך ככל שעולה רמת השימוש בו כך מתגברת התנודתיות שלו – מה שמביא לעליות ומורדות של עשרות ואף מאות אחוזים בשער ההמרה שלו בתוך שעות. לאחרונה אף עלו השערות כי מתקפות DDoS (מניעת שירות מבוזרת) על בורסות ביטקוין, בראשן MtGox שהותקפה בימים האחרונים, בוצעו ע"י האקרים שכל מטרתם היתה להשפיע על שער המטבע הווירטואלי.
לכן, נכון לרגע זה ביטקוין נשאר בדיוק מה שהוא – פרויקט ניסיוני לייצור כלכלה על-מדינתית על בסיס האנונימיות של הרשת. נראה שצפויים לכלכלה החדשה מבחנים רבים בטרם תוכל להתחרות בדולר, באירו ובשאר המטבעות הקיימים.
הגב
15 תגובות על "מה כורה? כך תכרו לכם BitCoin"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
לייקים לפייסבוק בזול :
http://likeshop.co.il
זה לא ממש מדויק – מצבו ה"רעוע" של ביטקוין.
למעשה הוא צבר וצובר תאוצה כל הזמן. הוא גם במגמת התייצבות כפי שאפשר לראות דווקא מההתרסקות האחרונה. ההתרסקות הגדולה שלפניה הביאה למפולת של 90 אחוזים בשווי המטבע, בעוד ההתרסקות שקרתה באפריל פשוט חתכה מחיר מ-260 דולר ל-55 דולר, ואז המטבע עלה אט אט למעלה עד שהתייצב על ערך שעומד כיום בין 120-160 דולר.
המטבע עודנו צעיר מאוד, ואי יציבות אופיינית לנפח מסחר נמוך יחסית.
אך הוא מעורר עניין עצום, ובעיות הילדות שלו ייפתרו ככל שהוא יקבל משקל גבוה יותר.
זו דעתי.
זה לא ממש מדויק – מצבו ה"רעוע" של ביטקוין.
למעשה הוא צבר וצובר תאוצה כל הזמן. הוא גם במגמת התייצבות כפי שאפשר לראות דווקא מההתרסקות האחרונה. ההתרסקות הגדולה שלפניה הביאה למפולת של 90 אחוזים בשווי המטבע, בעוד ההתרסקות שקרתה באפריל פשוט חתכה מחיר מ-260 דולר ל-55 דולר, ואז המטבע עלה אט אט למעלה עד שהתייצב על ערך שעומד כיום בין 120-160 דולר.
המטבע עודנו צעיר מאוד, ואי יציבות אופיינית לנפח מסחר נמוך יחסית.
אך הוא מעורר עניין עצום, ובעיות הילדות שלו ייפתרו ככל שהוא יקבל משקל גבוה יותר.
זו דעתי.
הקטע של החישובים הוא לא ממש נכון או מדויק. למה הדבר דומה? לכך שאתחיל לבצע אנימציית תלת מימד ואת הרינדור אעשה על ה-CPU (במקום על GPU). לא רק שזה יהיה איטי, זה יאכל חשמל בטירוף (בהשוואה לרינדור על GPU).
אם מישהו רוצה ברצינות לכרות מטבעות, הוא יצטרך להשקיע בחומרה יעודית שעולה כמה אלפי דולרים ויכולה לבצע מה ש-PC "עילי" יעשה ב-3 שנים, בכמה שניות. חפש דברים כמו Bitforce שעושה דברים כאלו. היתרון הענק של פתרון כזה הוא חסכון מהותי מאוד בחשמל והמהירות כריה שלו.
bitminter.com
הדרך הכי קלה בלי להבין כלום
התוכנה הינה אפליקצית JAVA שרצה דרך האתר שלהם ממש פשוט והקבוצה הינה קבוצה גדולה
להוריד תוכנות שאין לנו מושג מה הן באמת עושות במחשב?! נשמע מצויין!
אם אתם צריכים ביטקוין חינם
ראיתי אתר שאפשר לקבל חינם:
http://www.bitcoincharts.co.il/freebitcoin/
ככל שיש יותר אנשים שסוחרים בו התנודתיות תגדל?
להפך ככל שהVOLUME גדול יותר תנודתיות יורדת והמחיר מתייצב , בכל דבר.
סטטיטיקה בסיסית
אני משיג ביטקוינים פה https://goo.gl/EuR2Wq
לקבלת האחרון Asiraal אתה תורם לחשבון זה. 34WgUcBbHjvFWtFYkzG1BG6CqsYYDXQQA7
הבלןף של המאה 21
הפרמידה הגדולה ביותר בהיסטוריה
מקווה שתראה את התגובה שלי חחחחחחחחחחחחח
2017 דרך אגב
לפני חודש וחצי (תחילת 2018) הוא היה 20,000.
חמאר מי שקנה ומכר.
חחחחחחח מצבו של הביטקוין עומד על 38 אלף לישט ממש מצב רעוע הלוואי אני הייתי במצב כזה רעוע