האהובה, השנואה והמשפיעה: אלו שפות הפיתוח שהכי אהבתם בעשור האחרון
ב-2010 לא לכולם עוד היה סמארטפון וב-2019 כל אחד כבר יכול ללמוד תכנות. מה קרה בתחום בעשור האחרון – אילו שפות כיכבו, אילו מתחילות לאבד מהיוקרה שלהן ומה צפוי בשנים הקרובות? כל הסקרים החשובים והנתונים המעניינים על תחום הפיתוח בעשר השנים האחרונות
אומרים ששנה אחת של בן אדם שווה לשבע שנים בחייו של כלב. כמה שווה עשור בתחום הטכנולוגיה, ובייחוד העשור האחרון? כשהתחלנו אותו לא לכולם היה סמארטפון, ועכשיו תראו אותנו. שנה חדשה, ובמיוחד עשור חדש, זה הזדמנות מצוינת להסתכל אחורנית על מה שעבר ענף ההייטק ולבחון את הסטטיסטיקות. מי היו שפות הפיתוח המובילות, אילו מהן הצליחו לבסס השפעה משמעותית בזמן הקצר ביותר ואצל מי מהן כבר אבד הניצוץ? יצאנו לבדוק את התשובות לשאלות האלו וחזרנו עם נתונים מעניינים מאוד.
המנצחת הגדולה של סקרי המפתחים
אתר Stack Overflow החל לבדוק מגמות בקרב מפתחים בשנת 2011: באילו שפות הם משתמשים בעבודה ואילו מהן הם רוצים ללמוד. באותה שנה מילאו את הסקר של האתר 2,532 מפתחים. קפיצה מהירה ל-2019 – ואת הסקר ממלאים השנה כבר 90 אלף מפתחים.
לאורך כל העשור חזרה בסקרים הללו ברשימת חמש השפות המובילות אותה השפה – JavaScript שהיא גם השפה המובילה לשנת 2019 (70% מהמפתחים בחרו בה בסקר האחרון). אחד ההסברים לפופולריות של JavaScript הוא האימפקט הגדול שהיה לה על עולם הפיתוח. Frameworks כמו Node.js ו-AngularJS אפשרו להשתמש בשפה זו הן לצד ה-Client והן לצד ה-Server. היכולת להשתמש באותן הטכנולוגיות לשימושים שונים היא לא פחות מאשר שינוי תפיסה בענף הטכנולוגיה.
אחריה בחמש השפות המובילות הופיעו (HTML/CSS (63%), SQL (57%), Python (39% ו-(Java (39%. למעשה, פרט ל-HTML כל השפות המובילות השנה הובילו את הרשימה גם בשנים 2017-2013, כך שלמרות ההתפתחויות הטכנולוגיות המהירות והמרובות בענף יש דברים שנשארים יציבים למדי.
מלכת החיפושים
מבין החיפושים שבוצעו במנועי חיפוש הפופולריים ביותר (גוגל, ויקיפדיה, יאהו, באידו, בינג, אמזון, MSN וכו’), אפשר לזהות את המגמות הבאות: ב-2010 השפה שעמדה בראש החיפושים היא Python, שנכנסה מהאקדמיה והצליחה בזכות התמציתיות, השימוש הפשוט והפונקציונליות המאפיינות אותה. ב-2011 וב-2012 הייתה זו Objective C וב-2013 Transact SQL; ב-2014 כיכבה JavaScript, ב-2015 הייתה זו Java, וב-2016 שפת GO; ב-2017 שפת C הייתה מלכת החיפושים וב-2018 שוב Python חזרה לראש הטבלה, הפעם בזכות השימוש השכיח שנעשה בה בתחום ה-Machine Learning.
המובילות בביקושים בשוק ההייטק
חברת KARAT, המנהלת את תהליכי ראיונות העבודה של חברות ההייטק המובילות בעולם, אספה גם היא נתונים מעניינים. ב-3 השנים האחרונות היא בדקה מה היו השפות השכיחות ביותר שבהן משתמשים בראיונות טכניים לבדיקת רמת הידע של המועמדים לעבודה. הנתונים העלו שתי שפות שצועדות בראש: Java ו-Python, שמובילות בפער ענק על שלוש השפות שסוגרות את החמישייה – JavaScript, C# ו-C++. מנתונים של חברת התוכנה SQLink נכון לסוף 2019, השפות הנדרשות ביותר בקרב חברות ההייטק בישראל הן Python ,Java, C++, Node.js ו-GO.
