מארוול ודיסני איימו בתביעה והסטארטאפ נאלץ להחליף את השם
היזם מאחורי הסטארטאפ האמריקאי Jarvis חשש שבסנאפ אחד, מארוול תמחק לו חצי חברה
שנת 2021 הייתה שנה מצוין עבור חברת הסטארטאפ שהקים דייב רוגנמוסר. אחרי הכל היא צברה יותר מ-350 אלף משתמשים והמוצר שלה – מנוע AI שמייצר אוטומטית קופי לפרסומות של חברות ועצמאים – שזכה ליותר מ-2,500 דירוגים של 5 כוכבים והספיק לכתוב יותר מ-6 מיליארד מילים במודעות שונות. למעשה, ההתלהבות מהמוצר היתה כל-כך גדולה, ששני לקוחות, אל תשאלו אותנו למה, החליטו לקעקע את לוגו החברה על גופם. הסטאראטפ של רוגנמוסר אפילו הספיק לרכוש 2 סטארטאפים ונראה שהדרך מלאה בחדי-קרן ונצנצים, כשבתיבת המייל שלו נחת איום מ-Marvel ודיסני.
נקישת אצבע אחת – וחצי מהחברה הולכת
רוגנמוסר הקים וניהל את סטארטאפ ה-AI האמריקאי Jarvis, שנקרא כך – לדברי המייסד – בזכות שמו השני של אחד מעובדי החברה הראשונים.
אבל ב-13 באוגוסט האחרון הגיע אליו מייל מאיים: ״זה היה איום שבנקישת אצבע (Snap) הם ימחקו חצי מהחברה שלנו בגלל שקוראים לנו Jarvis״ מספר רוגנמוסר. עכשיו כל גיק שראה את סרטי היקום הקולנועי של מארוול, יודע ש-J.A.R.V.I.S הוא מחשב ה-AI של טוני סטארק, הלא הוא איירון מן זצ״ל, אשר נקרא על שם אדווין ג׳רוויס, העוזר של אביו של סטארק. בהמשך, הוא גם סוג-של הופך ל-Vision זצ״ל באמצעות אבן התודעה.
רוגנמוסר מספר שעורכי הדין שלו טענו בהתחלה שאין למארוול זכות על השם Jarvis, כיוון ש״אף אחד לא באמת יתבלבל בין עוזר ה-AI שלנו, Jarvis, לבין הדמות הבדיונית מהסרטים״. המחשבה הראשונית שלו היתה לקחת את מארוול לבית המשפט. אבל אז הוא חשב האם להיכנס למלחמה עם אחת מחברות הבידור הגדולות בעולם, והמפלצת דיסני שעומדת מאחוריה, זה רעיון כל-כך טוב. ״גם אם היינו נלחמים בהם ומנצחים, היו מחירים לשלם״ הוא סיפר לאחרונה בוידאו שהעלה.
לדברי רוגנמוסר, גם המשתמשים היו משלמים את המחיר בכך שהחברה הייתה חייבת להאט את פיתוח המוצרים שלה. ״הם היו יכולים לגרור את המשפט כמה שהם רק היו רוצים, והיו יכולים לרוקן את חשבון הבנק שלנו ולהסיח את דעתנו… האם זה היה שווה את כל זה בשביל השם?״.
לא ניכנס כאן להגדרות של טובים או רעים, אבל האיום עבד, ותוך בערך שעה מקבלת המייל, החליטה החברה לשנות את שמה מ-Jarvis ל-Jasper. לטענתו רוגנמוסר, זה היה אחד השמות הראשונים שהוצעו לחברה – וכעת כל מוצרי החברה יצטרכו לעבור מיתוג מחדש. בינתיים, הוא מבקש שאם אתם במקרה נתקלים באזכורים כלשהם לשם Jarvis, שילחו אותם לצוות שלו כדי שהם יוכלו להחליף אותם – אחרי הכל, אתם ממש לא רוצים להרגיש את הסנאפ של ת׳אנוס על העסק שלכם. נקווה שלמוצר הבא שלהם, ג׳ספר לא יקראו Vision או Ultron.
הגב
11 תגובות על "מארוול ודיסני איימו בתביעה והסטארטאפ נאלץ להחליף את השם"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
עוזר AI בשם ג'ארויס – לא יודעת, יש למארוול תיק די חזק שזה שלהם – אם זה היה רובוט שעושה ספונג'ה, אז לא – אבל עוזר AI זו כל הדמות. החלטה חכמה של החברה לא ללכת ראש בראש נגד דיסני בנושא.
מצד שני,זה שם פרטי מוכר.
וגם יש מגבלה על כמות צירופי האותיות באורך סביר שניתן להגות. חברה או מוצר לוקח שנים ומאמצים להקים עם שם אחד, לעומת שמות בסרטים שממציאים עשרות בסרט. מתישהו המצב יהיה חייב להתהפך…
בשנת 2000 שמעתי סיפור על נערה גרמניה שנאלצה לוותר על דומיין שהיה השם הפרטי שלה עם סיומת de, רק כי b.m.w הוציאה דגם עם אותו שם. את הדומיין היא רכשה שנים קודם. בית המשפט בגרמניה (כן, זה היה לה עד כדי כך חשוב שהדומיין עם השם שלה שייך לה, שהיא נסחבה על ידם לבית משפט) קבע שמיתוג מסחרי קודם לזכות פרטית על שם. עד היום אני נדהם מהפסיקה כשאני מספר על זה…
במקרה הידוע של nisaan זה היה הפוך
מצד שני חברת steam שמוכרת משחקי מחשב לא בעלת הדומיין steam.com….
היה מקרה כזה עם מפלגת קדימה או ליכוד
לפני שהמפלגה קמה היה מישהו שכבר קנה את הדומיין, לפי הסיפורים הפעילו עליו לחצים גדולים (לפי הסיפור גם שבכ היה בתמונה) למסור את הדומיין שלו
מזכיר את הסיפור של עוזי ניסן עם התביעה של חברת הרכב ניסאן נגדו שניסו להשתלט לו על הדומיין
דיסני חברה בריונית ודורסנית, מסוכנת מאד, הכח וההשפעה שלה הם ברמה שלא נתפסת.
יודע שזה לא מזיז להם אבל אני אישית מחרים אותם ואת התוכן שלהם.
אם כבר בני נוער, היה את מייק רואו שנאלץ למסור את הדומיין שלו – mikerowsoft.com
בעל המאה הוא בעל הדעה.
למי שמכיר את ההיסטוריה של הפרוטוקול SIP: ארועי האינטגרציה נקראו בהתחלה "SIP Bakeoff" – אבל אז הם קיבלו תביעה…. מפילסברי !
למרות שהשימוש ב-Bake-off היה בשימוש יותר מ-10 שנים בתעשיית האינטרנט,
עדין החליטו שאין להם סיבה לממן את בתי עורכי הדין (של שני הצדדים), והארועים הבאים נקראו SIPit