צפו: חוקרים באוניברסיטת בן גוריון יצרו רובוט שנשלט ע"י דג זהב
חוקרים ישראלים הוכיחו שגם דגי הזהב, כן אלו שאתם שוטפים באסלה אחרי שהילד שכח להאכיל אותם במשך כמה ימים והם מתו, יכולים לשלוט ברובוט
קראתם (או ראיתם) את "אני, רובוט"? חשבתם על החוקים של אסימוב לרובוטים? זרקו את כל ההנחות האלו הצידה, כי חוקרים ישראלים הציגו במאמר חדש רובוט שטרם נראה כמותו – אבל לפחות הוא כנראה הרבה פחות מסוכן ממה שפחדתם.
לרובוט הזה אני צריך: ראספברי פיי, LiDAR ודג זהב
חוקרים באוניבריסטת בן גוריון שבנגב פרסמו מאמר חדש ובו הם מציגים רובוט, עליו מורכב אקווריום שקוף על גלגלים ובו דג זהב, שהוא גם במקרה ה"נהג" של הרובוט הזה. הדוקטורנטית שחר גבעון, תלמיד התואר שני מתן סמינה, פרופ' אהד בן שחר ופרופ' רונן שגב שפרסמו את המאמר קוראים לזה FOV – או Fish Operated Vehicle – רובוט שאמור לבחון את אופן ההתמצאות במרחב של דגים.
במסגרת המחקר שלהם אימנו החוקרים מאוניברסיטת בן גוריון את דג הזהב לנווט גם בסביבות לא מוכרות לו, שאותן הוא יכול לראות בזכות הקירות השקופים של האקווריום, כדי להוכיח שהדג יכול "להסיע" את הרובוט לעבר מטרות ויזואליות ספציפיות ולחקור את האזורים סביבו.
I am excited to share a new study led by Shachar Givon & @MatanSamina w/ Ohad Ben Shahar: Goldfish can learn to navigate a small robotic vehicle on land. We trained goldfish to drive a wheeled platform that reacts to the fish’s movement (https://t.co/ZR59Hu9sib). pic.twitter.com/J5BkuGlZ34
— Ronen Segev (@ronen_segev) January 3, 2022
לטובת המחקר אומנו שישה דגים שונים, ולא רק אחד שזכה לצאת לטיולים הללו. השישה "נהגו" ברובוט שכאמור בבסיסו נמצא אקווריום שקוף על גלגלים, ובחלקו העליון נמצאת מצלמה העוקבת אחרי תנועת הדג, מחשב +Raspberry Pi 3B המעבד את המידע מהמצלמה הזו בזמן אמת ו-LiDAR.
המחשב שעל ה-FOV כלל אלגוריתם שניתח את תנועת הדג ובהתאם שידר הוראות לארבעת המנועים שבתחתית האקווריום כדי להניע אותם בהתאם לתנועות אלו. ה-LiDAR שבראש הרובוט בחן בזמן אמת כי הדג לא "נוהג" בחוסר אחריות ומקרב את הרובוט לטווח של פחות מ-20 סנטימטר ממכשולים או קירות – ובמקרה שמשהו כזה עמד לקרות, המחשב יכול היה לעקוף את הנחיות הדג ולעצור את הרובוט כדי למנוע תנועה. סוג של אוטופיילוט, אבל לדג זהב.
הדגים אומנו כדי לנוע במרחב ולהגיע לנקודה מסוימת, שבסופה קיבלה פרס – פיסת אוכל הזהה לזו שבה האכילו אותם החוקרים. על פי החוקרים, ניכר שיפור משמעותי במספר הפעמים שהצליחו הדגים להשלים את המסלול שבו נבחנו לעומת הניסיונות הראשונים, ומספר הפרסים שקיבלו גדל גם הוא משמעותית.
"ההצלחה של דגי זהב מלמדת שהם אכן מסוגלים להתאים את התנהגותם גם לסביבה שונה לחלוטין ובפרט למצוא את דרכם בסביבה היבשתית הזרה", כך הסבירה הדוקטורנטית שחר גבעון שערכה את המחקר. "יכולתם לעשות זאת מרמזת על כך שיכולת ניווט היא אוניברסלית ואינה תלויה בסביבה שבה האורגניזם חי".
עוד מסקנה העולה מהמחקר היא כי דגים יכולים ללמוד לשלוט בכלי רכב. "במקרה של הדג לא רק שמדובר במיומנות השונה משמעותית מזו לה הוא קודד אבולוציונית והתפתחותית, אלא גם כזו הנוגדת את טיבעו היסודי", אמר מתן סמינה, "המסקנה הבלתי נמנעת היא שלדגים יש את היכולת ללמוד פעולות מוטוריות מורכבות מאוד".
הגב
14 תגובות על "צפו: חוקרים באוניברסיטת בן גוריון יצרו רובוט שנשלט ע"י דג זהב"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
לא חשבתי שיצא לי לראות את I Am Fish במציאות
איפה הסרטון ?
סרטון ההדגמה? בטוויטר, נמצא בכתבה
אם דיברת על I Am Fish:
https://store.steampowered.com/app/1472560/I_Am_Fish
נחמד והכל אבל לא ברורה המטרה או הכיוון אליו מכוון המחקר.
איך יודעים שהדג באמת מבין מה הוא עושה ושולט בצורה מודעת?
הרי הדג בכל מקרה יסתובב באקווריום וזה יזיז את הרובוט לכל מני כיוונים.
תקרא את הכתבה עד הסוף, "
הדגים אומנו כדי לנוע במרחב ולהגיע לנקודה מסוימת, שבסופה קיבלה פרס – פיסת אוכל הזהה לזו שבה האכילו אותם החוקרים. על פי החוקרים, ניכר שיפור משמעותי במספר הפעמים שהצליחו הדגים להשלים את המסלול שבו נבחנו לעומת הניסיונות הראשונים, ומספר הפרסים שקיבלו גדל גם הוא משמעותית
"
נמו עזב את הקבוצה.
אבל זה כ"כ 2014 שוב
למרבה המזל זה דג זהב. הוא שוכח אחרי 9 שניות שהוא בכלל נהג ברובוט
או אולי כבר שכח שהוא דג
זה נעשה לראשונה ב 1994 על ידי מיאווה דנקי – maywa denki, עם אקווריום בצורת צלב. אמן מעולה שכדאי להכיר.
https://www.maywadenki.com/products/NAKI/sei-gyo/
הרובוט הזה כבר הומצא לפני כמה שנים כבר עשו את אותו הרובוט, אפשר להגיד בכותרת "חוקרים… שיחזור רובוט… " למרות שזה לא כזה מלהיב זו האמת
מה גילו? – ששחו לכיוון המקום בו נזרק האוכל – הזכוכית עצרה אותם אבל המוח זיהה התקדמות ולכן המשיכו בשחיה כשנצמדים לזכוכית ?
בטבע דגים עושים דברים מסובכים פי 10 :
שוחים למקומות ש'למדו' שיש בהם אוכל
בוררים בין סוגי מזון מועדפים יותר ופחות
מתרחקים ממקומות שלמדו שמסוכנים
אורבים תוקפים,
חלק יוצרים לעצמם טריטוריה ושומרים עליה
חלק בונים קינים ואפילו מקשטים אותם..
כשמזהים טורפים בורחים או מסתתרים..
יפה אבל זה פרויקט rduiono מוכר מלפני 7-8 שנים
הם גם יוכלו לשלוט בזמן כמו הדג מאקדמית המטריה?