השפה שהשפיעה ביותר על עולם הפיתוח
על פי תוצאות הסקר של Stack Overflow השפות שהשפיעו הכי הרבה על עולם הפיתוח הן Ruby ו- Ruby on Rails. אם תשאלו טכנולוגים מובילים, הם כנראה יגידו שהסיבה לכך היא שמדובר ב-Framework ששינה לתמיד את הפיתוח ל-WEB, – כתיבה של מספר פקודות מצומצם וקיבלתם אפליקציה בסיסית שכבר עובדת.
זו שכבשה לכם את הלב וזו שתעדיפו להשאיר מאחור
גם למפתחים יש רגשות והם באים לידי ביטוי ביחסי האהבה-שנאה לשפות שבהן הם צריכים לפתח. אז מהי השפה השנואה ביותר לשנת 2019? את המקום הראשון והלא מחמיא קטפה השפה הוותיקה VBA, עם 75.2% ממלאי הסקר של Stack Overflow. מי שעוקב אחר הסקר מדי שנה ודאי זוכר שזו לא הפעם הראשונה וכנראה גם לא האחרונה. אחריה ברשימת השנואות נמצאות Objective C עם 68.7% ו- Assembly עם 64.4%. לעומת זאת השפה האהובה ביותר היא Rust שלה הצביעו 83.5% ממלאי הסקר, ואחריה בתיקו Python ו-Typescript עם 73.1%.
והרי התחזית
אי אפשר לסגור רשימת סיכום עשור מבלי לחזות מגמות חדשות. אז מה צפוי לנו בשנה הקרובה? בכל הקשור לשכר, על פי נתוני 2019 של אתר Stack Overflow, אלה 6 השפות שכנראה ימשיכו להבטיח למפתחים בהן את המשכורות הגבוהות ביותר (על פי סדר יורד): Clojure, C#, GO, SCALA, ELIXIR ו-RUBY.
Java הפופולרית נכנסת למגמת ירידה עקב הדחיפה הבולטת שבגוגל עושים לכיוון Kotlin, אך JavaScript כנראה לא תאבד מהפופולריות שלה גם ב-2020, כך שאם אתם מעוניינים לפתח ל-WEB זו עדיין השפה עבורכם.
מי שמעוניין בקריירה בתחום ה-Data Science כדאי שילמד השנה שתי שפות: R ו-Python, ולמעוניינים לפתח עבור Apple כדאי לבחור ב-Swift. ולסיום, אם אתם מפתחים ותיקים שרוצים ללמוד שפה חדשה השנה, הימור חכם יהיה ללמוד GO, שהופכת לשפה המובילה של גוגל בפרויקטים החדשים ולמידתה מסתמנת כהשקעה נכונה לשנים הבאות.

הכתבה בחסות Sqlink
קבוצת Sqlink מספקת קשת רחבה של פתרונות בעולם המחשוב וה-IT. אנו מתמחים בגיוס עובדים לשלל תחומי ההייטק וברשותנו מאגר ענק של משרות טכנולוגיות המתחדש כל יום באתר החברה. אנו מזמינים אתכם להצטרף להצלחה ולעבוד בטכנולוגיות המתקדמות ביותר, בתנאים מעולים ולהתקדם לתפקיד הבא! בקבוצת SQLink מועסקים כ-2,500 עובדים והיא כוללת מגוון חברות מובילות בתחומן כגון: GotFriends - חברת ההשמה להייטק הגדולה בישראל, חברת Opisoft המתמחה בעולמות ה bi והאנליטיקה, חברת TVUNA - המתמחה בעולמות הדיגיטל וחממת חדשנות לסטארטאפים.
הגב
21 תגובות על "האהובה, השנואה והמשפיעה: אלו שפות הפיתוח שהכי אהבתם בעשור האחרון"
* היי, אנחנו אוהבים תגובות!
תיקונים, תגובות קוטלות וכמובן תגובות מפרגנות - בכיף.
חופש הביטוי הוא ערך עליון, אבל לא נוכל להשלים עם תגובות שכוללות הסתה, הוצאת דיבה, תגובות שכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של Geektime, תגובות שחורגות מהטעם הטוב ותגובות שהן בניגוד לדין. תגובות כאלו יימחקו מייד.
