האם הנוזל הזה עשוי להחליף את האוכל?

נוזל המורכב מפורומולה של רכיבים מזינים במיוחד יכול להחליף את המזון שאתם אוכלים באופן כמעט מוחלט. הכירו את Soylent.

צילום: סם קפלן, מדע פופולארי

צילום: סם קפלן, מדע פופולארי

הכתבה פורסמה לראשונה במגזין Popular Science ישראל בגיליון 232 שראה אור באוגוסט 2013 ונכתבה במקור על ידי קיילב הנאן.

מאז אמצע ינואר אכל רוב ריינהארט מאט מאוד ממה שרוב האנשים מחשיבים כאוכל אמיתי. לפעמים, חלף כמעט חודש בין הארוחות שהוא אכל. במקום לאכול, מהנדס האלקטרוניקה בן ה-25 מסן פרנסיסקו שרד כמעט באופן מוחלט על Soylent, משקה עמוס חומרים מזינים שהוא מייצר במטבח שלו. לריינהארט ולמספר רב של חסידים, הנוזל הלבן והמעורפל הוא צעד משמעותי לקראת שינוי האופן בו בני אדם אוכלים – או לא אוכלים.

קדושת האוכל

התלות הפיזיולוגית שלנו באוכל פרחה למציאות כמעט קדושה, מחולקת לאין-סוף תתי קבוצות תרבותיות, מסחריות ואסתטיות. אבל אוכל הוא רק דלק. והדלק הזה עולה הרבה זמן וכסף. בקיץ שעבר, מצא את עצמו ריינהארט מרושש בסן פרנסיסקו. הוא עבר לגור שם לאחר שסיים את לימודיו בג'ורג'יה טק כדי להקים חברה לתקשורת אלחוטית. החברה כשלה, והוא נותר מתקיים על הדיאטה הזולה ביותר בנמצא: איטריות ראמן ונקניקיות מצופות. הוא אומר שהוא ושותפיו לדירה התחילו לקחת תוספי מזון כדי לא לחלות בצפדינה. "הרגשתי חולה, שנאתי לבשל, לערוך קניות ולנקות, וההוצאה היחידה הגדולה שלי הייתה על אוכל", אומר ריינהארט. במקום לסבול את המעמסה של הבישול, האוכל והניקיון שבא בעקבותיהם שלוש פעמים ביום, הוא החליט לייעל את צריכת המזון שלו.

במשך שלושה חודשים, קרא ריינהארט בשקיקה ספרי לימוד "שאולים", ולמד כל מה שיכול היה על ביו-כימיה ותזונה. הוא אסף רשימת מרכיבים – כימיקלים ברובם – שיספקו את כל מה שצריך כדי לשרוד: מי גבינה עבור חלבונים; מלטודקסטרין לפחממות; אפילו מיקרו-חומרים מזינים כמו אבץ וכרומיום. הוא התחיל להזמין אותם מספקיות תוספי מזון וכימיקלים ב-Amazon ו-eBay. עד מהרה היה לו מטבח מלא באבקות מוכנות לעירבוב.

ישנם הרבה מוצרים שיכולים לקחת את מקומה של ארוחה רגילה, אבל המשקאות האלה לא מיועדים להיות תחליפי מזון מוחלטים; בטווח הארוך, הם יקרים ולא בריאים. אבל אם מבצעים אותן נכון, דיאטות נוזלים הן דבר אפשרי. ב-1965, השתמשו מכוני הבריאות הלאומיים באסירים מקליפורניה בניסוי בן 19 שבועות כדי לבחון אם אסטרונאוטים יוכלו לחיות על דיאטת נוזלים. בסופו של ניסוי היו האסירים שמחים ובריאים יותר (השמועה היא שהאסטרונאוטים התנגדו למחסור בטעם).

ב-12 בינואר שקל ריינהארט את כל אחד מהרכיבים שלו על משקל, הכניס אותם לקנקן והוסיף מים. "צפיתי בחיי חולפים לנגד עיניי", הוא אומר, "ובלעתי". הוא נזכר עד מהרה שהוא שכח להוסיף סיבים, אשר מסייעים לווסת את הספיגה; הוא הרגיש נפלא אחרי שגופו ביצע חילוף חומרים מיידי ל-800 קלוריות, אבל התרסק עד מהרה, מותש ולא ממוקד. אחרי כמה כיוונונים והתקף קצר של הרעלת אשלגן (שהותיר את ריינהארט עם פלפיטציות בלב), הוא יצר פורמולה שעובדת. הוא עבר חודש, חודשיים, ואז שלושה חודשים בהם לא הכניס כמעט דבר לפיו פרט ל-Soylent, שם שהוא המציא בקריצה לסרט המדע הבידיוני משנות ה-70 Soylent Green. הוא צרך שלושה או ארבעה ארוחות נוזליות ביום, אשר כל אחת מהן דרשה כדקה להכנה, לשתייה ולניקוי. כדי לוודא שהוא בריא, הוא עבר בדיקות דם תקופתיות ועקב אחרי התהליכים שהוא עובר בבלוג שלו, Mostly Harmless (בלתי מזיק ברובו). שם, הוא ציין שינויים לפורמולה, כמו החלפת שליש מהמלטודקסטרין באבקת שיבולת שועל כדי להגיע למינון סיבים גבוהה יותר ומדד גליקמי נמוך יותר. הוא התחיל גם לתעד שינויים בחייו.

