אז מה הסיפור עם חרם המפרסמים הגדול על פייסבוק?
קוקה קולה, ורייזון, בן-אנד-ג'ריז, הונדה, ליווי'ס – בזאת אחר זאת, מצטרפות חברות ענק לחרם על פייסבוק. מדוע הן עושות את זה? והאם לפייסבוק – על מיליוני המפרסמים שלה – זה בכלל יזיז משהו?
אמנם שערוריות הן לא משהו חדש עבור פייסבוק, אבל לרוב הן מובילות למכות קלות יותר או קלות פחות בכנף של ענקית הטכנולוגיה והפירסום. אבל מה שקורה לפייסבוק בימים האחרונים עשוי להפוך לכדור השלג המסוכן ביותר עבורה אי פעם, ואולי להוביל לראשונה לשינוי של ממש ברשת החברתית.
על מה כל המהומה?
הרשתות החברתיות השונות סופגות לא מעט אש בשבועות האחרונים, כאשר להבות המחאות החברתיות בארצות הברית, שהחלו בעקבות הריגתו של ג'ורג' פלויד על ידי שוטר, ממשיכות להתלהט. עיקר הזעם כלפי הרשתות החברתיות מופנה לאופן הטיפול שלהן בתגובות למחאות, ולהגדרות וטיפול בתוכן המוגדר כאלים או תוקפני, כאשר מקרה הבוחן, כך נראה, סובב בעיקר סביב התבטאות של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.
בתחילת חודש יוני העלה טראמפ הצהרה שהסעירה את העולם כאשר טען כי יפעיל את הצבא כנגד המוחים במיניאפוליס במקרה שבו כוחות השיטור המקומיים לא יצליחו להשתלט על המחאה והוסיף: "כשהביזה מתחילה, היריות מתחילות" (באנגלית זה נשמע יותר טוב-רע תחליטו אתם). הציוץ הוביל למהלך נדיר של טוויטר, אשר תייגה אותו ככזה שמפר את חוקיה ומעודד אלימות (אם כי לא הסתירה או הסירה אותו לחלוטין לאור העניין הציבורי).
אותו ציוץ עלה גם בחשבון הפייסבוק של הנשיא טראמפ בשלמותו, ומשתמשים ועובדי פייסבוק רבים דרשו מהרשת החברתית לסמנו ולפעול כנגד הצהרות שלטענתם מלבות את השנאה והאלימות וכמו כן לפעול כלפי תכנים כאלו ואחרים שמטעים את הציבור באמצעות "פייק ניוז". בפייסבוק בחרו שלא לבחור ולהשאיר את הפוסט של טראמפ כפי שהיה, מה שהוביל בשבועות האחרונים לגל ביקורת חסר תקדים על הבחירה. אבל ביקורת כלפי פייסבוק אנחנו רואים על בסיס כמעט שבועי, מה שאנחנו רואים כמעט לראשונה הוא התחלה של חרם מפרסמים אקטיבי שכבר מצליח לפגוע בפייסבוק איפה שהכי כואב לה, בארנק.
חשוב לזכור שעם כל הכבוד למחאה ציבורית או ציוצים של פוליטיקאים, החשש הגדול ביותר של פייסבוק הוא פגיעה בעסקי הפרסום שלה, שהיוו 98.5 אחוז מההכנסות שלה ב-2019. אמנם לחברה יש מיליוני לקוחות משלמים מסביב לעולם, אולם המפרסמים הגדולים והחברות הרב-לאומיות הם אלו שאחראיים על חלק הארי מ-69.7 מיליארד דולר שהכניסה החברה ב-2019 מפרסום.
חרם המפרסמים הגדול
הליגה נגד השמצה (NAACP) יצאה ב-17 ביוני בקמפיין בשם "מספיק עם השינאה למען הרווח" (Stop Hate For Profit), במסגרתו היא קוראת למפרסמים להפסיק לפרסם דרך פייסבוק ואינסטגרם, עד אשר פייסבוק תציג תוכנית מספקת לטיפול בתוכן שמשותף בה. הליגה קראה לטיפול של פייסבוק לא רק בפוסטים הקשורים למחאה המתחוללת בארצות הברית, אלא גם במגוון נושאים, כולל כאלו שנוגעים אפילו באיזורים שקרובים אלינו: "בואו נשלח לפייסבוק מסר עוצמתי", מסבירים בליגה, "הרווחים שלכם מקידום שינאה, אי-סובלנות, גזענות, אנטישמיות ואלימות – לעולם לא ישתלמו לכם".
בתחילה הצטרפו ליוזמה חברות כמו The North Face ופטגוניה, ותוך ימים ספורים הצטרפו אליה מפרסמים בולטים נוספים כמו מותג הגלידות בן אנד ג'ריז, הונדה, הרשיז, פפסיקו, ליווי'ס, ווייבר ועוד. המכה הגדולה הגיעה כאשר ורייזון מדיה, שהשקיעה בחודש האחרון בלבד כ-2 מיליון דולר בפרסום בפייסבוק, הודיעה כי תצטרף לחרם.
