הפסידה במשפט: אפל תשלם לגוגל על כל אייפון שתמכור
נצחון חשוב לגוגל על אפל, בדרך לגבות ממנה סכום כסף על כל אייפון שהיא מוכרת. צחוק הגורל, או שאפל תהיה זאת שתצחק אחרונה?
מלחמת הפטנטים בין הענקיות אפל וגוגל מגיעה לנקודת הכרעה נוספת, כאשר השבוע הפסידה אפל בתביעה שהגישה נגד מוטורולה מוביליטי, חברת-בת של גוגל, בגין השימוש שאפל עושה בפטנטים שלה. הקרב הוכרע לטובת מוטו-גוגל הפעם, אבל המערכה רחוקה מלהסתיים.
כל אייפון שנמכר מייצר הכנסה לגוגל
נתחיל הפעם דווקא בשורת המחץ; כל אייפון שנמכר היום מייצר לגוגל הכנסה, היות והוא מיישם הלכה למעשה טכנולוגיה שמוגנת בפטנטים שבבעלות מוטורולה מוביליטי. כאשר גוגל רכשה את מוטורולה מוביליטי (ראו סיקור שלנו על הרכישה), היא רכשה גם את כל נכסי החברה, כולל את הפטנטים, סימני המסחר ויתר פורטפוליו הקניין הרוחני שהיה בבעלות החברה באותה הנקודה. יש ששערו כבר אז, שאחת הסיבות העיקריות שגוגל ביצעה את הרכישה היא כדי לקבל לידיה שליטה על צבר משמעותי של פטנטים המתייחסים לעולם המובייל, שהיו בבעלות מוטורולה.
לגבי השאלה של כמה הכנסה בדיוק מייצר כל אייפון שנמכר, על זה בדיוק תבעה אפל את מוטורולה. בארצות הברית קיימים מספר כללים הקשורים לעולם הפטנטים ולהגבלים עסקיים, ולפיהם אם יש בבעלות חברה אחת בשוק פטנט או מספר פטנטים שיתר המתחרות שלה באותה זירה לא יכולות לפעול בזירה אלא אם היא תיתן להן רישיון, אזי היא תהיה חייבת לתת להם רישיון בתמורה למחיר הוגן, או באנגלית “fair, reasonable, and non-discriminatory terms”. כללים אלה, שנודעו גם תחת ראשי התיבות FRAND, הם שמאפשרים למנוע מצב שחברה אחת מנטרלת את התחרות החופשית בשוק דרך הפטנטים.
המחיר ההוגן
בתביעה הנוכחית, אפל גרסה שעל בית-המשפט בוויסקונסין להורות למוטורולה שמחיר הוגן בתנאי השוק של שוק הסלולר עומדים על דולר למכשיר. גוגל גרסה שתנאי השוק מאפשרים לה לדרוש 2.5% מכל אייפון שנמכר. במסגרת התביעה ביקשה אפל מבית-המשפט שהוא יכריע מה הוא מחיר השוק האמיתי, אך בית-המשפט בחר שלא להפוך לכלי משחק בידיה של אפל ודחה את התביעה. דחייה, בשונה ממחיקה, אינה מאפשרת לאפל להגיש את התביעה מחדש, אך עדיין משאירה לאפל עוד מרווח תמרון, שכן היא יכולה לבחור לערער על הפסיקה.
רשמית, ברשת מצוטטים גורמים מטעם אפל שטוענים שאפל תערער בוודאות על הפסיקה ולא תשאיר אותה על כנה, אך בחירה שכזו עשויה לפעול דווקא לרעתה של אפל. זאת, משום שהכרעה נגד בערכאת הערעור תקשה עליה משמעותית את המשא ומתן שהיא חייבת לקיים ממילא מול מוטורולה, שכן המכשירים שלה כבר עתה משתמשים בפועל בטכנולוגיה שמוגנת בפטנטים, ולכן מוטורולה יכולה לגבות עליהם סכומי כסף עבור הרישיון לשימוש בהם.
