פיתוח ישראלי יחליף את אחת הבדיקות החודרניות והמפחידות ביותר בבדיקה ביתית פשוטה
סטארטאפ ישראלי רוצה להשתמש בחיידקי המעי כדי לייצר דרך קלה וביתית לזיהוי מוקדם של אחד מסוגי הסרטן האלימים ביותר – סרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס נחשב לאחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר, ועל פי ארגון הבריאות העולמי, הוא היה אחראי ב-2020 לחמישית מכלל מקרי המוות מסרטן בעולם. אחת הדרכים לזיהוי מוקדם של המחלה היא קולונוסקופיה, בדיקה שאמנם יכולה להציל חיים – אבל חודרנית ומאוד מאוד לא נעימה – מה שגורם ללא מעט אנשים לוותר עליה. סטארטאפ ישראלי חדש מציע עכשיו פיתוח חדש, שיוכל לייתר את הבדיקה הזו, ולהציל חיים פשוטו כמשמעו.
להחליף את הקולונסקופיה בבדיקה ביתית פשוטה
הסטארטאפ הישראלי Biotax מפתח בדיקה שתוכל לחסוך את הכאבים וההגעה של אנשים למרפאה כדי לדעת האם הם אכן חולים בסרטן המעי הגס. הפתרון כולל שימוש בבדיקת צואה ביתית פשוטה ואלגוריתמיקה מתקדמת.
הפיתוח מתבסס על מחקר של פרופסור נעמה גבע זטורסקי מהטכניון, שהיא גם המדענית הראשית של החברה ואחת המייסדות, ומנתח את הבדיקות על ידי זיהוי "חתימות של חיידקים" המהוות אינדיקציה להתפתחות של נגעים (פוליפים) טרום סרטניים בנבדקים.
כדי לייצר זאת, בביוטאקס פיתחו תחילה יכולת ריצוף עמוק של DNA חיידקי בשיטות שמאפשרות להגדיל את יכולות הזיהוי של מרכיבים גנומים במינים ובתתי-מינים של חיידקים; על זה הוסיפו בחברה מערכת למידת מכונה שמבוססת על התניה לוגית של רשתות עמוקות – כך שמושגת "הבנה" של הביולוגיה והפונקציונליות של המיקרוביום, כלומר כלל אוכלוסיות המיקרואורגניזמים שנמצאים בגוף האדם. האינטראקציה בין קבוצות חיידקים שונות ומערכת החיסון מנותחות בענן – במקרה הזה AWS – ומאפשרות ביצוע של אנליזות הכוללות כמויות עצומות של מידע גנומי בצורה מהירה.
התוכנית: להתרחב גם לסוגי סרטן אחרים
"אם הכל ילך כשורה, בעוד מספר שנים לביוטאקס תהיה בדיקת סקר ביתית שמבוצעת באוכלוסיית סיכון לסרטן מעי גס וכן בבוגרים מעל לגיל 50. הבדיקה תאפשר לזהות סרטן מעי לפני שיתפרץ ותקטין משמעותית את מספר האנשים המאובחנים עם סרטן המעי הגס", אומר בשיחה עם גיקטיים מנכ"ל החברה ואחד המייסדים – שי הלל. לדבריו, למרות שהמיקוד בשלב הראשון הוא סרטן המעי הגס, התשתית הטכנולוגית והביולוגית שביוטאקס מפתחת כעת תוכל בעתיד להרחיב את הדיאגנוסטיקה לגילוי מוקדם של סוגי סרטן נוספים – וגם להתאים מודלי טיפול לנבדקים.
כיום השלימה ביוטאקס כבר את הפיתוח של הפלטפורמה החישובית והדיאגנוסטית שלה, שנבנתה בעזרת שימוש במידע משלושה מקורות שונים: ניסויים קליניים שביצעה; חוקרים ומרכזים רפואיים שנתנו לחברה גישה למידע שלהם; ומידע פתוח הזמין לציבור. כיום נמצאת החברה נמצאת בשלב של ניסוי קליני עם שני בתי חולים בישראל.
מה לדעתכם היתרון המרכזי מול המצב הקיים?
"לביוטאקס יש שני יתרונות משמעותיים בשוק: הראשון הינו היכולת לזהות את הפוליפים (שהינם הנגעים שהופכים לסרטניים) בשלבים הטרום-סרטניים שלהם, מה שמאפשר התערבות והסרה של הפוליפים לפני שהם הופכים לסרטניים. השני הוא שדרך ניתוח המידע והאנליזה הייחודית שלנו מאפשרת לנו גם לעשות ניתוח לאורך זמן, ולבחון השתנות של הפרמטרים והסמנים הביולוגיים – ובעתיד יהיה ניתן להשתמש בזה גם למציאה של ביומרקרים למחלות נוספות".
הלל אומר לנו כי לחלק מהמתחרים של החברה יש כבר היום אישור FDA לשיווק המוצר שלהם בארצות הברית, וכי ביוטאקס נמצאת כעת בשלבים הראשונים של התהליך הרגולטורי בארה"ב – שהיא גם שוק היעד המרכזי של החברה. Biotax הוקמה ע"י שי הלל, פרופסור נעמה גבע זטורסקי ודין לייט (CTO). החברה מעסיקה כ-10 עובדים ויועצים. עד היום גייסה החברה 2.4 מיליון דולר מקרן Zora.VC, חברת הביוטק Illumina (שביוטאקס לקחה גם חלק באקסלרטור שלה), משותפיה העסקיים של אילומינה וממשקיעים פרטיים.