יוניליוור וקוקה-קולה הודיעו כי גם הן יפסיקו לפרסם בפייסבוק ובאינסטגרם החל מה-1 ביולי, למשך חודש לכל הפחות. בניגוד לשאר המחרימות, קוקה קולה ויוניליוור הודיעו כי הן יפסיקו לפרסם בכלל הרשתות החברתיות, ולא רק בפייסבוק, והאחרונה אף הוסיפה כי לא תפרסם כלל ברשתות חברתיות עד לסוף שנת 2020. אמנם מדובר על חרם כללי על רשתות חברתיות, אבל פייסבוק היא כמובן הגורם המרכזי בתחום.
בתחילת החודש דיווחנו כאן על הסטארטאפ הישראלי, Talkspace, שטען כי ויתר על חוזה יוקרתי עם פייסבוק בגובה מאות אלפי דולרים בעקבות הטיפול בתכניו של טראמפ: “לא נשתף פעולה עם פלטפורמה שמעודדת אלימות, גזענות ושקרים”, כתב מנכ"ל החברה, אורן פרנק.
פייסבוק כבר התחילה להגיב "במקרה"
על אף שפייסבוק לא מתייחסת באופן ישיר לחרם המפרסמים, מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, הודיע בסוף השבוע כי הרשת תציב מגבלות חדשות על מודעות, ובעצם תיישם את מדיניות החברה כלפי פוסטים המעודדים גזענות, אלימות ושנאה גם במסגרת המודעות אשר עולות ברשת הפירסום שלה. אלו הם צעדים שפייסבוק נוקטת לקראת הבחירות לנשיאות ארצות הברית שמתוכננות לחודש נובמבר הקרוב.
לבסוף הוסיף צוקרברג כי הרשת תסמן גם פוסטים אשר "נוגדים את המדיניות" שלה, על אף שתאפשר הצגה שלהם, ככל הנראה, בדומה לטוויטר. נראה כי השינויים החדשים כלל לא מספקים את הליגה, וככל הנראה גם את המפרסמים שלוקחים חלק בגל ההחרמות, כיוון שאלו דורשים תוכנית מקיפה הרבה יותר.
נכון לעכשיו, חלק נכבד מהחברות הצהירו כי הן יפסיקו לפרסם בפייסבוק ובאינסטגרם למשך 30 הימים הקרובים בלבד, ועל אף שלא יהיה מדובר בהכרח בפגיעה אדירה בהכנסות פייסבוק (בוודאי שלא אם מדובר בחודש אחד בלבד), נראה כי המשקיעים של פייסבוק אכן מגיבים לאיומים. לאחר הצטרפות וורייזון, קוקה קולה ויוניליוור, המפרסמות הגדולות ביותר שהצטרפו לחרם עד כה, מניית פייסבוק צללה בכמעט 9%, מה שגרם לצוקרברג לרדת מרשימת 3 האנשים העשירים בעולם, ולהפסיד על הנייר כ-7 מיליארד דולר.
נדמה שעתה אנחנו קרובים לקו פרשת המים. ההצטרפות של ענקיות נוספות לחרם עלולה לפגוע קשות בעסקי הפרסום של החברה, ולהביא לאי-נחת בדירקטוריון של החברה ואובדן אמון של המשקיעים. עם זאת, אם תצליח פייסבוק לעצור את הסחף, ומחאת המפרסמים תעצר כאן, היא תוכל להתאושש די מהר מהמכה הקלה.
מפייסבוק נמסר: ״אנו משקיעים מיליארדי דולרים בכל שנה בכדי לשמור על ביטחון הקהילה שלנו ועובדים באופן שוטף עם מומחים חיצוניים כדי לבדוק ולעדכן את המדיניות שלנו. פתחנו את עצמנו לביקורת של ארגוני זכויות אזרח ואסרנו פעילות של 250 ארגוני עליונות לבנה בפייסבוק ובאינסטגרם. כמו כן, ההשקעה שלנו בבינה מלאכותית הובילה לכך שכמעט 90% מתכני דיבור שנאה מוסרים מהפלטפורמה עוד לפני שמשתמשים מדווחים לנו עליהם. דו״ח, שנערך לאחרונה באיחוד האירופי מצא שפייסבוק טיפלה ביותר דיווחים על דיבור שנאה תוך 24 שעות מאשר טוויטר ויוטיוב. עבודה רבה עוד לפנינו, ואנחנו נמשיך לעבוד עם קבוצות זכויות אזרח ומומחים אחרים כדי לפתח עוד כלים, טכנולוגיה ומדיניות להמשך המאבק בנושא זה״.