וידאו: גוגל נגד אפל
המערכה ממשיכה
הקרב הנוכחי אולי הגיעה לסיומו (ואולי גם אפל תערער), אבל המערכה ממשיכה להתנהל ביתר שאת. חברות הטכנולוגיה הגדולות נמצאות במירוץ חימוש משפטי בשנים האחרונות, כאשר כל חברה מנסה לרשום יותר פטנטים ממתחרותיה. אפשרות נפוצה אחרת היא לרכוש פטנטים מגורמים אחרים שכבר פיתחו טכנולוגיה ויש בידיהם פטנטים הרלוונטיים לתחום פעולתה, כפי שעשתה גוגל במקרה של מוטורולה מוביליטי.
בדו”ח הרבעוני האחרון שהגישה אפל לרשות לניירות ערך האמריקנית מציינת החברה במפורש, כי היא בעצמה הפכה למושא לתביעות משפטיות בנושאי קניין רוחני ושזהו למעשה חלק בלתי-נפרד מהיותה אחת השחקניות הגדולות בתחומה (עמוד 39 בדו”ח המלא). במקביל, אפל עצמה לא נשארת חייבת, וממשיכה למצוא דרכים כיצד להפיק את המירב ממתחרותיה, בין אם זה באמצעות דרישה לפיצויים כספיים, כמו במקרה של אפל נגד סמסונג בארצות הברית שהסתיים לאחרונה בנצחון מוחץ לאפל, או באמצעות מחקר ופיתוח פנימי של אפל.
מכאן, הדרך מובילה להמשך התדיינות משפטית. במקרה ספציפי שבין מוטורולה מוביליטי לבין אפל, אפל תצטרך להחליט האם היא מסתכנת ומגישה ערעור, או שהיא חוזרת לשולחן המשא ומתן ומקבלת את ההצעה של גוגל. באופן כללי, היות וכל חברות הטכנולוגיה הגדולות מנהלות במקביל מאבקים משפטיים נגד מתחרותיהן במספר רב של פורומים במדינות שונות ברחבי העולם, כנראה שעוד נשמע על לא מעט מאבקים משפטיים גם בזמן הקרוב, אולי עוד לפני שהרבעון הנוכחי יגיע לסיומו.
הגב
6 תגובות על "הפסידה במשפט: אפל תשלם לגוגל על כל אייפון שתמכור"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
מה הקשר בין הכותרת לתוכן? רק לייצר כותרות זולות?
את הקשר בין הכותרת לתוכן תמצא כבר בפסקה השנייה: “נתחיל הפעם דווקא בשורת המחץ; כל אייפון שנמכר היום מייצר לגוגל הכנסה, היות והוא מיישם הלכה למעשה טכנולוגיה שמוגנת בפטנטים שבבעלות מוטורולה מוביליטי”.
אולי הבעיה היא בך שבוחר לקרוא את הכותרת ורץ להגיב בלי לקרוא את הכתבה.
הציטוט שהבאת זה דבר ידוע, אבל הכותרת מדבר על “משפט מחץ” שהסתיים לכאורה עכשיו
כתבת “תערער בוודאות על הפסיקה ולא תשאיר אותה על קנה”, אך בודאי התכוונת ל-“כנה”, אפילו שאפל נוהגת לשלוף ולירות.
כן, לעתים העברית היא משענת קנה רצוץ!
יום טוב,
Dodo
גם קטנוניות היא לעתים משענת קנה רצוץ…
הבנת הנקרא אפל תשלם ומסכימה הוויכוח כמה תשלם
אפל אכלה אותה
תבעה את נוקיה הפסידה וכרגע משלמת בין 8- 12 דולר למכשיר
בכל התביעות הפסידו חוץ מהתביעה נגד סמסונג שהייתה בארצות הברית
ונגד HTC
אני לא מאמין לבתי משפט בארצות הברית.
חבל התביעות האלה רק מגבילות והכל יתגלגל על הלקוח המסכן