הדיסק הקטנטן הזה יכול לאחסן 360 טרה-בייט למשך 13.8 מיליארד שנה
בעזרת קרני לייזר שצורבות מידע ב-5 מימדים ניתן לאחסן עד 360 טרה-בייט של נתונים על דיסק בגודל של מטבע; הנתונים צפויים להישמר כ-13.8 מיליארד שנים, הרבה אחרי שהשמש תיעלם
בזמן שחלקנו עדיין מתלהבים מדיסק SSD בנפח 1 טרה-בייט בלפטופ או במחשב השולחני, מציגים לנו חוקרים את אמצעי האיחסון של העתיד. וכשאנחנו כותבים עתיד, אנחנו מתכוונים לזה.
36 אלף סרטי HD על דיסק בגודל של מטבע
חוקרים באוניברסיטת סאות'המפטון הציגו שיטת איחסון חדשה שמתבססת על הטבעת נתונים ב-5 מימדים על גבי דיסק זעיר. כל דיסק זעיר שכזה שגודלו כ-3 ס"מ בלבד יכול להכיל עד 360 טרה-בייט של נתונים. לשם השוואה, כל הוויקיפדיה האנגלית, על חמשת מיליוני הערכים שבה, שוקלת כ-10 טרה-בייט; אם אגב אתם פחות בקטע של לקרוא ויותר בעניין של צפייה, תוכלו לאחסן עליו כ-36 אלף סרטים באיכות HD.
אולם חוץ מהקיבולת העצומה, עושה רושם שמדובר באמצעי איחסון אמין למדי. על פי החוקרים, המידע שעל הדיסק יוכל להישמר בבטחה במשך 13.8 מיליארד שנה. אם אתם מרגישים שזה עדיין לא מספיק לכם, תתנחמו בעובדה שהשמש, שבזכותה אנחנו יכולים לקיים חיים על כדור הארץ, הולכת לסיים את חייה בעוד כחמישה מיליארד שנים. כך או כך, הדיסק גם מציג עמידות לחום גבוה והוא יכול לשרוד טמפרטורה של עד 1,000 מעלות צלזיוס, מבלי לאבד את המידע שבו.
לייזר ב-5 מימדים
אז איך משיגים נתונים כל-כך מרשימים? החוקרים השתמשו בשיטת צריבה ב-5 מימדים בעזרת פולסים של לייזר שאורכם כמיליונית של מיליארדית השנייה (פמטושנייה או 10-15 שניות). הלייזר צורב ננו-נקודות במרחב, כשקרן הלייזר שמשמשת לקריאה של הנתונים קוראת את הגודל של הנקודות הללו, הכיוון שלהן ואת מיקומן על גבי 3 הצירים הרגילים, X, Y ו-Z. כך ניתן למעשה לדחוס הרבה יותר מידע על שטח כל-כך קטן. החוקרים הציגו אבטיפוס ראשוני לטכנולוגיה כבר ב-2013, אולם אז כל דיסק הכיל רק כ-360 קילובייט של מידע.
פרופסור פיטר קזנסקי שהוביל את המחקר במרכז האופטו-אלקטרי של האוניברסיטה אמר: "זה מדהים לחשוב שיצרנו טכנולוגיה לשמירה ולאיחסון של מסמכים ומידע לדורות הבאים. הטכנולגיה הזו תוכל להבטיח את השימור של העדויות על הציוויליזציה שלנו, כך שכל מה שלמדנו לא ייעלם".
הגב
12 תגובות על "הדיסק הקטנטן הזה יכול לאחסן 360 טרה-בייט למשך 13.8 מיליארד שנה"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
מיליון או מיליארד תחליטו
הדיסק קטנטן הקורא / כותב בגודל של חצי חדר,
מה המהירות קריאה של הנתונים? זה גם מעניין…
מענין, ארכיאולוגים בעתיד במידה וימצאו את המוצר הזה יכתבו שהיינו 'מפותחים' מספיק ליצור מערכת איחסון כזאת יחסית להומו סאפיינס…
הבנתי שיש לו הרבה שטח אחסון אבל אחרי זה איך ניגשים אליו. כלומר אם שמרתי שם כמה סרטים אז איך אני אוכל לראות אותם אחרי זה?
רעיון נחמד, השאלה היא כמו תמיד, האם ומתי זה יהיה מסחרי?
חמישה מימדים…
ואני חשבתי שיש רק שלושה…
כחמש מיליארד שנים!!! לא חמישה.
חמש שנים, חמישה מילארדים, לכן חמישה מליארדי שנים. חזור נא במטותא אל ספרי הלימוד.
חמישה ממדים = קרוברחוקאופקיאנכיכבוי.
בעצם כל מה שחדש הוא ניצול הקוטביות של האור.
חבל שהאתר מציג את הדברים כמו פרסומת ולא מנקודת מבט טכנית.
western digital, טוענים שהדיסקים האדומים שלהם מחזיקים 500 שנה
מוזר כי אצלי יצא אחד דפוק חדש מהשקית..