הגב
19 תגובות על "אז מה הסיפור עם חרם המפרסמים הגדול על פייסבוק?"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
קוקה קולה מייצגת נכון את השחור, עולה ביוקר וגורם להרס של הלבנים (שיניים).
מצד אחד זה יפה לראות את החרם של המפרסמים שלא מוכנים לשתף פעולה עם רשת חברתית שמעודדת שיח אלים, אבל מצד שני לא ממש הבנתי על מה המהומה, הרי זה דברים שהנשיא טראמפ אמר והם פשוט פירסמו את זה מה ההבדל אם זה מפורסם בעיתונים ובטלווזיה?
מה אתה מבבל"ת?!
אתה צודק קוראים לזה SJW
Social Justice Warrior
חבורה של פשיסטים שמאלנים עם אגנדה של פולטיקילי קורקט קיצוני
שמנסים להשתלט על העולם. הם הסתננו לחברות הגדולות לבתי הספר למדיה והרסו לחלוטין את השמאל בארצות הברית ביידן הוא רק בובה הם השולטים האמיתים.
אם טראמפ יפול בבחירות הבאות הSJW ישתלטו וזה יהיה הסוף של דמוקרטיה וחשיבה חופשית בעולם המערבי
עוד בבל"ת אחד…
כותרת אלטרנטיבית:
הליגה נגד השמצה נתנה לפייסבוק רישיון לעשות סתימת פיות
מה שקורה בארהב צריך להטריד כל אדם עם תפיסות עולם ליברליות,
מי שהיה פעם פרוגרסיבי ונאור נהפך למרקסיסט (האינדיודואל נעלם והשיכות הקבוצתית שלך הוא הקובע) הדוגל בסתימת פיות(חוסמים לך את החשבון בטוויטר על פוסט הטוען שגבר ואנו יוכל להיות אשה) וירידה לחיי הפרט (פיטורין, כן גם עם בן משפחה שלך כתב פוסט שאנו מתיישר עם האגנדה יוכל להיות עילה מספקת…)
להשמיע ביקורת הוא אבל היסוד בצוולזציה המערבית וכדאי שישאר צוולזיציה יש צורך לשמור עליו….
מעניין שלאף אחד לא היה איכפת מכל התוכן הגזעני והאלים שמפורסם נגד יהודים ומדינת ישראל
אוההו כמה נכוןןן.. אם באמת מפריע להם השמצה אז איפה הםםם.. וזה ראיה ברורה שזה רק פוליטקה ושלטונות..
זה פשוט כל כך מטומטם שבא למות. כל מני אנשי שיווק מפגרים מנסים לתפוס גל ולצאת "נאורים". פשוט עדר חסר מוח.
בולשיט
פייסבוק מחזיקה את הקהל. אם לפייסבוק היתה מתחרה ניחא. אבל מאיפה המחרימים יביאו ביזנס במקום?
אם אני מארק צוקרברג, אני מונע לכל מחרים פרסום בפייסבוק לשנה. נראה למי יש ביצים יותר גדולות..
חברה שלא תפרסם בפייסבוק תמות.
ואלה שלא, גם לא פרסמו בה לפני כן
לאלה שכן, אין ברירה אחרת
הרבה רעש על כלום
אלדוס האקסלי ידע על מה הוא מדבר
האקסלי: "בדור הבא בערך תהיה שיטה תרופתית לגרום לאנשים לאהוב את השעבוד שלהם וליצור דיקטטורה ללא דמעות, כלומר יצירת מעין מחנה ריכוז ללא כאבים לחברות שלמות כך שחירותם של אנשים למעשה תילקח מהם בעוד הם די ייהנו מכך".
אולי בדור הבא.
אולי בדור החמישי
אלו שטויות. החרם הוא פשוט ניסיון השתקה של השמאל הקיצוני בארה"ב (מה גזעני במה שטראמפ כתב? הוא קורה להשתמש בכוח כנגד אנרכיסטים. אין דבר יותר צודק מזה!). הסיבה שכל החברות האלו מצטרפות לדעתי אלו שיקולים עסקיים. כמה אירוני שה"סוציאליסטיים" מתבררים הקפיטליסטים הכי חזירים…
הבוטים של הימין הטיפש (או שאולי בכלל פייסבוק ישראל) הגיעו לשהתלט גם על שיח התגובות בגיק טיים, ברכותי גיק טיים, אתם באותה סירה עם טוויטר פייסבוק ושות'.
לא חרם ולא כלום.
צמצום הוצאות על פרסום בתקופת הקורונה
לא מובן לי משהו
ביזה היא מעשה לגיטימי בעולם השמאל החדש? הרס של פרנסתם של עשרות אלפי חפים מפשע זה דבר שאסור לפעול כנגדו בגלל שהוא מבוצע על ידי קבוצה מסויימת?