הגב
25 תגובות על "פיתוח ישראלי יחליף את אחת הבדיקות החודרניות והמפחידות ביותר בבדיקה ביתית פשוטה"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
בדיקת קולונקופיה היא לא כזו נוראה כמו שמתארים כאן. נכון, שלב ההכנה קצת לא נעים (שותים משלשלים יומיים לפני הבדיקה), אבל הבדיקה עצמה מתבצעת תחת טישטוש ולא מגישים כלום. (עשיתי כבר 2 כאלה). עדיף לשלשל יום יומיים ולצאת נקי בבדיקה, מלגלות סרטן אלים מאוחר מדי ולמות בייסורים.
העיקר שנהנת🤣 סתם. סליחה… לא יכולתי להתאפק.. תעשו לי דיסלייק.
לא הבנתי, למה זה עדיף על בדיקת דם סמוי?
לבדיקת קולונוסקןפיה הסיכון שבטישטוש
וגם הסיכון של ניקוב דופן המעי
מדובר בסיכונים נמוכים אבל קיימים
כל הכבוד לחברה שמפתחת את הבדיקה החדשה
נכון צודק
חבל מאוד שאתם מטעים ומפחידים אנשים סתם ובכך גורמים למוות! בדיקת הקלונוסקופיה אינה כואבת בכלל מהסיבה הפשוטה שאתה מורדם/מטושטש לגמרי במהלכה.
הפטנט החדש הוא מצוין אבל עדיין לא הופך את הקולונסקופיה למיותרת. מה קורה אם יש במעי פוליפים שפירים שיש לכרות אותם בטרם יתפתחו לסרטניים? בקולונסקופיה רגילה מטפלים בהם תוך כדי בדיקה וכורתים אותם, או צורבים אותם בטבעת חשמלית. הפעולות האלה לא נעשות בבדיקה ביתית, יעילה ככל שתהיה.
הבדיקה החדשה אינה פולשנית ואמורה לחסוך קולונוסקופיה למי שאין לו פוליפים. מי שהבדיקה תאתר אצלו פוליפים, יצטרך לעבור הליך להסרתם ) קולונוסקופיה).
בדיקת קולונוסקופיה איה מורגשת בכלל. נעשית בהרדמה.
ומה לגבי ההכנה לבדיקה? הייתי שמח לוותר על התענוג
בדיקת קולונוסקופיה איה מורגשת בכלל. נעשית בהרדמה.
בדיקת קולונוסקופיה איה מורגשת בכלל. נעשית בהרדמה.
בדיקת קולונוסקופיה אינה מורגשת בכלל. נעשית בהרדמה.
שכחתם לציין שבבדיקת קולונוסקופיה יש יתרון משמעותי שתוך כדי הטיפול מוצאים
פוליפים מסוגים שונים בניהם גם סרטניים
כל הכבוד על הפיתוח, אבל אפשר לדווח עליו גם בלי להפחיד אנשים ולגרום אולי לעוד כמה לוותר על הבדיקה.
קולונוסקופיה היא בדיקה סופר חשובה, וממש לא טראומתית. יומיים שלושה לפני הבדיקה מתחילה הכנה, שמנקה את המערכת. כמו קלקול קיבה, רק בלי ההרגשה הרעה. הבדיקה עצמה חסרת כאבים ואי נוחות לחלוטין. מקבלים חומר הרדמה, ופעם הבאה שמבינים מה קורה, אתם כבר אחרי הבדיקה. בדיקה עם מוניטין רע ללא הצדקה.
טראנוס מישהו? אליזבת הולמס בדירקטוריון?
בינתיים כדאי לעשות בדיקת קולונוסקופיה,זה מציל חיים.נכון שההכנה לפני הבדיקה לא נעימה אך לא מרגישים דבר.
אך אם הבדיקה המדוברת תחסוך לעבור את הקולנסקופיה אני אשמח.אם יש פוליפים אזי מסירים אם אין אזי חסכתי את הבדיקה הפולנשנית
אחלה, אני בעד רעיונות חדשים, אבל
1. קולונסקופיה, בדיקה לא נוראית ואפילו זאת דיאטה לא רעה..
2. באמצעות הבדיקה ניתן לטפל בפוליפים ולקחת גם לביופסיה
תחליפים שקיימים היום:
קפסולה שבולעים, לא פולשני ולא שום דבר, בלי היכולת כמובן לקחת ביופסיה
הבעיה היא שהקפסולה וידאו יקרה, ולכן היא מותנית בקולונסקופיה
מה היתרון של המוצר בכתבה?
כדי שסרטן מעי הגס לא יקרה יש להורות בחוק לתעשיית המזון להוריד ח6מצות למיניהם מלחים סוכרים כל המוצרים חייבים לעבור לסימן ירוק.לא יצטברו רעלים בגוף לא יהי סרטן מעי הגע.גן מנעיתי ימנע טיפולים .כרגע בדיקת קולנסקופיה מזהה פוליפים וניתן לכרות אותן
אם אתם. צריכים אנשים לבדיקה
אשמח להשתתף
אשמח לבצע בדיקה כזאת מכיוון שאינני יכולה לעשות קולונוסקופיה.
יש לחייב בהמלצה להבדק כבר בגיל 35+
המזון שאנו אוכלים בעשור אחרון בחוץ או קנוי לבית מלא חומרים שמזרזים פוליפים בקנה הנשימה עד הוושט למעי הגס
חברים על צ’ק קאפ שמעתם? מה נסגר? יש חברה ישראלית שמפתחת גלולה שמצלמת את כל המעי