בנק ישראל: ההייטקיסטים לא אחראיים על עליית מחירי הדיור בכל הארץ
למרות הקולות שמאשימים את ההייטקיסטים בעליית מחירי הדיור, טוענים הכלכלנים של בנק ישראל – ההייטקיסטים בכלל רוכשים פחות דירות – למעט בתל אביב. אבל גם שם לא ברור שהם אחראיים על ההתייקרות
שנת 2021 הייתה שנת שיא להייטק הישראלי. אבל בעוד שהיתה תמימות דעים על כך שההייטק הוא זה שהחזיק את כלכלת ישראל עם הראש מעל המים לאורך כל המגיפה, נשמעו לא מעט קולות אחרים בעיתונות הכלכלית. אותם קולות סימנו את ההייטקיסטים כאחראיים על העמקת הפער בין העשירונים ובעליית מחירי הדיור.
הייטקיסטים רבים מחו על ההאשמות הללו, אבל עכשיו אנחנו מקבלים אישור רשמי לכך מדוח של בנק ישראל. אם כי יש כוכבית.
חוץ מבתל אביב – ירידות ברכישת דירות על ידי הייטקיסטים
היום (ג') התפרסם דוח בנק ישראל לשנת 2021, עליו חתום פרופסור אמיר ירון, נגיד הבנק. בין היתר, הדוח עוסק באינפלציה, התוצר הישראלי, מקורות המימון למשק, הגורמים להתאוששות התעסוקה ממשבר הקורונה, וסוגיות נוספות. אך בפרקים מסקרנים במיוחד עוסק הדוח במגזר ההייטק ככלל, ובהשפעתו על שוק הדיור בפרט.
בדוח נכתב כי נבדקו הטענות לכך ש"אפקט העושר" של המועסקים בהייטק הביא לגידול הביקוש שלהם לדירות, ומכך הוביל גם לעלייה במחירי הדיור. אז צר לנו לאכזב אתכם, אבל מתברר שבהסתכלות ארצית, ההפך הוא הנכון: מתוך סך רוכשי הדירות בשלוש השנים האחרונות ברמה הארצית, עולה כי שיעורים של עובדי ההייטק בסך הרוכשים לא רק שלא עלה, אלא אפילו ירד במעט. גם באיזור גוש דן יש ירידה בשיעורם של עובדי ההייטק מסך הרוכשים כך שאם ב-2019 הוא עמד על 12.6%, ב-2021 הוא עמד על 9.2%.
העיר היחידה בישראל שבה נצפתה עלייה ברכישת הדירות על ידי "אויבי המדינה" – החמושים במקבוקים, שולחן עמידה, 3 מסכים וחלב סויה – היא תל אביב. בבירת ההייטק נצפתה עלייה של 4% ל-17.3% בהשוואה ל-2020. כלכלני הבנק מעלים סברה שיתכן והירידה ברכישות בגוש דן היא תוצאה של מעבר מאותן "ערי לווין" אל תוך תל אביב. עם זאת. כידוע, תל אביב לא הייתה עיר משתלמת במיוחד בעשורים האחרונים, הרבה לפני שנת השיא של ההייטק, וגם בבנק ישראל טוענים שעליית מחירי הדירות בתל אביב החלה עוד ב-2020, לפני העלייה במספר ההייטקיסטים שרכשו דירות בעיר, כך שגם כאן האחריות לעובדי ההייטק לא ברורה אם בכלל.
הסיבות לעלייה במחירי הדיור נשארו בשלהן
בנוסף, הבנק טוען כי מחירי הדירות עלו בשיעור ניכר בכל מחוזות הארץ, ובשיעור דומה. "מהממצאים עולה כי לא סביר שהגאות בענף ההייטק הביאה לעלייה רוחבית של מחירי הדירות בכל הארץ, וכנראה השפעתה בעיקר מקומית – בעיר תל אביב". לעומת זאת, הבנק טוען שהתשואות בשוק ההון, ההפחתה במס הרכישה למשקיעים (שהסתיימה בדצמבר) ושינויים למדיניות סבסוד הדירות לזכאים ואפילו הציפייה עצמה לעליית המחירים בעקבות משבר הקורונה – כולם הובילו בין היתר לעליות במחירי הדיור. להערכת הבנק, מקור הבעיה בשוק הדיור היה ועודנו ההיצע.
אבל אם אתם מחפשים משהו להתנחם בו, תדעו שגם בנק ישראל אומר שהעליות בחלקם של עובדי מגזר ההייטק מסך השכירים, שכרם וייצוא שירותי ההייטק, היו מהגורמים ש"תרמו במיוחד לגידול תקבולי המסים ב-2021". אבל נראה לנו שבניגוד לספוקלציות ותחושות לב של גורמים בתקשורת, את זה יכולתם כבר לראות בתלוש שלכם.
לקריאת הדוח המלא של בנק ישראל לשנת 2021 לחצו כאן
הגב
11 תגובות על "בנק ישראל: ההייטקיסטים לא אחראיים על עליית מחירי הדיור בכל הארץ"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
דה מרקר: בנק ישראל קפיטליסטים חזיריים
אם כי
שלטון הרשע במדינת ישראל משחרר מעט קרקעות ודורש סכומים הזויים ליחידת קרקע
תפסיקו לבלבל את הביצים ותשחררו קרקעות בחינם וישירות לאזרחים והיתר לכל סוג בניה
זו אולי התגובה האינסטקטיבית, אבל מה עם מוסדות חינוך, בריאות , תחבורה , ביוב … התשתיות יקרסו בבניה ללא אבחנה.. צריך למצוא איזון נכון.
אינסטיקנט בתחת של אמא שלך
הגרידיות הישראלית והממשלה שלא בונה ונהנת מהמיסים הם הסיבות לעליית בנדלן.
מצחיק..
יצא לי לשמוע על כמה מקרים של מכרז שעשו באזורים מבוקשים על שטח קרקע מבוקש עם פוטנציאל ואז בא איזה מיליונר הייטק ופשוט שם סכום אסטרונומי וקנה את השטח.. בלי למצמץ.. כי יש לו וכי הוא יכול..
גם יצא לי להיות במכרזים של שכירות דירה ובא איזה הייטקיסט מבוסס שפשוט שם סכום הזוי ולקח את הדירה רק כי הוא יכול
אז לומר שההיטקיסטים לא גרמו למצב הזה.. זה לא הכי הכי מדוייק.. הם לא אשמים במצב.. אבל בהחלט תרמו לו…
אבל בשביל זה יש מחקרים ונתונים, ולא מתבססים על סיפורים אנקדוטלים ספציפיים.
האשמים העיקריים זו הממשלה שלא מבצעת מיסוי שנתי על דירה שלישית ומעלה. ברגע שיתחילו סוג כזה של מיסוי יוצאים אלפי יחידות דיור לשוק.
וכמובן הישראלים הגרידיים שקונים עוד ועוד דירות כאילו זה אייפון ולא דבר בסיסי שנועד למגורים לכולם
צריך מיסוי שטוח מדירה ראשונה, להוריד את מס רווחי הון המטורף ולהעלות את הריבית לבערך 1%. תוך חצי שנה המחירים מתייצבים.
שמחתי לעזור.