קשקוש! Turbo Pascal זו השפה הטובה כיום!
“אם אתם מעוניינים לפתח לweb זאת עדיין השפה עבורכם”(בקשר לJS)
מעניין אותי, אם אני רוצה לפתח לweb ואני לא רוצה את js (נגיד שיש משהו בעולם שיגיד את זה) יש למשהו אופציה חלופית כלשהי?
TS הוא גם JS אז בבקשה לא לומר לי שזה התחליף
Dart שמעת?
השפה שיכולה לרוץ בדפדפן כרום מבלי להתקמפל ל JS, וכמובן שכדאי להתאים את האתר שלך לכל הדפדפנים היא יכולה גם להתקמפל ל JS
מאיפה הבאת את זה? דארט חייבת להתקפמל ל js או wasm
אבל הוא צודק בכך שזו שפה בפני עצמה שמתישהו, אולי (לא!) תפוענח על ידי דפדפדנים. גם TS ואפילו JS מודרני דורש transpiler ל JS שהדפדפן מבין.
כן, שפות תכנות (rust כדוגמה) התחילו לתמוך בקמפול לWAsm.
עוד תחליף מעניין היא Blazor שמייקרוסופט שחררה לא מזמן. למיטב הבנתי זה קצת יותר מורכב מקמפול לWAsm, אבל אולי זה יכול לעניין אותך כתחליף לjs. סופי
אפשר לפתח ל web באמצעות
Python +Django
אידיש היא השפה ללמוד למי שרוצה באמת להתקדם
HTML is not a programming language!
HTPL :/
צודק! לא טיורינג שלמה.
קשקוש. אם אתה מהנדס מוכשר אתה יכול לעבור משפה לשפה כהרף עין בלי בעיות.
תלוי מאוד מאיזו לאיזו
אם אתה רגיל לפרדיגמת תכנות אחת ועובר לשפה מונחית פרדיגמה אחרת במקרה הטוב סתם תשתמש בשפה לא “נכון”, במקרה הפחות טוב זה יהיה די קשה.
נכון שמשתנים ולולאות לא קשה להבין בשפות אחרות
Go זה החיים.
מי שחכם ומסתכל קדימה ומבין לאן העולם הולך, אובגקט אוריינטד זה לעצלנים…. והמחשב עובד קשה בשבילכם כדי שאתם לא תפעילו קצת את הראש…
רק גו!
אתה עוד ילד וצר אופקים כנמלה. שפת תכנות היא כלי, וכמו כל כלי צריך להשתמש במה שהכי מתאים לצרכים. oop זה לא לעצלנים!
סוויפט למשל משלבת oop עם יכולות של functional programming ולכן מתאימה גם לצד שרת וגם לקיינטים. אבל זו רק דוגמא אחת.
זוהי טעות שרבים נופלים בה. הכל הוא מובנה עצמים. האופניים שלך הם אובייקט ואתה הוא אובייקט. בתפיסה מופשטת כזו תוכל להתקדם ולהתחבר למטריקס…עד אז תהיה רק צרכן של דברים שאחרים רשמו…
בעולם של מיקרוסרביסים, אני רואה פחות צורך ב oop טהור, וב DI , רוב המיקרו סרביסים שכותבים כיום הם יחסית קטנים עם מעט מאוד תלויות, לכן הייתי הולך על go בהרבה מקרים, כמובן הרבה פעמים זה תלוי בספריות ובתחזוקה וקל מאוד להחליף שפה כשמדובר במיקרו-סרביס, אבל לפחות כרגע אין chaos בספריות כמו ב node.js
מאז שמצאתי את Uno Platform, עזבתי את הכל.
Uno מאפשרת לי לכתוב אפליקציית UWP (ב-#C ו-XAML), ולהריץ אותה על ווינדוס, אנדרואיד, iOS, ו-Web (דרך WASM).
ואני משתמש עם Rx, כך שה-#C שלי הוא גם Functional באופן חלקי.
במחצית השניה של 2019 פיתחתי שפת פיתוח תוכנה בשם: Tyl
שפת Tyl שואבת השראה משפות כמו: Java, C#, Python
וכן יש לשפה גם גישה משלה לסקריפטינג ועיצוב תוכנה.
Tyl גם מיוחדת בכך שהיא שפה סימבולית, דבר התורם לנקיות הקוד.
ניתן להתרשם מהשפה:
http://tyl-lang.dev
אין על COBOL!