תחליף לאוכל?

העובדה שהוא לא רוכש מזון ולא מבשל חוסכת לו זמן וכסף. החומרים הגולמיים ב-2,692 הקלוריות שהוא שותה ביום עולים לו כ-154.82$ בחודש, בשונה מה-500$ שלדבריו הוא היה מוציא בעבר על אוכל מוצק. ריינהארט גם מייחס ל-Soylent עלייה מורגשת ברמת האנרגיה, עור פנים חלק יותר ופחות קשקשים. בזמן שתיעד את התהליך, הוא זכה לחסידים.

התגובה ל-Soylent מעורבת, בעיקר בגלל שהוא גורם לאנשים להטיל ספק גדול בטבעו של האוכל ובמערכת היחסים שלהם אתו. העניין עורר מידה של השתלחות בריינהארט. "תיהנה למות מסרטן", כתב אדם אחד (אבל תמיד יש "נשמות טובות"). גם התזונאים ספקנים. על פי ג'וי דובוסט, דיאטיקנית ודוברת של האקדמיה לתזונה ולדיאטה, "כל מה שאנחנו אוכלים הוא חומר כימי, ולכן, במובן הזה, אין לי בעיה עם זה. מה שכן מפריע לי היא גישת ה'מידה האחת המתאימה לכולם' שלו לתזונה. אין ראייה מדעית לכך שזה הולך לעשות את מה שהוא אומר שזה יעשה". נוסף על כך, אומרת דובוסט, "טעמתי את זה, ויש לזה טעם נורא".

אך על כל תגובה אנטי-Soylent, זכה ריינהארט לאחת בעדו. "אוכלי ההפוך" האלה, כפי שכמה מאוהדיו מכנים את עצמם, מונעים על ידי אותו תסכול מאוכל והאילוצים שלו. הם כוללים אנשים כמו דניאל דואו, מורה לכימיה ולמתמטיקה במרכז אינדיאנה שבילה את החודשים האחרונים בשמחה באכילה כמעט בלעדית של מתכון Soylent שהוא התחיל להכין כשריינהארט פירסם את הפורמולה שלו ברשת.

אוכלי ההפוך כמו דואו לא יצטרכו להכין לעצמם את ה-Soylent לתקופה ארוכה מדיי. במאי, התחילו ריינהארט ושלושה חברים קמפיין מימון המונים מקוון לגייס 100,000$, במטרה לייצר Soylent בייצור המוני. הם חשבו שהם יזדקקו לחודש. אלא שהם גייסו את הכסף בתוך שעתיים. בזמן הירידה לדפוס, סך ההשקעה עמד על כמעט 600,000$, ותרומות עדיין נכנסו.

בעולם אידיאלי, אומר ריינהארט, הוא היה רוצה להרוויח מספיק ממכירות Soylent כדי לסבסד אותו עבור אזורים מוכי עוני ורעב מעבר לאוקיינוס. הוא היה רוצה גם להיות ספק של כמה לקוחות גדולים. הוא אמנם אינו מוכן לציין באיזה תחום, אבל הוא אומר שהצבא האמריקני מעוניין לספק Soylent לחיילים. מה שהוא היה רוצה יותר מכל, הוא לשנות את התפיסה לגבי מה נחשב או לא נחשב אוכל – קו שהוא מטשטש בכל פעם שהוא מתיישב לאכול.

כותב הפוסט קיילב הנאן גר בדנבר. הוא לא טעם Soylent. עדיין.

רכיבים נבחרים

מלטודקסטרין (250 ג') לצורך פחמימות
אבקת שיבולת שועל (125 ג') עבור פחמימות וסיבים
מי גבינה (60 ג') לצורך חלבונים
חומצות שומן מסוג MCT (Medium-chain triglycerides) (65 ג') בשביל שומנים
אשלגן גלוקונאט (27 ג') עבור אלקטרוליטים
סידן פחמתי (2.5 ג') לצפיפות עצם
ליקופן (500 מיקרוגרם) בשביל נוגדי חמצון
נתרן כלורי (5.8 ג') עבור אלקטרוליטים
נחושת (2 מ"ג) בשביל היווצרות קולאגן
ונדיום (100 מיקרוגרם) לויסות גלוקוזה

* ריינהארט אינו מפרסם את הפורמולה המלאה שלו, והוא מעדכן אותה באופן תדיר. לקריאת חדשות בנושא.


אוהבים מדע ולא מקבלים מספיק ממנו בגיקטיים? Popular Science ישראל וגיקטיים יוצאים בשיתוף פעולה במיוחד במסגרתו יוכלו גולשי האתר להנות ממנוי הכרות מיוחד לגרסה הישראלית של מגזין הטכנולוגיה והמדע במחיר של 20 ש"ח בלבד למשך 3 חודשים. לפרטים נוספים והרשמה

מדע פופולארי

הגב

4 Comments on "האם הנוזל הזה עשוי להחליף את האוכל?"

avatar
Photo and Image Files
 
 
 
Audio and Video Files
 
 
 
Other File Types
 
 
 
Sort by:   newest | oldest | most voted
עידו
Guest

קריפי

David Rennert
Guest

Soylent Green is people!

מישו
Guest

דודו
Guest

מתחיל להזכיר קצת את המטריקס…

wpDiscuz

תגיות לכתבה: