כך נראה יום בחייו של דאטה סיינטיסט
ברכבת לעבודה הוא בודק תוצאות ניסויים, בצהריים הוא מאמן מודלים ובערב אמבטיה לילדה פלוס נטפליקס. רן לוקאר, דאטה סיינטיסט בכיר, נתן לנו הצצה ליום עבודה טיפוסי באחד המקצועות הכי מבוקשים כיום בתעשייה
צלם/תמונה: Erikona/ Getty Images Israel
מאת ערן גולדין
כתב העת Harvard Business Review קרא לזה "המשרה הסקסית של המאה ה-21", מגזין Wired קורא להורים לשלוח את ילדיהם להיות אנשי דאטה סיינס במקום רופאים ואתר דירוג מקומות העבודה Glassdoor הגדיר אותה כמשרה הטובה ביותר באמריקה ב-2016. גם בישראל יש ביקוש אדיר למשרות דאטה סיינטיסטס, שהפכו לדבר החם בתעשייה.
כדי להיות דאטה סיינטיסט צריך כמה חוזקות בו זמנית: בקיאות בתכנות, הבנה עמוקה של הביזנס וידע נרחב בסטטיסטיקה. מדובר באבולוציה של תפקיד ה-Business analyst: הוא מצריך לא רק לענות על שאלות מחקר ולבנות מודלים מתמטיים, אלא גם להבין על פי ניתוח וניסיון על אילו שאלות שווה לענות ואילו סתם יבזבזו זמן ומשאבים.
"התחלתי ללמוד את המקצוע באינטרנט"
הפעם הראשונה שבה נתקל רן לוקאר (41) בפרויקט ביג דאטה הייתה כשעבד באמדוקס, אליה הצטרף בסיום שירותו הצבאי בממר"ם. התחום משך אותו מהרגע הראשון. "התחלתי ללמוד אותו לבד מקורסים באינטרנט והשתתפתי בתחרויות", הוא מספר, "בשלב מסוים רציתי לעבוד במקום שיש בו יותר דאטה והתמזל מזלי והגעתי למקום שבו אני נמצא עכשיו".
כיום, עם 20 שנות ניסיון בתעשייה, הוא משמש זה שנתיים דאטה סיינטיסט בכיר באאוטבריין בנתניה. הצוות שלו עוסק ביצירת פרסונליזציה טובה יותר למשתמשים, "כלומר שגולשים יקבלו תכנים מותאמים אישית שיסקרנו אותם ויוסיפו להם מידע וערך", אומר לוקאר, "המטרה שלנו היא שכל משתמש יקבל את התכנים שיהיו הכי מעניינים בשבילו. זה לא פשוט לעשות את זה גם עבור אדם אחד, אבל כשרוצים לעשות את זה מיליארדי פעמים ביום בזמן אמת, תחת אילוצי שפה וגיאוגרפיה וכשבכל רגע נוספים תכנים חדשים – זה הופך להיות הרבה יותר מאתגר".
לוקאר הוא בוגר ממר״ם, סיים תואר במדעי המחשב וניהול באוניברסיטת תל אביב, ומתגורר בתל אביב עם אשתו גרדה ובתם סשה (בת שנה). יום בשבוע הוא עובד מהבית, מה שנותן לו את ההזדמנות לראות את העיר גם ביום, לצאת לאכול ולבלות זמן עם הילדה. שאלנו אותו איך נראה יום בחייו של דאטה סיינטיסט. זה מה שהוא ענה לנו.
08:40 – עולה על הרכבת בתל אביב. מאז שעזבתי את הרכב הפרטי השתדרגה משמעותית איכות החיים שלי. מה שמעולה ברכבת זה שהיא מאפשרת לי, כבר בדרך לעבודה, לבדוק ביצועים של ניסויים שאנחנו מריצים, לקרוא מיילים ולהתעדכן; יש בה Wi-Fi, לא צריך להיות מרוכז בנהיגה, והכיסאות והקרונות נוחים ומרווחים. כבונוס אני מרוויח 20 דקות של הליכה ברגל מהבית לתחנה, שזה תמיד טוב לבריאות, והמשרד נמצא ממש ליד התחנה.
09:00 – נכנס למשרד. קודם כל מכין קפה, ואז מתיישב לנתח את תוצאות הניסויים שהסתיימו במהלך הלילה ולתכנן את הדברים הבאים שעל סדר היום. כיום אני עובד על פרויקט של פרסונליזציה לשיפור ההתאמה האישית של ההמלצות שאנחנו נותנים לכל משתמש. אנחנו עובדים עם כמויות אדירות של דאטה ובנפחים שיש למעט חברות בעולם. זה הופך את העבודה למעניינת ומאתגרת: דברים שעושים במקומות קטנים עם יד אחת קשורה מאחורי הגב דורשים אצלנו מחשבה ותכנון, כי אחרת לא נצליח להריץ אותם בזמן סביר.
11:00 – הפגישה השבועית עם המנהלים שלי. הפגישה מיועדת למעקב אחרי פרויקטים – מה עובד טוב, מה פחות טוב ולאיזה כיוונים ננסה ללכת בשבוע הבא. בפגישות יש אלמנט חזק של מנטורינג, ואחרי כל פגישה אני מרגיש שאני יודע יותר.
12:00 – ארוחת צהריים עם הצוות. לפעמים מביאים אוכל מהבית, לפעמים אוכלים בחוץ ולפעמים חותכים סלט במטבח ביחד. אני מוקף באנשים שיש להם המון תשוקה לעבודה ולמקצוע, ולכן שיחות על נושאים לא קשורים לעבודה, כמו פוליטיקה או נדל״ן, מגיעות מהר מאוד לטכנולוגיה או לאנליזות של נתונים שאפשר לעשות.
13:00 – חזרה לעבודה. יש לי הרבה זמן לבד או ב-Pair programming – לעבוד עם הדאטה, לשלוף, לעסות, לאמן עליו מודלים ולשים את המודלים האלה בפרודקשן. כל העבודה היא מאוד Agile – שינויים קטנים, שאפשר לשחרר מהר לפרודקשן ולבדוק את ההשפעה שלהם מיידית. במקומות אחרים זה היה תהליך של שבועות, אבל כאן זה דקות ובמקרה הרע שעות. כמובן ששינויים משמעותיים משוחררים בצורה מדורגת (A/B Testing), כלומר קודם כל לאוכלוסייה קטנה שעליה בודקים את התוצאות.
14:00 – Coffee time, אירוע שבועי בחברה. כולם מתכנסים ויש קפה וגלידות וברכות יום הולדת. פעם בחודש יש הרצאה על נושא טכנולוגי או אישי. היום הייתה הרצאה של מומחה אבטחה על איך הוא מחפש פרצות במערכות כדי לעודד אצלנו את המודעות לנושא.
15:00 – חזרה לעבודה. יש הרבה דברים שקורים בו זמנית. זה סגנון עבודה לחוץ אבל מתגמל, כי לומדים המון דברים במהלך כל הלחץ. אנחנו מריצים עשרות ניסויים במקביל, וכל ניסוי נמשך מספר ימים כדי לבחון כמה שיותר סוגי טראפיק. אפשר לעשות ניסוי קצר יותר כדי להבין אם השינוי שעשית הולך לכיוון הנכון.
16:00 – פעם בשבוע אנחנו מעבירים שעה וחצי חונכות באנגלית ובמתמטיקה לילדים מנתניה, בשילוב עמותת פידל (שילוב חברתי של יוצאי אתיופיה בישראל). הילדים מגיעים לכאן, ואנחנו עובדים איתם על שיעורי הבית שלהם או על חומר לימודי שהם מתקשים איתו. זאת הפעם היחידה בשבוע שאני מפספס את שעת האמבטיה של הקטנה.
17:30 – פעם בחודש יש לנו גם פגישת All Hands, כלומר כולם, כולל כולם, נפגשים עם המנכ"ל, שמעדכן אותנו לגבי מה שקורה בחברה. זאת שקיפות די מדהימה, כל אחד בחברה יודע לאן אנחנו הולכים ועל מה עובדים. זאת לא חברה פצפונת ועדיין המנכ"ל טורח לעדכן את כולם.
18:00 – יוצא הביתה ברכבת כדי להספיק לעשות אמבטיה לילדה ולהגיד לילה טוב.
19:30 – הקטנה הלכה לישון. בזמן הפנוי שלי אני יושב מול נטפליקס, קורא תכנים מקצועיים כדי להתעדכן, או אפילו מתחבר לעבודה ומנסה מחקרים חדשים. כשמתאפשר ויש סבתא בכוננות בייביסיטר – זה צ'ופר ענק. אשתי ואני פודיז גדולים (היא העורכת של מדור האוכל של וואלה) וכשאנחנו מצליחים למצוא זמן פנוי אנחנו מחפשים הרפתקאות קולינריות. זה הופך אותי ל-Go to guy של הרבה אנשים בכל מה שקשור למסעדות ואוכל.
23:00 – גמור מעייפות, מתרסק למיטה. מחר יום חדש.
הגב
13 תגובות על "כך נראה יום בחייו של דאטה סיינטיסט"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
עצוב שיש לך פחות משעה עם הבת שלך ביום.
אני מקווה שתמצא דרך לפנות לה זמן, היא שווה את זה
אני חושב שזה קצת לא עניינך, וגם לא בדיוק עיקר הכתבה.
כל סעיף שמופיע בכתבה הוא ענייננו. אחרת לא היה מוזכר בכתבה.
לא ממש הבנתי את הנקודה שלך.
הבן אדם עובד בדיוק 9 שעות עבודה מ09:00 עד 18:00 בלי שעות נוספות ובנוסף יש לו יום בשבועה שהוא בבית אם הילדה. אני די בטוח שהרבה מאוד אנשים היו מאוד רוצים להיות במקומו.
ומה אתה בעצם מציא, לא לעבוד ולגור ברחוב עם הילדה?
זה נורא נחמד אבל עם כל הכבוד היה מעניין יותר לשמוע על דוגמאות מעשיות והצצה למשימות עבודה של דאטה סיינטסט. הכתבה הזאת זהה ליום עבודה של מתכנת או בעצם של כל עובד הי-טק ממוצע ולא בטוח שקוראי גיקטיים רוצים לשמוע על ארוחת צהריים, קפה בוקר וגלידות. כולנו בסירה הזאת, תנו משהו מעניין יותר.
מראה שעל הקיר – בדיוק כך.
טוב שלא כתבת מתי אתה מאונן…
אבל מה הוא עושה?
לא הבנתי….
חברים, תרגיעו קצת – זו בסה״כ פרסומת ל outbrain, להראות כמה מגניב בחברה עם כל הפעילויות שם, וה-all hands (עם המנכ״ל! וואו!). עשו את זה בצורה של לו״ז של חפ״ש כדי שנוכל to relate.
אהבתי מאוד את זה שאתם עושים בחברה חונכות לתלמידי תיכון יוצאי אתיופיה . כל הכבוד על זה!!
8:40 עולה לרכבת.9:00 במשרד כבר. בסדר…
ומה יוצא מכל העבודה הזו בסוף? כל הפרסומות שלכם סקסיסטיות וזה פשוט נמאס לראות אתכם בכל פינה! בכל מקום שיש אאוטבריין מדובר על תוכן נוראי, או שמרמים אנשים עם כל מיני מודעות על "איך לעשות מיליון שקל בלי לעבוד" או פרסומות סקסיסטיות ורכילויות, מצטער, אין שום ערך בעבודה שלך, נוכלות זה לא התחום של מי שבאמת אוהב טכנולוגיה, כסף ותאוות בצע יש בכל מקום לצערי, אאוטבריין אחת החברות השנואות עליי(כמו גם פייסבוק) אתם פשוט הורסים את הטוהר של הטכנולוגיה ואת המטרה שלשמה הטכנולוגיה קיימת, אתם בושה לתעשייה, באמת, הלוואי שתפשטו רגל.